Začiatkom mája došlo k poklesu akcií v dôsledku neistoty okolo dlhového stropu USA a rizika platobnej neschopnosti a pokračujúcich obáv o stabilitu bankového sektora a niektorých turbulencií, ktoré zasiahli regionálne banky v USA. Technologické akcie však prišli na pomoc s nárastom hodnoty firiem ako Nvidia v dôsledku rastu okolo AI.

Koncentrácia rastu sa sústreďuje len na niekoľko technologických akcií vrátane iných mega capov, ako je Apple, ktorý má niektorých investorov obavy o udržateľnosť trhu. Obavy z rastúceho napätia v bankovom sektore vyvolali určité obavy, že sprísnenie likvidity by mohlo mať nepriaznivý vplyv na rast v nasledujúcich mesiacoch.

Otázkou teda skutočne je, či sa USA podarí vyhnúť recesii neskôr v tomto roku, a to veľmi závisí od dvoch vecí. Pretrvávajúca zvýšená inflácia a napätý trh práce, ktorý naznačuje pokračujúce vyššie úrokové sadzby a prísne úverové podmienky, budú obmedzovať kúpnu silu súkromného sektora, keďže sektory citlivé na úrokové sadzby sa dostávajú pod rastúci tlak.

Bezprostrednejšou príčinou recesie by však bolo, že tento týždeň sa nepodarilo schváliť návrh zákona o dlhovom strope, keďže do 5. júna ostávajú už len štyri dni, kedy Spojené štáty zbankrotujú. Reálny rast HDP dosiahol v 1. štvrťroku pomerne miernych 1,3 % napriek relatívne dobrým spotrebiteľským výdavkom, ktoré zaznamenali rast o 3,8 %.

Veľkým problémom zostáva pokles zásob, ktorý môže naznačovať klesajúci dopyt. Spotrebiteľská dôvera v máji klesla na 102,3 z aprílových 103,7 nahor. Federálny rezervný systém sa bude pozorne zaoberať májovými údajmi o CPI , ktoré sú splatné 13. júna. Očakáva sa, že Fed v júni zastaví zvyšovanie sadzieb, ale v závislosti od údajov sa môže v júli obnoviť ako stále napätý trh práce, pričom počet voľných pracovných miest sa nečakane zvýši o 358 tisíc na 10,1 milióna v apríli 2023.

Náklady na poistenie expozície voči americkému štátnemu dlhu v máji naďalej rástli, pričom hodnoty 5-ročného CDS sa menili na základe diskusií o dlhovom strope a obáv trhu, že by vláda mohla svoj dlh nesplatiť. Podľa Worldgovernmentbonds.com to bolo -33,16% počas minulého týždňa, keďže sa zdalo, že bola dosiahnutá dohoda, ktorá bude predložená na hlasovanie, -12,11% počas posledného mesiaca, +126,26% počas minulého roka.

Európske akciové trhy v máji klesli, aj keď európske akcie zostávajú lacnejšie ako ich americké akcie. Aj napriek vysokej pravdepodobnosti rastu úrokových sadzieb Európa ťažila z klesajúcej inflácie a zlepšujúcej sa nálady spotrebiteľov. Podľa prehľadu príjmov Refinitiv Stoxx 600 sa očakáva, že zisky za prvý štvrťrok vzrastú o 9,6 % v porovnaní s 1. štvrťrokom 2022 a tržby v prvom štvrťroku sa v porovnaní s 1. štvrťrokom 2022 očakávajú nárast o 0,9 %.

Z 280 spoločností v rebríčku STOXX 600, ktoré doteraz vykázali zisky V 1. štvrťroku 2023 66,1 % oznámilo výsledky prevyšujúce odhady analytikov. V typickom štvrťroku 53 % prekonalo odhady analytikov na EPS .

Vývoj globálnych trhových indexov

USA

S&P 500 -0,86 % MTD a +9,53 % YTD
Nasdaq 100 +7,63 % MTD a +30,32 % YTD
Priemyselný priemer Dow Jones -3,10 % MTD a -0,32 % YTD
NYSE Composite -4,24 % MTD a -1,96 % YTD

Európa

Stoxx 600 -3,19 % MTD a +6,22 % YTD
DAX -1,62 % MTD a +12,50 % YTD
CAC 40 -5,24 % MTD a +9,65 % YTD
FTSE 100 -5,39 % MTD a -0,08 % YTD
IBEX 35 -2,06 % MTD a +9,98 % YTD
FTSE MIB -3,79 % MTD a +9,89 % YTD

