Prehľad udalostí na finančných trhoch za prvý kvartál 2023

Prvý štvrťrok 2023 bol pre investorov ako horská dráha. Globálny rast bol odolnejší, než sa očakávalo, pričom americké, britské a európske PMI sa presunuli na expanzívne územie. Celková inflácia sa znížila vďaka nižším cenám energií, no jadrová inflácia zostala tvrdšia, čo prinútilo globálne centrálne banky k ďalšiemu sprísneniu menovej politiky.

Trhy však boli v marci v nepokojoch, pretože pád Signature Bank a SVB v USA, po ktorom nasledoval prudký predaj Credit Suisse do UBS neskôr v mesiaci, vyvolali obavy o globálnu stabilitu bankového sektora. To spôsobilo, že akcie v marci prudko klesli, kým sa zotavili a skončili mesiac a štvrťrok vyššie. Teraz sa zdá, že mnohí investori dospeli k záveru, že systémové riziko bolo minimálne. Je to pravdepodobne spôsobené rýchlym zásahom Fedu , amerického ministerstva financií, Federálnej korporácie pre poistenie vkladov (FDIC) a ďalších centrálnych bánk, pokiaľ ide o poskytovanie ochrany držiteľom vkladov a otváranie okien likvidity .
Hoci technologické akcie utrpeli počiatočný nápor zvýšenia sadzieb na začiatku 1. štvrťroka, do konca štvrťroka dosiahli aj niektoré z najsilnejších ziskov. Akcie energetiky, zdravotníctva a nehnuteľností v 1. štvrťroku klesli. Náhla rally v dlhopisoch spôsobená bankovým strachom viedla aj k rally rastových akcií, ktoré v priebehu štvrťroka vzrástli o viac ako 15 %.

Vývoj indexov za Q2 2023

Americké indexy

S&P 500 +7,50 % QTD
Nasdaq 100 + 20,8 % QTD
Dow Jones Industrial Average +2,1 % QTD

Európske indexy

DAX +11,48 % QTD
CAC40 +12,20 % QTD
IBEX 35 +11,88 % QTD
FTSE MIB +13,98 % QTD
FTSE 100 + 2,26 % QTD

Globálne indexy

Hang Seng +2,67 % QTD
MSCI globálne +4,94 % QTD

Dlhopisový trh

Výnos z 10-ročných štátnych dlhopisov na 3,55 %.
10-ročný výnos Nemecka na 2,37 %.
Britský 10-ročný výnos na 3,52 %.

Výnosy dlhopisov počas 1. štvrťroka rástli v dôsledku očakávaní rastúcich úrokových sadzieb, pričom 10-ročné dlhopisy v USA dosiahli v jednej fáze viac ako 4 %. Inverzia medzi 2 a 10-ročnými americkými štátnymi dlhopismi na začiatku marca dosiahla najvyššiu hodnotu od roku 1981.

Náhla volatilita spôsobená kolapsom SVB a Credit Suisse však viedla v marci k oživeniu dlhopisov, čo zvýraznilo rastúce obavy z potenciálnej recesie v USA. , pozastavenie a dokonca možné zvrátenie zvyšovania sadzieb v USA neskôr v priebehu roka a vyššie riziko spomalenia globálneho rastu. Výnos 10-ročného amerického ministerstva financií otváral rok na 3,88 % a ukončil štvrťrok na 3,55 %.

Komodity

Ropa klesala počas väčšiny prvého štvrťroka, pričom futures na ropu Brent na začiatku marca dosiahli minimá okolo 70 USD za barel. To všetko sa zmenilo prekvapivým krokom zo strany OPEC + na začiatku apríla, ktorý znížil produkciu o 1,16 milióna barelov denne.

Futures na zlato ku koncu 1. štvrťroka vzrástli na 1 999 USD za uncu a dosiahli 13-mesačné maximum, keďže investori sa naň obrátili ako na bezpečný prístav uprostred klesajúceho USD. Rastúce očakávania, že sprísňovanie menovej politiky sa čoskoro skončí, urobili zlato oveľa atraktívnejším. Prekvapivé zníženie produkcie ropy zo strany OPEC+, slabšie ekonomické údaje v USA a pokračujúce nákupy centrálnych bánk teraz poslali zlato nad psychologicky dôležitú hranicu 2 000 USD.

