V júli sme boli svedkami rastu na akciových trhoch, pričom investori stále prejavovali optimizmus v súvislosti s oneskorením inflácie . Predseda FEDu , Jerome Powell, vo svojej tlačovej konferencii po stretnutí v stredu uviedol, že zvýšenia úrokových sadzieb FED-u fungujú a zabraňujú rastu cenového tlaku. Dlhopisy zostali relatívne stabilné. Dosiaľ prebiehajúca výsledková sezóna hlási silné zisky, čo podporuje optimizmus na akciových trhoch. Avšak, keďže rast miezd ovplyvňuje marže , trhy sa možno budú musieť pripraviť na slabší 3. štvrťrok. Očakáva sa tiež spomalenie globálneho rastu, ako naznačuje júlový aktualizovaný odhad Medzinárodného menového fondu, ktorý hovorí, že “utiahnutie menovej politiky prinieslo sadzby politiky do kontrakčnej oblasti.” V tomto odhade sa uvádza, že to začína mať negatívny vplyv na aktivitu, spomaľuje rast úverov pre nefinančný sektor, zvyšuje úrokové platby domácností a firiem a vyvíja tlak na trh nehnuteľností.

Aj napriek tomu, že personál FED-u už viac neodhaduje recesiu v USA a podľa Powella “máme šancu”, že inflácia sa vráti na cieľ bez vysokých úrovní straty pracovných miest, ešte stále nepocítime úplné utiahnutie úverových podmienok vrátane vplyvu na trh nehnuteľností. Stále pozorujeme persistentnú infláciu zhoršenú pokračujúcim tlakom na mzdy. Trh práce ostáva napätý, pričom počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti klesol počas júla niekoľko týždňov. Aj keď tempo rastu miezd spomaľuje, stále dochádza k posunu spotrebiteľských výdavkov z tovarov na služby, čo znamená, že jadrová inflácia služieb bez bytového sektora pravdepodobne zostane na vyššej úrovni vďaka týmto nárastom miezd. Tiež pozorujeme tlak na firemné marže, keďže mzdy nadalej rastú.

ECB dnes po deviatykrát v rade zvýšila sadzby o 25 bázických bodov , pričom Bank of England (BoE) by mala nasledovať budúci týždeň. Fed, ECB a BoE čelia podobnej výzve: Inflácia klesá kvôli nižším cenám tovarov, keďže obmedzenia ponuky sa naďalej strácajú, ale mzdy pravdepodobne udržia infláciu v službách na stabilnej úrovni. Hoci vidíme spomalenie obchodnej aktivity v Európe a Spojenom kráľovstve, pričom kompozitné indexy PMI v júli klesajú, ECB a BoE budú pod tlakom, aby znížili tento lepkavý základný prvok, aj keď to bude znamenať ďalšie zmiernenie ich príslušných ekonomík.

Výsledková sezóna

Podľa údajov spoločnosti Refinitiv I/B/E /S, k dátumu 26. júla 2023 je odhad rastu zisku za 23Q2 Y/Y -7,1%. Ak sa vylúči energetický sektor, rastová miera indexu je -1,2%. Z 152 spoločností v S&P 500, ktoré doteraz oznámili zisk za druhý kvartál 2023, 77,6% uviedlo vyššie výsledky ako očakávali analytici. Dlhodobý priemer je na úrovni 66%. Odhad rastu tržieb za 23Q2 Y/Y je -0,6%. Ak sa vylúči energetický sektor, rastová miera indexu je +3,3%.

Vývoj globálnych trhových indexov

USA

S&P 500 +2.63% MTD a+18.96% YTD
Nasdaq 100 +2.12% MTD a+41.70% YTD
Dow Jones Industrial Average  +2.99% MTD a+6.91% YTD
NYSE Composite +3.42% MTD a+8.13% YTD

Európa

Stoxx 600 +0.76% MTD a+9.55% YTD
DAX  -0.10% MTD a +15.86% YTD
CAC 40 -1.15% MTD a +13.00% YTD
FTSE 100  +1.93% MTD a +3.02% YTD
IBEX 35 +0.08% MTD a +6.67% YTD
FTSE MIB +2.66% MTD a +22.24% YTD

Globálne indexy

MSCI World Index  +2.83% MTD a +15.99% YTD
Hang Seng  +2.37% MTD a -2.10% YTD

Firemná výsledková sezóna

Mega cap akcie mali v júli zmiešaný vývoj, pričom Amazon a Microsoft klesli, Apple sa pohyboval relatívne stabilne a Meta Platforms, Alphabet, Nvidia a Tesla rástli.