Globálne indexy

MSCI World Index -0,40 % MTD a +7,78 % YTD
Hang Seng -8,35 % MTD a -7,82 % YTD

Firemná výsledková sezóna

Podľa údajov Refinitiv I/B/E /S k 26. máju sa očakáva medziročný zisk v 23. štvrťroku -0,1 %. Bez započítania energetického sektora je medziročný odhad zisku -1,8 %. Zo 485 spoločností v indexe S&P 500, ktoré k tomuto dátumu vykázali zisky za 23. štvrťrok, 77,1 % vykázalo zisky nad odhadmi analytikov. To je porovnateľné s dlhodobým priemerom 66,3 % a priemerom za predchádzajúce štyri štvrťroky 73,5 %. Ako poznamenal Factset, najvýkonnejším sektorom bol sektor spotrebného tovaru s rastom ziskov na úrovni 55 %.

Najmä v druhej polovici mája energetické akcie naďalej dosahovali slabšie výsledky, keďže investori znepokojovali obavy z čínskeho dopytu a silnejúci dolár. Finančné sektory, najmä banky, tiež znepokojovali investorov kvôli obavám, že rezervy môžu byť vyčerpané prebudovaním všeobecného účtu štátnej pokladnice vo Federálnom rezervnom systéme.

Počas mája boli najlepšie výkonné verejné služby, drahé kovy ako zlato a farmaceutické akcie s veľkou kapitalizáciou, zatiaľ čo niektoré z najhorších výkonov boli v sektore maloobchodu/odevy a sektore priemyselných kovov.

Akcie spoločnosti Mega Cap mali pozitívny máj, darilo sa firmám Amazon, Microsoft, Apple, Meta Platforms, Alphabet, Nvidia a Tesla.

Energetické akcie mali zmiešaný mesiac kvôli obavám z klesajúceho dopytu a rastúcich dodávok v USA. Energetické palivá vzrástli, zatiaľ čo spoločnosti Apa Corp (USA), Phillips 66, Marathon Petroleum, Baker Hughes Company, Occidental Petroleum Corporation, BP , Shell, Chevron, ExxonMobil a Halliburton klesli.

Akcie materiálov a ťažby mali zmiešaný máj, keď ceny lítia a medi klesli. To zasiahlo ťažobné akcie spoločností Freeport-McMoRan, Newmont Mining, Nucor Corporation a Sibanye Stillwater. Zásoby materiálov boli zmiešané s Albemarle Corporation hore, Yara International, CF Industries Holdings, Mosaic, Celanese Corporation všetky dole.

Vývoj na trhu komodít

Ropu v máji zasiahli rastúce obavy zo slabého čínskeho dopytu, keďže oficiálne vládne údaje uvádzali, že aktivita tovární v máji klesla na najnižšiu úroveň za päť mesiacov, zatiaľ čo aktivita sektora služieb rástla najpomalším tempom za štyri mesiace. Zasiahli ju aj rastúce zásoby ropy v USA, ako aj neistota ohľadom rokovaní o strope dlhu USA. Nálada sa pravdepodobne zlepší, ak návrh zákona o dlhu prejde Senátom po schválení Snemovňou 31. mája, ale môžu ho ovplyvniť výsledky zasadnutia OPEC + zo 4. júna.

Investori budú tiež hľadať ďalšie signály, že Fed môže v júni pozastaviť zvyšovanie sadzieb, hoci vzhľadom na pretrvávajúcu napätosť na trhu práce sa zvyšujú očakávania ďalšieho zvyšovania sadzieb. To by viedlo k vyššiemu USD, čo by negatívne ovplyvnilo cenu ropy. Potenciálny rast ropy v júni však môže pochádzať zo správy, že index manažérov nákupu (PMI ) Caixin/S&P Global China v máji vykázal nárast na 50,9 v máji zo 49,5 v apríli, čo môže pomôcť zmierniť obavy z čínskeho priemyselného dopytu.

Ako poznamenala agentúra Bloomberg , komoditná kríza, ktorá začala minulý rok, sa teraz obracia, pričom ceny energií, kovov a plodín klesajú, pretože tieto sektory zasiahli obavy z rastúceho rizika recesie, priemyselného prepadu v Európe a slabší než očakávaný čínsky dopyt.

Hoci kovy mali ťažký máj s meďou, lítiom a hliníkom, ktoré zaznamenali nejaké pády, vzácne kovy z toho ťažili, keďže sa počas väčšiny mája zdalo, že Fed sa zastaví. Futures na zlato do konca mája vzrástli na 1 981,90 USD za uncu. Vzhľadom na napätosť na americkom trhu práce, obavy z rastúcich miezd a stále vysokú jadrovú infláciu sa však zdá, že Fed v júli opäť zvýši sadzby, najmä ak Senát schváli návrh zákona o dlhovom strope a globálna finančná katastrofa. sa vyhýba.

