Vývoj globálnych trhových indexov

USA

S&P 500 4,64 % YTD
Nasdaq 100 12,99 % YTD
Priemyselný index Dow Jones 2,83 % od začiatku roka
NYSE Composite 6,17 % YTD

Európa

Stoxx 600 6,64 % YTD
DAX 9,03 % YTD
CAC 40 9,32 % YTD
FTSE 100 4,15 % YTD
IBEX 35 10,56 % YTD
FTSE MIB 12,64 % YTD

Globálne indexy

Svetový index MSCI od začiatku roka 7,10 %.
Hang Seng 11,58 % YTD

Kryptomeny

Bitcoin 42,87 % YTD
Ethereum 36,75 % YTD

Firemná výsledková sezóna: hit alebo miss?

Podľa údajov Refinitiv IBES je odhad rastu zmiešaných ziskov za 22. štvrťrok medziročne -2,4 %. Zo 190 spoločností v indexe S&P 500, ktoré k dnešnému dňu vykázali zisky za 22. štvrťrok, 69,5 % prekonalo očakávania analytikov. V porovnaní s dlhodobým priemerom je to 66 %. Odhad zmiešaného rastu tržieb za 22. štvrťrok je 4,5 %. Energetické akcie do značnej miery prekonali hlásené zisky v tomto sektore o viac ako 60 % v 4. štvrťroku 2022, zatiaľ čo priemyselné odvetvia vzrástli takmer o 40 %.

Existuje však niekoľko prekvapení, pretože defenzívnejšie sektory, ako je zdravotníctvo, majú problémy. Hoci spoločnosť Novo Nordisk, ktorá podala správu 31. januára, predpovedala „silné“ predajné očakávania na rok 2023 a oznámila veľké investície do svojej výrobnej kapacity, varovala pred obmedzením ponuky svojho najpredávanejšieho lieku. Spoločnosť Novartis tiež sklamala, pretože predpovedala, že základný prevádzkový príjem porastie v roku 2023 iba v “strednom jednocifernom” percentuálnom rozsahu.

Svoj celoročný základný prevádzkový príjem v roku 2022 vykázal ako zhruba rovnaký na úrovni 16,7 miliardy USD, keďže tržby skupiny v roku 2022 stúpli o len o 4 % až 50,5 miliardy dolárov lacnejšie generické verzie jeho lieku proti SM získali podiel na trhu.

Spoločnosť Meta Platforms, ktorá vlastní Facebook, Instagram a WhatsApp, oznámila v stredu tržby za štvrtý štvrťrok vo výške 32,2 miliardy dolárov, čo je 4% pokles oproti roku 2021. Akcie však v stredu po obchodovaní vzrástli o 18,3 %, keďže generálny riaditeľ Mark Zuckerberg označil rok 2023 za „rok efektívnosti“. Znížila svoj výhľad nákladov na rok 2023 o 5 miliárd USD, oznámila dodatočných 40 miliárd USD na spätné odkúpenie akcií a predpovedala tržby v prvom štvrťroku medzi 26 a 28,5 miliardami USD.

Čistý zisk za 4. štvrťrok klesol na 4,65 miliardy USD alebo 1,76 USD na akciu v porovnaní s 10,29 miliardy USD alebo 3,67 USD na akciu o rok skôr a pod očakávaniami analytikov. Pokles bol spôsobený najmä nákladmi na reštrukturalizáciu súvisiacimi so zatváraním kancelárií, znižovaním počtu pracovných miest a zatváraním dátových centier. Napriek tomu pozitívny výhľad pomohol akciám technologických partnerov, ako je Apple, vzrásť o 3,3 %.

Všetky oči sa dnes budú upriamovať na ostatné technologické mega caps Apple, Amazon a Alphabet, keď doručia svoje správy za štvrtý štvrťrok. Podľa Refinitivu sa očakáva, že Apple ohlási prvý pokles štvrťročných príjmov za takmer štyri roky po tom, čo prísne obmedzenia COVID-19 v Číne a súvisiace protesty pozastavili výrobu iPhonov u svojho najväčšieho dodávateľa Foxconn. Pre Alphabet, najväčšiu digitálnu reklamnú platformu na svete, bude otázkou, či sa príjmy z reklamy udržia.