Spojené štáty – ekonomické udalosti v Q1 2023

V USA Fed pokračoval vo zvyšovaní sadzieb v 1. štvrťroku, ale na svojom marcovom zasadnutí naznačil, že je na pokraji pozastavenia ďalšieho zvyšovania sadzieb v dôsledku turbulencií na finančných trhoch. Sadzba fondov ukončila Q1 v rozmedzí 4,75 % – 5,00 %, čo je najvyššia hodnota od roku 2007. Zdá sa, že celková inflácia sa spomaľuje a vo februári klesla na 6 %, čo je najnižšia úroveň od septembra 2021.

Jadrová inflácia klesá pomalším tempom vo februári stále na úrovni 5,5 %. Zdá sa tiež, že trhy práce sa teraz môžu ochladzovať, keďže najnovšia správa JOLTs ukázala, že počet voľných pracovných miest koncom februára klesol pod 10 miliónov po prvýkrát za takmer dva roky a najnovšie údaje ADP ukázali, že zamestnanosť v súkromnom sektore sa zvýšila len o 145 000 pracovných miest. Nefarmárske mzdy však vo februári vzrástli o 311 000 po masívnom náraste o 517 000 v januári. Miera nezamestnanosti sa však vo februári zvýšila na 3,6 % z 3,4 %. Priemerný hodinový zárobok medzimesačne vzrástol len o 0,2 % a medziročne o 4,6 %, čo ukazuje, že mzdové tlaky sa postupne spomaľujú.

Technologickým akciám sa tento rok zatiaľ darilo prekonávať rastúce očakávania, že Fed prestane zvyšovať sadzby skôr, ako sa očakávalo na začiatku roka v dôsledku sprísňovania trhových podmienok spôsobených nedávnym stresom v bankách. Podľa oddelenia trhových informácií Nasdaq boli akcie S&P 500 Tech v prvom štvrťroku +21,8 % a akcie v oblasti komunikácie boli +20,5 %. Investori sa obracali na technologický sektor ako na bezpečné útočisko po tom, čo finančný sektor zasiahol kolaps SVB, Signature a výpredaj Credit Suisse.

V 1. štvrťroku boli energetické akcie -4,7 % v spoločnostiach Exxon Mobil, Chevron Corporation a Shell, Occidental Petroleum, Hess Corporation, Schlumberger Limited, Halliburton, ConocoPhillips a Marathon Oil Corporation, všetky za štvrťrok klesli.

Eurozóna – ekonomické udalosti v Q1 2023

Akcie eurozóny zaznamenali v prvom štvrťroku silné zisky napriek volatilite v bankovom sektore. Akciové zisky podporili nádeje, že inflácia mohla vyvrcholiť, keďže ceny plynu naďalej klesali. MSCI Europe ex-UK akcie si v prvom štvrťroku pripísali 10,5 %. ECB vo februári aj v marci zvýšila úrokové sadzby o 50 bázických bodov . Inflácia v eurozóne v marci klesla na ročné minimum, pričom vzrástla o 6,9 % z 8,5 % vo februári. Jadrová inflácia (bez nákladov na potraviny a energie) však vzrástla na 5,7 % z 5,6 %.

ECB aktualizovala aj svoje makroekonomické projekcie a teraz v tomto roku očakáva vyšší rast a nižšiu infláciu. Finančný sektor zaznamenal za štvrťrok celkovo zisky, keďže problémy spojené s Credit Suisse boli vnímané ako obmedzené vďaka rýchlemu zásahu švajčiarskej centrálnej banky . Zisky viedli sektory informačných technológií, spotrebiteľského výberu a komunikačných služieb, zatiaľ čo nehnuteľnosti a energetika zaostávali za pokrokom na širšom trhu. Sektor komerčných nehnuteľností zaznamenal výrazný pokles, keďže investori sa viac obávajú vyšších nákladov na financovanie a slabšej miery obsadenosti.

Veľká Británia – ekonomické udalosti Q1 2023

Britskej ekonomike sa práve podarilo vyhnúť technickej recesii s revíziou údajov. Bank of England (BoE) vo svojich najnovších štvrťročných prognózach uviedla, že stále očakáva, že krajina v roku 2023 upadne do recesie, hoci neočakáva, že bude taká hlboká, ako sa pôvodne predpokladalo. S&P Global/CIPS UK Manufacturing PMI dosiahol v marci 2023 hodnotu 47,9, čo je pokles z predchádzajúceho rýchleho odhadu 48,0 a februárového sedemmesačného maxima 49,3.