Materská spoločnosť Facebooku, Meta Platforms, dosiahla prvýkrát od konca roku 2021 dvojciferný rast tržieb a predpokladá, že tržby v aktuálnom štvrťroku budú v rozmedzí 32 mld. USD až 34,5 mld. USD. Tržby v druhom štvrťroku vzrástli o 11% na 32 mld. USD, čo je viac ako očakávanie analytikov (rast na 31,03 mld. USD).

Energetické akcie mali v júli zmiešaný vývoj, keď stúpali na základe čínskych sľubov podpory ekonomiky a tým aj dopytu v druhej najväčšej svetovej ekonomike, avšak klesali z obav o nadbytok ponuky vzhľadom na to, že americké zásoby zostali vyššie ako sa predpokladalo. Apa Corp (USA), Phillips 66, Marathon Petroleum, Baker Hughes Company, Occidental Petroleum Corporation, BP , Shell a Chevron vzrástli, zatiaľ čo Energy Fuels a ExxonMobil klesli.

Akcie v odvetví materiálov a ťažby mali v júli zmiešaný vývoj kvôli obavám o globálny rast a dopyt. Ťažobné spoločnosti Freeport-McMoRan, Newmont Mining, Nucor Corporation a Sibanye Stillwater vzrástli. Akcie v odvetví materiálov boli zmiešané, pričom Albemarle Corporation klesla, zatiaľ čo Mosaic, Celanese Corporation, CF Industries Holdings a Yara International vzrástli.

Vývoj na trhu komodít

Ceny ropy rastú už štyri týždne, podporované známkami prísnejších dodávok, najmä v dôsledku zníženia produkcie zo strany Saudskej Arábie a Ruska, ako aj prísľubu čínskych úradov poskytnúť podporu svojej ekonomike. Zdá sa, že trh očakáva, že Saudská Arábia v septembri preruší zníženie produkcie, aj keď ostatní členovia OPEC + budú pravdepodobne nasledovať menej.

Ceny zlata zvýšili svoje zisky v júli, k čomu prispel slabší dolár a mierne nižšie výnosy dlhopisov. Zlato je veľmi citlivé na rastúce úrokové sadzby, pretože zvyšujú alternatívne náklady na držbu nevýnosného aktíva , a preto rastúce očakávania, že včerajší nárast o 25 bázických bodov zo strany Fedu môže byť jeho posledným v tomto horšom cykle, môžu viesť k zlepšeniu vyhliadok zlata. .

Cena pšenice rástla v júli po odstúpení Ruska od ukrajinskej exportnej dohody a jeho vyhlásení, že bude predpokladať, že všetky plavidlá plaviace sa na Ukrajinu budú mať zbrane.

Priemyselné kovy v júli vzrástli vďaka medi, hliníku a zinku v dôsledku zmäkčovania USD a napriek obavám z pomalšieho čínskeho rastu a neistote ohľadom stimulov zo strany tamojšej vlády.

Vývoj na menovom trhu

Dolár v júli vo všeobecnosti klesol kvôli slabším údajom o inflácii, v júni sa spomalil na 3 % a rastúcim očakávaniam, že júlové sprísnenie bude jeho posledným v tomto roku. GBP je +1,87 % MTD a +6,97 % YTD voči USD.

Po prekvapivom poklese inflácie na 7,9 % v júni by sa dalo očakávať, že Bank of England ukončí cyklus sprísňovania skôr, ako sa pôvodne predpokladalo, avšak pri jadrovej inflácii stále na úrovni 6,9 % je pravdepodobné ďalšie zvýšenie sadzieb. MMF vo svojej najnovšej prognóze teraz zvýšil svoju prognózovanú terminálnu sadzbu pre Spojené kráľovstvo na 5 – 5,5 % a myslí si, že Bank of England bude musieť držať politiku prísnu až do konca roku 2024, čo naznačuje, že libra by mohla pokračovať prekonať.