Spoločnosti hlásiace výsledky 2. februára: Apple, Amazon, Alphabet, Bristol-Myers-Squibb, Eli Lilly, Roche Holding, Merck & Co., QUALCOMM, Starbucks, Ford Motor Company, Estee Lauder Companies, Ball Corporation, ConocoPhillips, Honeywell International, Sony , Gilead Sciences, Becton, Dickinson & Co., Stanley Black & Decker, Cognizant, Deutsche Bank, Illinois Tool Works

Fed sleduje svoj cieľový rozsah

Nikoho neprekvapuje, že Fed v stredu zvýšil úrokové sadzby o 25 bázických bodov , čím sa sadzba federálnych fondov dostala medzi 4,5 percenta a 4,75 percenta, čo je najvyššia úroveň od septembra 2007. Počas tlačovej konferencie po oznámení predseda Fedu Jerome Powell povedal „Bolo by potrebných niekoľko ďalších zvýšení sadzieb, aby bola politika dostatočne reštriktívna“, aby sa inflácia dostala pod kontrolu a že podľa neho bude pozitívny rast pokračovať tlmeným tempom. Povedal, že hoci inflácia klesala, trh práce zostal silný a recesiu v roku 2023 nezaznamenal. Reakcie sa zdajú byť zmiešané, keďže investori zrejme považujú skoré štádiá dezinflácie za signál, že Fed skôr spomalí alebo dokonca neskôr zmení politiku. rok napriek tomu, že Powell povedal: „Jednoducho nevidím, že by sme tento rok znižovali sadzby“, ak sa ekonomika bude vyvíjať tak, ako on a ďalší politici Fedu očakávajú. Z vyhlásenia Fedu bolo jasné, že nechce byť obviňovaný z nedbanlivosti a z toho, že robí príliš málo na to, aby obmedzil infláciu, namiesto toho, aby príliš stláčal ekonomiku.

Existujú aj ďalšie náznaky sprísnenia pracovného trhu, keďže počet voľných pracovných miest sa v decembri zvýšil o 572 000 na 11 miliónov, čo znamená, že na každého nezamestnaného pripadlo 1,9 pracovných miest a súkromné mzdy sa v januári zvýšili o 106 000. Tieto údaje by zvyčajne znepokojovali Fed a trhy. Napriek tomu, ako poznamenal predseda Powell vo svojich poznámkach, zatiaľ neexistujú žiadne známky špirály cien miezd. Spomalenie ekonomiky sa medzitým prehlbuje, keďže výroba sa naďalej spomaľuje, pričom ISM Manufacturing PMI klesol na 47,4 v januári zo 48,4 v decembri. Predstavuje tretiu mesačnú kontrakciu za sebou.

Spojené štáty 19. januára dosiahli svoj dlhový strop, zákonný limit na pôžičky federálnej vlády, vo výške 31,4 bilióna dolárov. Hoci ministerstvo financií prijíma „mimoriadne opatrenia na riadenie hotovosti“, aby dlhový limit nespôsobil odstavenie vlády, tieto opatrenia môžu stačiť len do začiatku júna. Prezident Joe Biden a republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy viedli 1. februára úvodné rozhovory o zvýšení úverových limitov vlády USA. Zostávajú rozdelené v otázke, ako sa vyhnúť platobnej neschopnosti, pričom obe strany súhlasia s pokračovaním diskusií. Biely dom uviedol, že „prezident víta samostatnú diskusiu s predstaviteľmi Kongresu o tom, ako znížiť deficit a kontrolovať štátny dlh“. Snemovňa republikánov odmietla zvýšiť dlhový strop, pokiaľ demokrati nebudú súhlasiť s výraznými rozpočtovými škrtmi na zníženie štátneho deficitu. Republikánski zákonodarcovia zatiaľ nešpecifikovali, aké programy chcú znížiť výmenou za ich podporu na zvýšenie dlhového stropu.