Vývoj na menovom trhu

Dolár v máji posilnil na dvojmesačné maximum napriek nervozite na trhu okolo potenciálneho zlyhania amerického dlhu, pretože USD zostáva svetovým bezpečným prístavom . Slabšie čínske údaje prispeli k posilňovaniu USD v máji. EUR -0,19 % od začiatku roka voči americkému doláru, GBP je +2,82 % voči americkému doláru.

Sterling dosiahol 5-1/2 mesačné maximum voči euru dňa 30. mája, pričom euro kleslo až na 86,27 pence, čo je najslabšie od 15. decembra 2022. Euro sa v máji voči libre znížilo o približne 1,5 %, čo je najväčší mesačný pokles od októbra.

Vývoj na trhu s kryptomenami

Bitcoin -7,62 % MTD a +63,60 % YTD
Ethereum -1,62 % MTD a +55,72 % YTD

Bitcoin zaznamenal svoju prvú mesačnú stratu za rok 2023 v máji, zatiaľ čo volatilita Bitcoinu a iných kryptomien za posledných 30 dní výrazne klesla. Podľa Analyticinsights.net môže byť pokles v ocenení kryptomien spôsobený rôznymi faktormi vrátane prostredia rastúcich úrokových sadzieb a prostredia geopolitických rizík.

Faktorom však môže byť aj zvýšený regulačný dohľad. V EÚ bol podpísaný rámec Markets in Crypto-Assets (MiCA), ktorý vytvára jednotný regulačný rámec v celej Európe, centrálna banka Spojených arabských emirátov oznámila zavedenie nového usmernenia týkajúceho sa opatrení proti praniu špinavých peňazí (AML) pre virtuálne aktíva , kryptomeny a NFT a Hongkong odhalil svoju politiku obchodovania s kryptomenami, ktorá by umožnila čínskej pevninskej časti podieľať sa na krypto trhu.

Vývoj na dlhopisovom trhu

Americké štátne dlhopisy na 3,63 %.
Nemecké dlhopisy na 2,28 %.
UK Gilts na 4,18 %.

Výnosy mali máj komplikovaný, keďže americkí politici boli ku koncu mája čoraz jastrabnejší, keď sa ukázalo, že inflácia je čoraz silnejšia. Americké výnosy zasiahli aj varovania ratingových agentúr , že žiadna dohoda o dlhovom strope neohrozí americký rating AAA. Výnosy v Spojenom kráľovstve naďalej rástli po správe, že inflácia, hoci klesala, bola stále nad očakávaniami BoE a v apríli dosiahla 8,7 %.

Výnosy európskych dlhopisov sa v júni pravdepodobne zvýšia, keďže poznámky z májového stretnutia odhalili, že väčšina hlasujúcich členov chcela vyššie zvýšenie sadzieb, ale súhlasila s menším zvýšením o 25 bázických bodov na základe toho, že „by bolo zaručené ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb“. To znamená vyššie sadzby v júni a pravdepodobne aj v júli napriek poklesu inflácie v apríli.

Globálna makroekonomika

Dohoda o dlhovom strope odsúhlasená na poslednú chvíľu

Americký Senát dnes posúdi návrh zákona o zrušení vládneho dlhového stropu vo výške 31,4 bilióna dolárov, inak nebudú USA schopné splácať svoje účty od 5. júna na základe výpočtov amerického ministerstva financií. Ak návrh zákona prejde, pošle ho na podpis prezidentovi Joeovi Bidenovi, čím zabráni katastrofálnemu bankrotu. Snemovňa reprezentantov USA v stredu schválila návrh zákona o pozastavení dlhového stropu vo výške 31,4 bilióna dolárov s väčšinovou podporou demokratov aj republikánov.

Republikánmi kontrolovaná Snemovňa hlasovala v pomere 314:117 za poslanie legislatívy do Senátu. “Táto dohoda je dobrou správou pre americký ľud a americkú ekonomiku,” povedal Biden po hlasovaní v Snemovni reprezentantov. Dodal: “Vyzývam Senát, aby ho schválil čo najskôr, aby som ho mohol podpísať.” Návrh zákona je kompromisom medzi Bidenom a predsedom Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym.