ECB dnes zvýšila sadzby o 25 bázických bodov, čím zvýšila svoju vkladovú sadzbu na 3,75 %, čo je najvyššia úroveň od roku 2001. Vo svojom vyhlásení uviedla: „Budúce rozhodnutia Rady guvernérov zabezpečia, že kľúčové úrokové sadzby ECB budú stanovené na dostatočne reštriktívnych úrovniach. tak dlho, ako to bude potrebné na dosiahnutie včasného návratu inflácie k strednodobému cieľu 2 %, a bude sa naďalej riadiť prístupom závislým od údajov na určenie vhodnej úrovne a trvania obmedzenia.“

Počas tlačovej konferencie po stretnutí prezidentka ECB Christine Lagardeová jasne uviedla, že ECB tak skoro nebude znižovať. EUR +1,60 % MTD a +3,59 YTD voči USD

Vývoj na trhu s kryptomenami

Bitcoin +8,79 % MTD a +77,99 % YTD
Ethereum +0,53 % MTD a +56,51 % YTD

Vzhľadom na to, že trhy nesmelo riskujú kvôli očakávaniam, že Fed prestane zvyšovať sadzby po včerajšom stretnutí, kryptomenám sa v júli podarilo udržať svoju pozíciu.

Vývoj na dlhopisovom tru

Výnos amerických 10-ročných dlhopisov 3,86 %
Výnos nemeckých 10-ročných dlhopisov na 2,48 %
Výnos britských 10-ročných dlhopisov na 4,28 %

Výnosy na amerických dlhopisoch sa v júli pohybovali v relatívne úzkom rozmedzí, napriek očakávaniu zvýšenia sadzieb o 25 bázických bodov na júlovom zasadnutí. Táto fluktuácia bola veľmi ovplyvnená vnímanou silou trhu práce a tým, čo by to znamenalo pre septembrové zasadnutie.

S rastom HDP USA na úrovni 2,4% vo 2. štvrťroku sa odstraňuje obava z recesie pre niektorých hráčov na trhu. Výnosy na amerických dlhopisoch pravdepodobne o niečo klesnú tento rok, keďže sa javí, že trh verí, že Fed zostane v neutrálnom móde niekoľko mesiacov, kým sa prejavia oneskorené účinky predchádzajúcich zvýšení sadzieb a inflácia sa priblíži k cieľu.

Trhy predpokladajú tiež, že ECB je teraz na svojom maximálnom bode sadzieb, keďže rast ekonomiky eurozóny sa spomaľuje a dopyt po bankových úveroch v 2. štvrťroku klesol na najnižšiu úroveň, čo odráža dopad predchádzajúceho zvyšovania sadzieb na korporátny sektor.

Poznámka: K informácii z 26. júla 2023 o 17:30 EDT

Globálna makroekonomika

Fed závislý od údajov

Federálny výbor pre voľný trh v stredu jednomyseľným rozhodnutím zvýšil sadzbu federálnych fondov na nový cieľový na úrovni 5,25 až 5,5 %. Zvýšenie sadzieb, 11-te za posledných 12 zasadnutí Fedu, nechalo v septembri otvorené dvere pre ďalšie zvýšenie. Na tlačovej konferencii po rozhodnutí predseda Fedu Jerome Powell povedal: „Určite je možné, že by sme na septembrovom stretnutí zvýšili sadzbu fondov, ak by to údaje oprávňovali, a tiež by som povedal, že je možné, že by sme sa rozhodli držať na stabilnej úrovni.

Poznamenal, že Fed bude rozhodovať o menovej politike na individuálnych zasadnutiach. Tón výboru bol jastrabí s oficiálnym vyhlásením, že „inflácia zostala vysoká, prírastok pracovných miest v posledných mesiacoch bol silný“ a ekonomická aktivita expanduje miernym tempom. Powell v stredu povedal, že zamestnanci centrálnej banky už nepredpovedajú recesiu v USA a „máme šancu“ na to, aby sa inflácia vrátila k cieľu bez vysokých úrovní straty pracovných miest.