Očakávané spomalenie zvyšovania sadzieb je vidieť na menových trhoch, keď USD poklesol približne o 2,68 % YTD voči EUR, 2,32 % voči GBP a 1,65 % voči YEN.

Energetický sektor zostal v januári silný, pričom koncom mesiaca skončili Baker Hughes Company, ExxonMobil, Occidental Petroleum Corporation, Coterra Energy, Valero Energy Corporation a Marathon Petroleum Corporation.

Akcie v zdravotníctve mali zmiešaný mesiac s akciami ako Novo Nordisk, Pfizer Inc., Moderna Inc. Merck & Co. Inc. AbbvieJohnson & Johnson boli všetky dole, zatiaľ čo Abbott Laboratories, Universal Health Services, Biogen Inc.

Industrials mal zmiešaný január aj s Caterpillar, Generac Holdings, W.W. Grainger, General Electric Company, Ingersoll-Rand, Boeing a Illinois Tool Works všetky narástli, zatiaľ čo Honeywell International, Lockheed Martin a General Dynamics boli mimo.

Európa sa prebíja

Ako sa očakávalo, ECB počas dnešného zasadnutia zvýšila sadzby o ďalších 50 bázických bodov na 2,50 % a v marci navrhla ďalšie zvýšenie o 50 bázických bodov. “Rada guvernérov má v úmysle zvýšiť úrokové sadzby o ďalších 50 bázických bodov na svojom najbližšom menovopolitickom zasadnutí v marci a následne zhodnotí ďalší vývoj svojej menovej politiky,” uviedla ECB. Prezidentka ECB Christine Lagardeová počas tlačovej konferencie zdôraznila, že ECB bude sledovať ceny energií, ktoré sa premietajú do inflácie a miezd. Trvala na tom, že ECB sa neurobila, pretože stále majú čo pokryť. Údaje zverejnené 1. februára ukázali, že celková inflácia sa v januári zmiernila na 8,5 % z 9 % v decembri, zatiaľ čo jadrová inflácia vzrástla až na 7 % zo 6,9 %. Rast jadrovej inflácie bude pravdepodobne udržiavať tlak na ECB, aby pokračovala vo zvyšovaní sadzieb. Náznaky budúcej agresivity ECB budú pozorne sledované, keďže eurozóna stojí na pokraji recesie, pričom rast v 4. štvrťroku sotva klesol o 0,1 %, keďže ekonomická veľmoc regiónu, Nemecko, zaznamenala v 4. štvrťroku pokles.

Osamelá cesta Spojeného kráľovstva

Bank of England v pomere hlasov 7:2 opäť zvýšila sadzby na svojom dnešnom zasadnutí o 50 bázických bodov, čím sa sadzba dostala na 4 %, čo je najviac od roku 2008. BoE tiež zmenila svoje prognózy inflácie s aktualizovanými projekciami MPC zobrazujúcimi CPI . inflácia prudko klesla zo svojej súčasnej veľmi zvýšenej úrovne, 10,5 % v decembri, aby koncom tohto roka klesla na približne 4 %. Guvernér BoE Andrew Bailey v prejave po zverejnení rozhodnutia povedal: „Od novembra V správe o menovej politike sme videli prvé náznaky toho, že inflácia sa otočila za roh, ale na vyhlásenie víťazstva je ešte príliš skoro, inflačné tlaky stále existujú.“ Povedal, že ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb bude závisieť od dôkazov o pretrvávajúcich tlakoch na ceny. Pre mnohých na trhu to naznačuje, že sadzby môžu dosiahnuť vrchol na úrovni 4 %. MMF predpovedal, že Spojené kráľovstvo bude jedinou vyspelou ekonomikou, ktorá zažije pokles v roku 2023; predpovedá pre Veľkú Britániu rast o -0,6 %. Mzdy naďalej rastú, čo vytvára ďalší tlak na BoE, aby obmedzila inflačné očakávania. Okrem toho séria štrajkov pracovníkov verejného sektora, ako sú rušňovodiči, zdravotné sestry, pracovníci pošty a učitelia pridali k celkovému negatívnemu výhľadu.