Ide už o ôsmy mesiac po sebe, v ktorom dochádza k poklesu výrobného sektora v krajine. S&P Global/CIPS UK Composite PMI bol v marci 2023 na úrovni 52,2, čo je pokles z 53,1 vo februári, ale zostal na území expanzie už druhý mesiac po sebe. Spotrebiteľská dôvera prekvapila smerom nahor, vzrástla z -45 v januári na -36 v marci. Celková aj jadrová inflácia sa vo februári medziročne zvýšili na 10,4 %, resp. 6,2 %.

Bank of England v marci zvýšila svoju menovú sadzbu o 25 bázických bodov na 4,25 %. Akcie Spojeného kráľovstva zaostali za globálnymi akciami , ale stále zaznamenali rast o niečo viac ako 3 %. Priemyselné odvetvia prekonali rovnako ako sektor spotrebiteľského výberu. Vládne dlhopisy Spojeného kráľovstva dokázali vrátiť približne 2 %.

Ázia bez Japonska – ekonomické udalosti v Q1 2023

V Ázii, mimo Japonska, akcie podporilo uvoľnenie čínskej politiky nulového výskytu Covid. V Q1 index MSCI Asia ex-Japonsko podľa JPMorgan Asset Management vzrástol o 4,4 %, pričom silné zisky Taiwanu, Singapuru a Južnej Kórey kompenzovali slabší výkon v Hongkongu, Indii a Malajzii.

Rozvíjajúce sa trhy – ekonomické udalosti v Q1 2023

Na rozvíjajúcich sa trhoch , podľa indexu MSCI EM, akcie vzrástli v prvom štvrťroku o 4 %. Optimizmus, ktorý prišiel s opätovným otvorením čínskej ekonomiky na začiatku 1. štvrťroka, však ustúpil rastúcim obavám, keďže centrálne banky vo vyspelých krajinách pokračovali vo zvyšovaní sadzieb počas 1. štvrťroka, čím sa vytvorili prísnejšie úverové podmienky na celom svete a oslabili sa mnohé meny EM.

Podľa údajov spoločnosti Schroders sa najlepšie darilo na trhu v Českej republike. Mexiko prekonalo na pozadí zlepšujúcich sa ekonomických údajov, zatiaľ čo Taiwan a Kórea boli príjemcami optimizmu, pokiaľ ide o globálny rast. Prekonali aj Peru, Indonéziu a Čile.

Menové trhy

Americký dolár bol voči väčšine svojich rovesníkov slabší v dôsledku zmien v očakávaniach zvyšovania sadzieb. Odhodlanie ECB bojovať s infláciou sériou zvyšovania sadzieb pomohlo euru dostať sa do určitej miery. V 1. štvrťroku vzrástol voči americkému doláru o 2,3 %.

Libre pomohla silnejšia ekonomika, ako sa očakávalo, očakávania rastúcich sadzieb a klesajúce ceny energií. GBP ukončila marec s najväčším mesačným ziskom za štyri mesiace vo výške 2,6 %. V 1. štvrťroku vzrástol voči USD o 2,1 %.

YEN oproti doláru v prvom štvrťroku posilnil o približne 2,4 %. Štvrťrok začal vyzerať dosť zraniteľne, keďže Fed pokračoval vo zvyšovaní sadzieb. Pokles USD v marci v dôsledku obáv o americký bankový sektor však pomohol jenu obnoviť stratenú pôdu.

Kryptomeny

Bitcoin +67,1 % QTD
Ethereum +47,2 % QTD

Kryptomeny rástli počas 1. štvrťroka kvôli celkovo optimistickejšiemu sentimentu v rizikových aktívach.

Na čo myslieť v Q2 2023

V druhom štvrťroku 2023 existuje pre investorov množstvo pretrvávajúcich a nových rizík vrátane možnosti ďalšieho oslabenia bánk.

Hoci sa očakáva spomalenie globálneho rastu, rast prekvapil smerom nahor s vyššími PMI, než sa očakávalo. Stále však existuje očakávaná brzda finančných podmienok v dôsledku marcovej bankovej volatility, ktorá pravdepodobne ešte viac sprísni úverové a úverové podmienky. To zasiahne predovšetkým malé a stredné podniky a môže začať ovplyvňovať dopyt na trhu práce. Hoci čínsky rast po opätovnom otvorení ekonomiky naberá na obrátkach, jej rast výroby je stále utlmený.