Výbor uviedol, že zostáva „veľmi pozorný voči inflačným rizikám“ a bude pokračovať v hodnotení dodatočných informácií a ich dôsledkov pre menovú politiku. Ako poznamenal Financial Times, obchodníci teraz stanovujú ceny s 80-percentnou pravdepodobnosťou, že politici udržia sadzby stabilné na svojom ďalšom stretnutí v septembri (podľa údajov zostavených spoločnosťou Refinitiv a založených na cenách úrokových derivátov ).

Recesia v Európe?

Vo svojej najnovšej prognóze zverejnenej tento týždeň MMF uviedol, že Nemecko tento rok utrpí recesiu s poklesom HDP o 0,3 %. Ako dôvod uviedol pretrvávajúci vplyv energetickej krízy. Výroba, ktorá znášala bremeno energetického tlaku, naďalej klesá v dôsledku nižšieho dopytu z Číny a prísnejšej menovej politiky. Spomalenie nemeckej a širšej ekonomiky eurozóny pokračuje, pričom PMI pre výrobu v eurozóne v júli 2023 klesol na 42,7 zo 43,4 v predchádzajúcom mesiaci, čo je najnižšie za tri roky, keďže sektor zaznamenal pokračujúci pokles produkcie a nových objednávok.

Kompozitný index PMI eurozóny v júli klesol na 48,9 z júnových 49,9, čo signalizuje zhoršenie obchodných podmienok. Napriek spomaleniu rastu a poklesu celkovej inflácie na 5,5 %, jadrová inflácia zostáva v celej eurozóne nehybná. Ako poznamenala ECB, keď zvýšila sadzby o ďalších 25 bázických bodov, existuje množstvo existujúcich inflačných rizík vrátane ďalšieho rastu cien energií a potravín. Ako poznamenala prezidentka ECB Christine Lagardeová na tlačovej konferencii, inflácia zostáva stále príliš vysoká a opatrenia ECB budú naďalej závisieť od údajov.

Rokovanie o kryptomenách

Výbor pre finančné služby Snemovne reprezentantov schválil návrh zákona pod vedením republikánov s pomerom hlasov 35:15. Poľnohospodársky výbor Snemovne reprezentantov, vedený republikánom z Pennsylvánie Glennom Thompsonom, vo štvrtok zváži svoju vlastnú časť návrhu zákona, vrátane 120 miliónov dolárov dodatočného financovania pre Commodity Futures Trading Commission , ktorá by podľa legislatívy získala nové právomoci na dohľad nad touto triedou aktív.

Podľa Coindesk.com počas stredajšej diskusie o prirážkach niektorí republikáni a demokrati odmietli podporiť navrhovaný zákon o štruktúre trhu, pričom kritizovali klauzulu v návrhu zákona, ktorá by pridelila viac právomocí Komisii pre obchodovanie s komoditnými futures (CFTC). Vyjadrili tiež obavy, či návrh zákona neoslabí ochranu spotrebiteľov zakotvenú v desaťročiach platných zákonov USA o cenných papieroch a v konečnom dôsledku neponechá americkým investorom menšiu ochranu proti podvodom.

Ako poznamenala agentúra Bloomberg , aj keď snemovňa hlasuje za návrh zákona, v Senáte to bude mať problémy, keďže tamojší bankový predseda Sherrod Brown je kryptoskeptik.

Kľúčové udalosti v auguste

3. august Súhrn menovej politiky Bank of England, zápisnica a správa o menovej politike. Hoci inflácia v júni klesla, vzhľadom na to, že sa očakáva, že trh práce v Spojenom kráľovstve zostane napätý, pričom mzdy budú naďalej najväčšou hnacou silou inflácie, BoE bude pravdepodobne pokračovať vo zvyšovaní sadzieb, kým nezaznamená dostatočne klesajúcu jadrovú infláciu, aj keď úrokové sadzby hypoték rastú. a obavy z ekonomického rastu môžu zasiahnuť libru a akciové trhy.

22. – 24. augusta 2023 15. summit lídrov BRICS. Juhoafrická republika bude hostiť samit v Kapskom Meste na tému „BRICS a Afrika: Partnerstvo pre vzájomne zrýchlený rast, udržateľný rozvoj a inkluzívny multilateralizmus“.

24. – 25. augusta 2023 Stretnutie ministrov obchodu a investícií G20. Ministri obchodu a investícií G20 sa stretnú v indickom Džajpure.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.