Trhy v júni

Do konca prvého polroka zostávajú dva dni a index S&P 500 vzrástol o 14 %, pričom technologicky Nasdaq 100 si pripísal takmer 38 %. V júni došlo k oživeniu akcií, pričom investori stále nakupovali naratív rastu okolo AI. V skutočnosti akcie s veľkou trhovou kapitalizáciou do značnej miery ovplyvnili výkonnosť trhov od začiatku roka.

Trhy si mierne vydýchli po záťažovom teste Federálneho rezervného systému, ktorý ukázal, že veritelia majú dostatočný kapitál na prežitie ekonomického prepadu. V čoraz neistejšej ekonomike s očakávanými regulačnými zmenami však môže byť návratnosť pre akcionárov v blízkej budúcnosti obmedzená. A banky ešte nie sú úplne mimo problémov.

Predseda amerického Fedu Jerome Powell uviedol, že Fed „veľmi pozorne“ sleduje situáciu v bankovom sektore, aby riešil potenciálne zraniteľné miesta, ako napríklad v sektore komerčných nehnuteľností, a to aj napriek tomu, že sa toky vkladov ustálili. Podľa agentúry Reuters vo štvrtok povedal: “Veľmi sa zdráhame povedať, či turbulencie v sektore skončili.”

Na výročnej konferencii ECB v Sintre v Portugalsku Powell povedal: „Hoci je politika reštriktívna, nemusí byť dostatočne reštriktívna a nebola obmedzujúca dostatočne dlho,“ a za príčinu možného zvýšenia sadzieb na nasledujúcich dvoch stretnutiach označil silný trh práce.

Otázkou zostáva, či sa USA dokážu vyhnúť recesii, ktorú naznačovala pokračujúca inverzia výnosovej krivky neskôr v tomto roku, keďže sprísňujúce sa úverové podmienky obmedzujú trh s podnikovými nehnuteľnosťami a výdavky súkromného sektora, keďže sektory citlivé na úrokové sadzby sa dostávajú pod čoraz väčší tlak.

Trhy budú veľmi pozorne sledovať piatkové zverejnenie preferovaného ukazovateľa inflácie Fedu, indexu výdavkov na osobnú spotrebu. Odhaduje sa, že minulý mesiac vzrástol o 3,9 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom, pričom jadrový index, bez cien potravín a energií, pravdepodobne vzrástol o 4,7 %, povedal Powell vo štvrtok 29. júna v prejave v Španielsku.

Ak sú tieto odhady správne, ukázalo by sa, že Fed neurobil žiadny pokrok pri zmierňovaní základných cenových tlakov, čím by sa dostal do ďalšieho tlaku.

Vývoj globálnych trhových indexov

USA

S&P 500 + 4,75 % MTD a +14,04 % YTD
Nasdaq 100 + 5,00 % MTD a +36,81 % YTD
Dow Jones   Index + 3,09 % MTD a +2,35 % YTD
NYSE Composite +4,91 % MTD a +2,85 % YTD

Európa

Stoxx 600 + 0,95 % MTD a +7,33 % YTD
DAX +1,82 % MTD a +14,55 % YTD
CAC 40 + 2,64 % MTD a +12,55 % YTD
FTSE 100 + 0,73 % MTD a +0,65 % YTD
IBEX 35 +4,76 % MTD a +15,72 % YTD
FTSE MIB +6,09 % MTD a +16,58 % YTD

Globálne indexy

MSCI World Index +4,25 % MTD a +11,31 % YTD
Hang Seng +5,14 % MTD a -3,08 % YTD

Akcie najväčších spoločností, tzv. “Mega cap” zaznamenali pozitívny jún. Darilo sa firmám Amazon, Microsoft, Apple, Meta Platforms, Alphabet, Nvidia a Tesla.

Akcie Apple sa v júni vyšplhali na rekordné maximum a boli na prahu trhovej kapitalizácie 3 bilióny dolárov.