Vyvolalo to odpor 71 republikánov tvrdej línie, čím sa, ako poznamenal The Hill, zdôraznilo slabé postavenie, ktoré má predseda McCarthy nad ostatnými republikánmi v Snemovni reprezentantov, keďže mnohí z tých istých konzervatívcov, ktorí boli proti jeho predsedníctvu v januári, sa v stredu opäť objavili, aby vyslali jasný odkaz, že myslia si, že McCarthy zradil svoje sľuby, že bude držať líniu v otázkach rozpočtu .

Navrhovaný návrh zákona pozastavuje pôžičkový limit federálnej vlády do 1. januára 2025 a umožňuje Bidenovi a Kongresu odložiť politicky riskantnú otázku až do prezidentských volieb v novembri 2024. Návrh zákona obmedzuje niektoré vládne výdavky počas nasledujúcich dvoch rokov, zvyšuje pracovné požiadavky pre niektoré programy pomoci a vracia nevyužité prostriedky na Covid-19, čo sú body, o ktorých mnohí demokrati predtým tvrdili, že sú neprijateľné.

Nestranný Kongresový rozpočtový úrad (CBO) uviedol, že návrh zákona povedie k úsporám vo výške 1,5 bilióna dolárov za desaťročie. To je menej ako 4,8 bilióna dolárov v úsporách, o ktoré sa republikáni zamerali v predchádzajúcom návrhu zákona, ktorý sa pokúsili schváliť v apríli a pod 3 bilióny dolárov, ktoré by rozpočet prezidenta Bidena v tom čase znížil prostredníctvom nových daní.

Spochybnená stabilita európskeho finančného trhu

ECB uviedla, že finančné trhy budú zraniteľné voči negatívnym otrasom, keďže pokračuje v boji proti inflácii, pričom medzi najviac ohrozené sektory patria nehnuteľnosti. V preskúmaní finančnej stability z mája 2023 sa uvádza, že vyhliadky finančnej stability v eurozóne zostávajú krehké v kontexte nedávneho bankového stresu mimo menovej únie a že vyššie náklady na financovanie a nižšia kvalita aktív môžu ovplyvniť ziskovosť.

V správe sa uvádza, že finančné trhy sú citlivé na neusporiadané úpravy vzhľadom na zraniteľnosť investičných fondov, predĺžené hodnotenia, vysokú volatilitu a nízku likviditu. Hoci ECB rozhodla, že odolnosť bánk v prostredí vyšších úrokových sadzieb nie je pre eurozónu problémom, uviedla, že „je možné, že tieto udalosti by mohli viesť k prehodnoteniu výhľadov ziskovosti a likvidity bánk v eurozóne“.

Viceprezident ECB Luis de Guindos uviedol, že „prísnejšie podmienky financovania na rázne riešenie vysokej inflácie prispeli k prehodnoteniu ekonomického výhľadu a k zvráteniu príliš stlačených prémií za riziko ceny aktív. Povedal tiež, že “keď sa finančné podmienky normalizujú, môže to odhaliť krehkosť a zlomové línie vo finančnom systéme.”

Rozšírenie kryptomien na Wall Street

Podľa Financial Times, Standard Chartered, Nomura a Charles Schwab patria k tradičným finančným inštitúciám, ktoré vytvárajú alebo podporujú nové, samostatné kryptospoločnosti, vrátane výmenných a správcovských skupín, ktoré dokážu spracovať digitálne tokeny ako bitcoin a ether.

Broker Charles Schwab a tvorcovia trhu Citadel Securities a Virtu Financial patria medzi skupiny podporujúce EDX Markets, zatiaľ čo britský veriteľ Standard Chartered podporil burzu Zodia Markets a správcovský dom Zodia Custody. BNY Mellon a Fidelity už prevádzkujú samostatné divízie úschovy kryptomien. Medzitým Nasdaq čaká na schválenie svojej služby regulačnými orgánmi.

Skutočnosť, že etablované finančné inštitúcie sa snažia zapojiť do priestoru obchodovania s kryptomenami, bude pravdepodobne podporovaná globálnym tvorcom štandardov pre trhy s cennými papiermi, ktorý 23. mája zverejnil usmernenia o tom, ako regulovať kryptoaktíva.

Tieto usmernenia boli vyvinuté po mnohých zlyhaniach kryptoburz, najmä FTX, s cieľom chrániť investorov a vierohodne odradiť aktérov, ktorí nedodržiavajú pravidlá. 18-bodový plán pokrýva oblasti vrátane konfliktov záujmov, pravidiel zverejňovania a riadenia.