Hoci sa očakáva, že celková inflácia v USA bude v druhom štvrťroku ďalej klesať, rast miezd, najmä v službách, udrží jadrovú infláciu výrazne nad cieľom Fedu počas druhého štvrťroka. To, či sa Fed pozastaví alebo zmení, bude do veľkej miery závisieť od toho, aký závažný bude vplyv sprísňovania úverov z volatility bankového sektora a či bude trh práce naďalej fungovať len s miernym oslabením.

Nedávna volatilita bankového sektora pravdepodobne povedie k ďalšiemu sprísneniu štandardov bankových úverov, čo by mohlo ďalej spomaliť rast vo vyspelých ekonomikách, čo by mohlo viesť k miernej recesii v priebehu roka. S lepšie kapitalizovanými bankami je však opakovanie roku 2008 nepravdepodobné.

Kalendár ekonomických a geopolitických rizík

Potenciálne politické a geopolitické riziká pre investorov, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť zisky spoločností, výkonnosť akciového trhu, valuácie mien, trhy s vládnymi a podnikovými dlhopismi a kryptomeny, zahŕňajú:

10. – 16. apríl Jarné stretnutia MMF a Svetovej banky. Jarné stretnutia MMF a Svetovej banky sa budú konať vo Washingtone DC (USA). Hlavnými témami diskusií budú pravdepodobne spomalenie globalizácie a reštrukturalizácia dlhu . Výkonná riaditeľka MMF Kristalina Georgieva pred stretnutiami uviedla, že svetová ekonomika bude v nasledujúcich piatich rokoch rásť priemerným ročným tempom okolo 3 %, čo je najslabšia prognóza strednodobého rastu od roku 1990.

12. – 13. apríla 2023 Stretnutie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk G20. Ministri financií G20 a guvernéri centrálnych bánk sa stretnú vo Washingtone DC. Diskusia môže zahŕňať potravinovú a energetickú bezpečnosť, rast globálneho dlhu a umožnenie financovania cieľov trvalo udržateľného rozvoja v chudobnejších krajinách.

16. – 18. apríla 2023 Stretnutie ministrov zahraničných vecí G7 . Stretnutie sa uskutoční v Karuizawa, Nagano, Japonsko.

28. apríla zasadnutie Bank of Japan . BoJ má nového lídra, Kazuo UEda, a zdá sa, že pravdepodobne odstráni strop výnosov svojich 10-ročných dlhopisov. Objavili sa špekulácie , že BOJ vyhlási, že jej 2% cieľ cenovej stability je teraz reálne v nedohľadne, a urýchlene pristúpi k normalizácii svojej menovej politiky odstránením negatívnych úrokových sadzieb. To pravdepodobne povedie k obráteniu toku, čo môže dostať trhy do kolapsu. Ako poznamenala agentúra Bloomberg , japonskí investori sú najväčšími zahraničnými držiteľmi amerických vládnych dlhopisov a vlastnia všetko od brazílskeho dlhu cez európske elektrárne až po balíky rizikových úverov na štátnom trhu.

3. – 4. mája 2023 zasadnutie americkej centrálnej banky o menovej politike. Fed sa v marci pevne držal svojej trajektórie sadzieb a zvýšil sadzby o 25 bps. Od minulého marca zvýšila svoju menovú sadzbu o 475 bázických bodov. Hoci celková inflácia klesá, jadrové PCE je stále vysoké a to bude pravdepodobne stále znepokojovať Fed. Je jasné, že trh práce sa oslabuje, čo môže pomôcť udržať rast miezd na nízkej úrovni. Fed bude pravdepodobne sledovať a čakať, aký veľký vplyv mala volatilita bankového sektora na ekonomiku.

4. mája 2023 zasadnutie ECB a rozhodnutie o menovej politike. ECB sa bude aj naďalej riadiť údajmi a napriek klesajúcemu trendu celkovej inflácie v celej eurozóne zostáva jadrová inflácia tvrdohlavo vysoká. Podľa hlavného ekonóma ECB bude musieť v máji opäť zvýšiť úrokové sadzby, ak sa inflácia bude vyvíjať v súlade s marcovými ekonomickými prognózami banky. Trh na májovom stretnutí zvýšil cenu o 25 bázických bodov.