Microsoft a Activision Blizzard sa naďalej snažia rozptýliť protimonopolné obavy, že navrhovaná fúzia týchto dvoch spoločností v hodnote 75 miliárd dolárov by nezákonne koncentrovala moc. Žaloba podaná Federálnou obchodnou komisiou (FTC) proti spoločnosti Microsoft tvrdí, že dohoda by poskytla spoločnosti Microsoft, výrobcovi konzoly Xbox, exkluzívny prístup k „Call of Duty“ spoločnosti Activision. Generálny riaditeľ Microsoftu Satya Nadella povedal, že robiť exkluzívne hry Activision by nemalo “strategický zmysel.”

Energetické akcie mali rozdelený mesiac kvôli obavám z mäkšieho čínskeho dopytu a otázkam o ďalšej štátnej podpore na zvýšenie domáceho dopytu. Obavy z klesajúcich dodávok po lesných požiaroch v Kanade, dohoda OPEC + o ďalšom obmedzení dodávok, rastúce napätie okolo rokovaní s USA a Iránom. Energy Fuels, Apa Corp (USA), Phillips 66, Marathon Petroleum, Baker Hughes Company, Occidental Petroleum Corporation, BP , Shell, Chevron, ExxonMobil a Halliburton boli všetky hore.

Akcie firiem zo sektora materiálov a ťažby mali zmiešaný jún, klesali, keď sa investori sústredili na vyhliadku globálneho ekonomického spomalenia v dôsledku prísnejšej politiky úrokových sadzieb, ale rástli po tom, čo Čína potvrdila, že je na dobrej ceste splniť vládny cieľ 5 % hospodárskeho rastu, zatiaľ čo obavy trhu o nestálej politickej situácii v Rusku sa zmiernil. Ťažobné akcie Freeport-McMoRan, Newmont Mining a Nucor Corporation rastú, zatiaľ čo Sibanye Stillwater klesá. Zásoby materiálov boli zmiešané s Albemarle Corporation, Mosaic, Celanese Corporation a CF Industries Holdings hore a Yara International dole.

Vývoj na trhu komodít

Ropa ku koncu júna stúpla, keďže druhé týždenné čerpanie zo zásob ropy v USA bolo väčšie, ako sa očakávalo, pričom zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli o 9,6 milióna barelov, podľa Energy Information Administration.

Lídri popredných svetových centrálnych bánk opätovne potvrdili, že vidia potrebu ďalšieho sprísňovania politiky na skrotenie inflácie, pričom predseda Fedu Powell navrhol ďalšie zvyšovanie na po sebe nasledujúcich zasadnutiach Fedu, zatiaľ čo prezidentka ECB Christine Lagardeová potvrdila očakávania, že banka v júli zvýši sadzby, pričom takýto krok nazvala “ pravdepodobným”.

12-mesačné spomalenie globálneho benchmarku Brent a WTI – cenová dynamika naznačuje vyšší dopyt po okamžitej dodávke – obe klesli na najnižšiu úroveň od decembra 2022. OPEC+ zaznamenáva tlak na marže kvôli implementácii zníženia dodávok od 1. júla a čínskemu priemyslu, ktorý zažíva ďalšie znižovanie ziskov. Marže pravdepodobne zostanú okrieštené, pokiaľ nebude poskytnutá väčšia štátna podpora od Čínskej vlády na splnenie cieľov 5% rastu, ropu môže obmedziť posilňujúci USD.

Aj keď kovy mali náročný jún s meďou, zinkom, olovom a cínom, zlato zostalo v júni na podobných úrovniach, ale ku koncu júna kleslo na štvormesačné minimum na základe komentárov šéfa Fedu Powella o možnom zvyšovaní úrokových sadzieb v budúcnosti. Zdá sa, že trh konečne naceňuje s väčšou pravdepodobnosťou ďalšieho zvyšovania sadzieb v tomto roku, pričom sadzby zostanú vyššie dlhšie a preceňuje počet znížení sadzieb, ktoré predtým očakával v tomto a budúcom roku.

Vývoj na menovom trhu

Dolár v júni posilnil a stiahol tak GBP/USD, ako aj EUR/USD nižšie, čo odráža nižší ochotu riskovať. EUR +1,96 YTD voči USD a GBP je +4,48 % YTD voči USD. Libra dostaal na svojom júnovom zasadnutí mierny tlak na neočakávané zvýšenie sadzby o 50 bázických bodov , hoci trhy sa teraz zameriavajú na úroveň terminálnej sadzby a jej vplyv na vyhliadky hospodárskeho rastu Spojeného kráľovstva.