Kľúčové udalosti v júni

2. – 3. júna 2023 Stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín BRICS. Členovia BRICS, Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika, sa stretnú v Kapskom Meste (Južná Afrika), aby diskutovali o rozšírení bloku. Podľa správ Bloomberg trinásť krajín formálne požiadalo o pripojenie a ďalších šesť požiadalo neformálne. Konverzáciu o rozšírení iniciovala Čína, keď jej predsedala v roku 2022.

Čínska ekonomika je viac ako dvakrát väčšia ako veľkosť všetkých štyroch ostatných členov BRICS dohromady, a preto sú členovia opatrní, že ich moc rozptýlia čínski spojenci. Saudská Arábia a Irán sú dve z krajín, ktoré formálne požiadali o pripojenie, zatiaľ čo Argentína, Spojené arabské emiráty, Alžírsko, Egypt, Nigéria, Mexiko, Bahrajn a Indonézia prejavili záujem o pripojenie.

2. – 4. júna 2023 dialóg Šangri-La. Dialóg Shangri-La poskytne fórum na diskusiu o kritických otázkach regionálnej bezpečnosti.

4. júna 2023. Zasadnutie OPEC+. OPEC+ bude diskutovať o tom, či by sa malo zaviesť dodatočné zníženie produkcie ropy. Začiatkom apríla oznámila prekvapivé zníženie produkcie o približne 1,16 milióna barelov denne, čo podporilo rast cien.

13. – 14. júna 2023 zasadnutie americkej centrálnej banky o menovej politike. Guvernér Fedu a nominant podpredsedu Philip Jefferson povedal, že akékoľvek rozhodnutie ponechať sadzby na stabilnej úrovni by sa nemalo považovať za koniec cyklu sprísňovania. “Preskočenie zvýšenia sadzieb na nadchádzajúcom stretnutí by umožnilo (Federal Open Market) výboru vidieť viac údajov pred prijatím rozhodnutia o rozsahu dodatočného upevnenia politiky,” povedal Jefferson na konferencii o finančnej stabilite vo Washingtone.

Prezident FEDu vo Philadelphii Patrick Harker povedal: „Som v tábore čoraz častejšie a myslím si, že by sme ho naozaj mali vynechať,“ hoci údaje o pracovných miestach, ktoré majú prísť v piatok, „môžu zmeniť môj názor“. Prezidentka Clevelandského Fedu Loretta Meesterová však nevidí potrebu pozastavovať sa. Je jasné, že pretrvávajúci napätý trh práce prispieva k obavám, že rast miezd vytvára lepivú infláciu. Trhy teraz očakávajú, že sa Fed v júni pozastaví, keď budú hodnotiť údaje a účinky rokovaní o dlhovom strope na úverových trhoch s očakávaným obnovením zvyšovania sadzieb v júli.

15. júna 2023 zasadnutie ECB a rozhodnutie o menovej politike. Očakáva sa, že ECB na júnovom zasadnutí opäť zvýši sadzby o 25 bázických bodov . Hoci sa celková inflácia v máji znížila na 6,1 % zo 7,0 % v apríli, pričom jadrová inflácia , ktorá nezahŕňa volatilné ceny potravín a pohonných hmôt, klesla na 5,3 % z 5,6 %. ECB za posledný rok zvýšila základné úrokové sadzby spolu o 375 bázických bodov na 3,25 %. Napriek klesajúcim cenám energií sa v roku 2023 zvýšili základné cenové tlaky a zdá sa, že ECB je odhodlaná k ďalšiemu zvyšovaniu sadzieb.

Viceprezident ECB Luis de Guindos v stredu vo Frankfurte povedal: „Myslím si, že sme na správnej trajektórii a musíme sa veľmi pozorne pozrieť na vývoj jadrovej inflácie. Jeho kolega z ECB Madis Muller povedal, že pravdepodobne dôjde k viac ako jednému ďalšiemu zvýšeniu o štvrť percentuálneho bodu, pričom varoval, že základná inflácia „žiaľ zatiaľ nevykazuje žiadne známky spomalenia“.

22. júna 2023 Zasadnutie Bank of England o menovej politike a správa o menovej politike. BoE zvýšila úrokové sadzby 12-krát za sebou a je vysoko pravdepodobné, že ich na júnovom zasadnutí opäť zvýši o 25 bázických bodov. Celková inflácia je stále výrazne nad cieľom na úrovni 8,7 %, pričom jadrová inflácia je na úrovni 6,8 %, čo je nárast z marcových 6,2 %. Politici BoE sa budú 21. júna pozerať na májové údaje CPI. Trhy pripočítali až štyri ďalšie zvýšenia BoE, ale to je nepravdepodobné, pretože takéto prísne úverové podmienky by pravdepodobne dostali Spojené kráľovstvo do recesie.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.