Sú kryptomeny opäť v móde?

Popredná kryptomena Bitcoin má za sebou najlepší január od roku 2013. Podľa Coingecko.com sa hodnota menších coinov ako Solana, Axie Infinity a Decentraland zdvojnásobila, čo je súčasťou januárového skoku v digitálnych aktívach približne o 280 miliárd dolárov. Ako poznamenal Bloomberg , zdá sa, že nárast ochoty riskovať súvisí s očakávaným pokračujúcim spomaľovaním zvyšovania úrokových sadzieb zo strany Fedu, pričom niektorí investori očakávajú, že Fed ešte tento rok zníži náklady na pôžičky, keďže inflácia sa ďalej zmierňuje.

Môže to byť spôsobené aj väčšou jasnosťou v súvislosti s konkurzným konaním a podnikovými reštrukturalizáciami niektorých veľkých búrz ako FTX a kryptomenových hedžových fondov ako Three Arrows Capital. Alebo to môže byť spôsobené väčšou transparentnosťou o tom, koľko dlhujú niektoré z už zaniknutých búrz ako Genesis Global; V dokumente Genesis v kapitole 11 sa uvádza, že sedem veriteľov dlhuje najmenej 100 miliónov dolárov, pričom 50 najlepším veriteľom dlhuje 3,4 miliardy dolárov.

Podania od FTX jej dlžia 3,1 miliardy dolárov. Zdá sa však, že existuje určitý pohyb v možnej platbe. Napríklad 1. februára súd v podaní bankrotujúceho poskytovateľa kryptopôžičky Celsius uviedol, že niektorí používatelia si budú môcť vybrať 94 % svojich oprávnených aktív . Bez ohľadu na to, aké môžu byť očakávané korelácie, existuje riziko, že trhy mäkkého ekonomického pristátia, v ktoré dúfajú, nenastanú, že sadzby nielenže zostanú vyššie dlhšie, ale že sa v roku 2023 neznížia.

Kľúčové udalosti vo februári

2. februára 2023 Zasadnutie Bank of England o menovej politike a zápisnica. Očakáva sa, že BoE bude pokračovať v ďalšom sprísňovaní, aby dostala infláciu pod kontrolu, hoci spomalenie rastu môže zmierniť tempo zvyšovania na nasledujúcich zasadnutiach. Od stredy 1. februára investori oceňovali s približnou pravdepodobnosťou dva ku trom, že sadzby BoE do júna vyvrcholia na úrovni 4,5 %.

2. februára 2023 Zasadnutie Európskej centrálnej banky o menovej politike. Ako šéfka ECB Christine Lagardeová, tak aj ďalší politickí činitelia dali jasne najavo, že ECB počas tohto stretnutia a s najväčšou pravdepodobnosťou v marci zvýši sadzby o 50 bázických bodov. Otázka pre investorov sa bude týkať budúcich pohybov v 2. štvrťroku a po ňom a či ECB bude podobne ako Fed zvažovať aspoň menšie nárasty v súlade s tým, čo robí americká centrálna banka , keďže výhľad pre eurozónu poukazuje na spomalenie rastu, ak nie recesia v niektorých krajinách.

9. – 10. februára 2023 zasadnutie Európskej rady. Európska rada lídrov EÚ sa stretne, aby diskutovala o migrácii a konkurencieschopnosti medzi USA a Čínou.

23. – 25. februára 2023 Stretnutie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk G20. Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk krajín G20 sa stretnú v Bengaluru (India), aby prediskutovali globálne finančné problémy vrátane cien energií a miery inflácie.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.