EUR/GBP vzrástol 28. júna na najvyššiu úroveň od 31. mája, keď sa ECB aj BoE dohodli, že sadzby zostanú vyššie dlhšie. S klesajúcou infláciou v eurozóne však môže dôjsť k ďalším posunom v kurze EUR/GBP.

Podľa prieskumu Oficiálneho fóra pre menové a finančné inštitúcie (OMFIF), think-tanku centrálneho bankovníctva v Spojenom kráľovstve, si americký dolár aj v nasledujúcom desaťročí zachová svoju pozíciu dominantnej rezervnej meny na svete. Zistilo sa, že rezervné banky, ktoré spravujú aktíva takmer 5 biliónov USD, očakávajú, že dolár bude naďalej klesať ako podiel globálnych rezerv „postupným“ tempom, ale že o 10 rokov bude stále predstavovať 54 % z celkového počtu, v porovnaní so súčasnými 58 %.

Vývoj na trhu s kryptomenami

Bitcoin +11,03 % MTD a +81,62 % YTD
Ethereum -1,82 % MTD a +52,84 % YTD

Bitcoin počas júna prudko vzrástol a to aj napriek tomu, že SEC zasiahla proti kryptomenovým burzám Binance a Coinbase Global. Najnovší cenový skok je spôsobený tým, že BlackRock, najväčší správca aktív na svete, podal žiadosť SEC o vydanie Bitcoin ETF . To vyvolalo očakávania, že dopyt po Bitcoine bude naďalej rásť. V súčasnosti predstavuje Bitcoin približne 50 % celkového krypto trhu.

Vývoj na dlhopisovom trhu

Výnos amerických dlhopisov na 10 rokov na 3,71 %.
Nemecký 10-ročný výnos na 2,32 %.
Britský 10-ročný výnos na 4,32 %.

Výnosy stúpali počas väčšiny júna, keďže centrálne banky pokračovali v sprísňovaní politiky, čo znamená, že rozdiel medzi výnosmi akcií a dlhopisov sa za posledný rok zmenšil. Najmä výnosy krátkodobých dlhopisov sa prudko zvýšili, keďže centrálne banky dali jasne najavo, že majú v úmysle držať sadzby vyššie dlhšie. Zdá sa, že v amerických štátnych dlhopisoch rastie inverzia výnosov, čo znamená väčšiu pravdepodobnosť recesie.

Globálna makroekonomika

Centrálne banky sa zaväzujú k vyšším sadzbám na dlhšie

Na výročnej konferencii ECB v Sintre v Portugalsku predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell, prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová a guvernér Bank of England Andrew Bailey povedali, že majú spôsob, ako obmedziť príliš vysokú infláciu.

Naznačili svoju pripravenosť zvýšiť úrokové sadzby a udržať ich na vysokej úrovni, keďže varovali, že napäté trhy práce stále tlačia na rast miezd a cien. Šéf Fedu Powell povedal: „Hoci je politika reštriktívna, nemusí byť dostatočne reštriktívna a nebola obmedzujúca dostatočne dlho. Dodal, že „trh práce skutočne ťahá ekonomiku“. Prezidentka ECB Christine Lagardeová uviedla, že ECB „nevidí dostatok hmatateľných dôkazov o stabilizácii základnej inflácie a jej poklese“.

Inflácia v Európe postupne klesá

ECB sa v piatok zameria na správu o inflácii v eurozóne, ktorá by mala ukázať, že rast cien sa v júni spomalil na 5,6 % zo 6,1 % v máji. Je jasné, že ECB v júli zvýši sadzby minimálne o 25 bázických bodov . Ako však poznamenal guvernér Bank of France Francois Villeroy de Galhau, „Budeme mať výrazné spomalenie, ale podľa nášho názoru nie recesiu, ale dezinfláciu (znižovanie inflácie) bez recesie. Zdôraznil, že dôležitejšie ako skutočná úroveň je, ako dlho Európska centrálna banka udrží sadzby zvýšené, hoci sadzby sú blízko úrovniam potrebným na to, aby inflácia smerovala k 2-percentnému cieľu.