4. – 5. mája 2023 Stretnutie ministrov zahraničných vecí Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO). Ministri zahraničných vecí členov ŠOS sa stretnú v Goa (India). Irán sa na stretnutí zúčastní po prvýkrát ako člen.

6. mája 2023 Korunovácia kráľa Karola III., Spojené kráľovstvo. Korunovácia predstavuje historickú zmenu britskej monarchie a hlavy štátu. V niektorých krajinách Commonwealthu sa zvyšuje tlak na monarchiu s čoraz väčšími verejnými výzvami na odvolanie kráľa ako hlavy štátu.

9. – 11. máj 2023 42. samit lídrov ASEAN-u. Účastníci budú diskutovať o ekonomickom, politickom, bezpečnostnom a sociokultúrnom vývoji v krajinách juhovýchodnej Ázie v Labuan Bajo v Indonézii.

11. mája 2023 Zasadnutie Bank of England o menovej politike a správa o menovej politike. BoE zvýšila úrokové sadzby 11-krát za sebou. Inflácia stále beží na úrovni 10,4 %. Hlavný ekonóm BoE, Huw Pill, povedal, že „menová politika by sa mala zamerať na inflačný vplyv šoku v horizonte 12 až 24 mesiacov“ kvôli „dlhým a premenlivým oneskoreniam“ v transmisii menovej politiky. Povedal: „Aj keď celková inflácia v priebehu tohto roka výrazne klesne v dôsledku kombinácie bázických efektov a poklesu cien energií, stále je potrebná opatrnosť pri posudzovaní inflačných vyhliadok z dôvodu potenciálneho pretrvávania inflácie vytváranej na domácom trhu. “

11. – 13. mája 2023 Stretnutie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk G7.

Voľby v Turecku 14. mája 2023. Ako poznamenal Control Risks, prieskumy verejnej mienky naznačujú, že opozičný blok by mohol vo voľbách dôveryhodne poraziť vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP). Volebný cyklus bude pravdepodobne poznačený osobnými útokmi a obvineniami zo zlého správania voči politickým oponentom, keďže sa prezident Recep Tayyip Erdogan snaží udržať si moc. Takéto útoky pravdepodobne v nadchádzajúcich mesiacoch podnietia sociálne napätie a zintenzívnia protestné akcie, hoci je nepravdepodobné, že by sa terčom stali zahraničné firmy.

19. – 21. mája 2023 samit lídrov G7. Účastníci sa budú snažiť nájsť spoločnú pozíciu voči Rusku. Skupina sa bude zaoberať aj hrozbou klimatických zmien a potrebou poskytnúť rozvojovým krajinám dodatočnú finančnú pomoc na zvládnutie strát a škôd spôsobených globálnym otepľovaním.

4. júna 2023 35. ministerské zasadnutie OPEC. Politiku riadenia trhu OPEC prehodnotia členské štáty na tomto úplnom stretnutí ministrov.

14. júna 2023 Zasadnutie americkej centrálnej banky o menovej politike. Pokiaľ nedôjde k prekvapeniam, pokiaľ ide o rast jadrovej inflácie, Fed pravdepodobne zváži menej jastrabský postoj ako na predchádzajúcich stretnutiach. Fed však zostane závislý na údajoch a bude tiež pozorne sledovať oneskorenie prenosu z predchádzajúceho zvýšenia sadzieb a vplyv marcovej volatility bankového sektora na širšiu stabilitu finančného sektora a oblasti, ako je trh s nehnuteľnosťami.

15. júna 2023 zasadnutie ECB a rozhodnutie o menovej politike. Veľa bude závisieť od jadrovej inflácie a od toho, ako dobre sa udržia pracovné miesta a hospodársky rast vzhľadom na minulé zvýšenia sadzieb. Ak sa bude základná inflácia, ktorá je kľúčovou obavou politikov, naďalej zrýchľovať, posilní to dôvod na zvyšovanie sadzieb.

22. júna 2023 Zasadnutie Bank of England o menovej politike a správa o menovej politike. BoE bude pozorne sledovať údaje o jadrovej inflácii a hoci celková inflácia bude pravdepodobne stále výrazne nad cieľom, pokiaľ bude v rámci predpovedanej trajektórie, BoE pravdepodobne ukončí sériu zvyšovania sadzieb.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.