Čiastočné oživenie kryptomien

Bitcoin v júni vzrástol vpred, keď investori videli záujem o Bitcoin ETF. Globálne finančné inštitúcie ako BlackRock, Fidelity a Invesco požiadali americkú komisiu pre cenné papiere a burzu (SEC) o spustenie ETF. SEC už predtým zamietla fondovým spoločnostiam žiadosti o spustenie ETF, ktoré držia spotové bitcoiny. Podľa Barrons SEC uviedla nedostatočný dohľad nad podvodmi na platformách s kryptomenami,  čoho svedkom sú ich žaloby proti Binance a Coinbase za údajné fungovanie mimo zákona.

Kľúčové udalosti v júli

1. júla 2023 Španielsko preberá predsedníctvo v Rade EÚ. Španielsko preberá po Česku v šesťmesačnom rotujúcom predsedníctve v Rade EÚ.

4. júla 2023 Summit lídrov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO). India bude hostiť SCO virtuálne. Ostatné členské štáty – Čína, Rusko, Kazachstan, Kirgizsko, Pakistan, Tadžikistan a Uzbekistan – boli pozvané. Okrem toho boli ako pozorovateľské štáty prizvané Irán, Bielorusko a Mongolsko.

5. – 6. júla 2023. 8. medzinárodný seminár OPEC, cisársky palác Hofburg vo Viedni, Rakúsko. Očakáva sa účasť ministrov z členských krajín OPEC a iných krajín produkujúcich a konzumujúcich ropu, ako aj vedúci predstavitelia priemyslu, akademici, analytici, odborníci na energetiku a novinári zo špecializovaných médií. Pravdepodobne sa zameria na diskusie o energetickej bezpečnosti, energetickej udržateľnosti a zásobovaní.

11. – 12. júla 2023 samit NATO. Stretnutie hláv štátov a vlád NATO sa uskutoční v litovskom Vilniuse. Summit definuje bezpečnostné výzvy, ktorým Aliancia čelí v súvislosti s rôznymi kampaňami na Ukrajine a júnovou krátkodobou hrozbou pre vedenie ruského prezidenta Vladimira Putina a scenármi súvisiacimi s pohybmi Wagnerovej skupiny do Bieloruska. Očakávajte správy o aplikácii Ukrajiny a myšlienky Turecka o žiadosti Švédska.

14. – 18. júla 2023 Stretnutie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk G20. Stretnutie sa uskutoční v Gandhinagare v štáte Gudžarát v Indii.

23. júla 2023 druhé kolo španielskych parlamentných volieb. Voľby sa konajú po tom, čo premiér Pedro Sánchez 29. mája podpísal dekrét o rozpustení parlamentu a vypísaní predčasných volieb. Výsledok volieb do zákonodarného zboru zostáva neistý, žiadna strana pravdepodobne sama nezíska väčšinu, hoci pravicové strany si pravdepodobne budú počínať dobre.

25. – 26. júla 2023 zasadnutie americkej centrálnej banky o menovej politike. Fed oznámil, že zvýšenie sadzieb o ďalších 50 bázických bodov v tomto roku je pravdepodobné, pričom trh teraz vo veľkej miere očakáva obnovenie zvyšovania v júli o ďalších 25 bázických bodov. Veľa bude závisieť od prichádzajúcich údajov o HDP a CPI .

27. júla 2023 Zasadnutie ECB a rozhodnutie o menovej politike. Očakáva sa, že ECB na júlovom zasadnutí opäť zvýši sadzby o 25 bázických bodov. Inflačné očakávania spotrebiteľov v eurozóne však klesli na najnižšiu úroveň od roku 2016, pričom v júni klesli na 6,1 z 12,1 v predchádzajúcom mesiaci. Zdá sa však, že inflácia neklesá rovnomerne v celej eurozóne, pričom celková nemecká inflácia v júni medziročne vzrástla o 6,8 %, keďže ceny vzrástli o 0,4 %, nad očakávanie trhu vo výške 0,3 %, a španielska celková inflácia v júni klesla na 1,6 %. pred rokom, čo je pokles z 2,9 % v predchádzajúcom mesiaci. To je najslabšie tempo inflácie za viac ako dva roky. ECB sa však pravdepodobne sústredí na to, čo sa deje s jadrovou infláciou so mzdami, najmä v sektore služieb, pričom naďalej vytvára inflačný tlak.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.