Prehľad udalostí na finančných trhoch za posledný kvartál 2022

Štvrtý štvrťrok 2022 zaznamenal určité oživenie v Európe a USA. Výnosy vládnych dlhopisov sa ku koncu 4. štvrťroka mierne zvýšili, čo odrážalo znepokojenie nad tým, že hlavné centrálne banky opakujú plány pokračovať v sprísňovaní menovej politiky napriek určitým skorým príznakom spomalenia inflácie.

Pracovné trhy zostali v štvrtom štvrťroku napäté v USA, Spojenom kráľovstve a Európe, pričom pomer voľných pracovných miest k nezamestnaným zostal vysoký a miera participácie zostala utlmená, najmä v Spojenom kráľovstve, čo vytváralo ďalší tlak na centrálne banky.

Vývoj indexov za Q2 2023

Americké indexy

S&P 500 +7,35 % v Q4 2022 a -19,4 % YTD
Nasdaq 100 -0,27 % v Q4 a -32,96 % YTD
Nasdaq -1,03 % v Q4 a -33,10 % YTD
Dow Jones Industrial Average +15,65 % v Q4 2022 a -8,58 % YTD
NYSE +12,71 % v Q4 a -11,53 % YTD.

Európske indexy

DAX +14,93 % v Q4 a -12,35 % YTD.
CAC40 +12,35 % v Q4 a -9,35 % YTD.
IBEX 35 +11,71 % v Q4 a -5,56 % YTD
FTSE MIB +14,81 % v Q4 a -13,31 % YTD.
FTSE 100 +8,09 % v Q4 a +0,91 % YTD.

Globálne indexy

Bitcoin -65 % YTD
Ethereum -67,7 % YTD

Americké akcie zaznamenali v 4. štvrťroku výrazné zisky, najmä v novembri, keď investori dúfali, že tempo sprísňovania Fedu by sa mohlo spomaliť pri signáloch, že inflácia sa ochladzuje, pričom celková inflácia v novembri klesla na 7,1 % z októbrových 7,7 % a septembrových 8,2 %. Anualizovaný HDP v 3. štvrťroku pre USA bol v decembri potvrdený na úrovni 3,2 %, čo je nad predchádzajúcimi odhadmi, pričom nezamestnanosť zostala nízka len na úrovni 3,5 %.

Zdá sa, že trh práce sa mierne zmiernil, keďže v novembri pribudlo len 263 000 pracovných miest a v decembri 230 000. Fedom preferovaná miera inflácie – jadro PCE, ktorá nezahŕňa volatilné ceny potravín a energií – vzrástla v novembri o 4,7 %, čo je stále výrazne nad cieľovou hodnotou 2 %.

V štvrtom štvrťroku sa energetickým akciám opäť darilo, vrátane Exxon Mobil, Chevron Corporation a Shell, ktoré mali všetky rekordné štvrťroky, zatiaľ čo niektoré z ďalších najvýkonnejších energetických akcií v roku 2022 boli podľa Bankrate.com Occidental Petroleum, Hess Corporation, Marathon Petroleum, Schlumberger Limited, Halliburton, Valero Energy, ConocoPhillips, Marathon Oil Corporation.

Spotrebiteľskému úsudku sa darilo zle najmä v dôsledku výpredaja Tesly v dôsledku nedosiahnutých trhových očakávaní týkajúcich sa dodávok vo 4. štvrťroku. Rast a technologické akcie boli v štvrtom štvrťroku naďalej oslabené, čiastočne kvôli rastúcim úrokovým sadzbám, inflácii a silnému americkému doláru.

Najslabšími sektormi v roku 2022 boli sektor komunikačných služieb vrátane akcií ako Meta Platforms, DISH Network Corporation, Walt Disney Company a Match Group, ako aj nehnuteľnosti vrátane American Tower Corporation, Essex Property Trust, Digital Realty Trust, Vornado Realty Trust, D.R. Horton, Inc. a Ventas, Inc.

Akcie eurozóny prekonali v roku 2022 ostatné regióny, pričom obzvlášť dobre sa darilo energetike, financiám, priemyslu a spotrebnému tovaru. Defenzívnejšie časti trhu, ako napríklad spotrebný tovar, zaostávali za pokrokom širšieho trhu. Akciové zisky podporili nádeje, že inflácia mohla vyvrcholiť, keďže ceny plynu počas 4. štvrťroka klesali, aby dosiahli cenové úrovne pred konfliktom na Ukrajine.

Európu však naďalej negatívne ovplyvňovala kríza na Ukrajine, vplyv energetickej krízy a rastúce obavy z narastajúcej pravdepodobnosti recesie, keďže ekonomický rast sa zmiernil napriek zlepšeniu dodávateľských reťazcov. Jeho výrobná veľmoc, Nemecko, zaznamenala v decembri pokles, keďže nemecké výrobné PMI S&P Global/BME bolo v decembri na úrovni 47,1, čo je šiesty mesiac po sebe klesajúcej výrobnej činnosti.

V Spojenom kráľovstve sa inflácia v novembri znížila na 10,7 % z októbrových 11,1 %. Ako poznamenala JP Morgan, akciový trh v Spojenom kráľovstve prekonal v roku 2022 svojich konkurentov. Mohlo by to byť spôsobené jeho veľkou expozíciou voči výrobcom komodít a defenzívnym spotrebiteľským základom, ktorým sa v roku 2022 darilo dobre, a nízkou expozíciou voči technologickým spoločnostiam, ktoré výrazne utrpeli . Pokles libry tiež pomohol, pretože väčšina príjmov spoločností pochádzala z krajín mimo Spojeného kráľovstva, čím sa zvýšila hodnota ich zahraničných príjmov v librách.

V Ázii, mimo Japonska, akcie podporilo uvoľnenie čínskej politiky nulového výskytu Covid. V 4. štvrťroku akcie vzrástli o 11,4 % (MSCI Asia ex-Japonsko). Rozhodnutie vládnucej Čínskej komunistickej strany z novembra uvoľniť svoju politiku „nulového COVID“ po týždňoch občianskych nepokojov v najmenej 10 veľkých mestách a povoliť blokovanie iba v cieľových oblastiach, a nie v celých štvrtiach alebo mestách, ako tomu bolo predtým. tento prípad dal investorom nádej, že opätovné otvorenie Číny by zmiernilo zostávajúce obmedzenia dodávateľského reťazca.

Na rozvíjajúcich sa trhoch podľa indexu MSCI EM akcie vzrástli v 4. štvrťroku o 9,8 %, aj keď tento index za celý rok 2022 klesol o 19,7 %. Ocenenia akcií rozvíjajúcich sa trhov sa v porovnaní s rozvinutými trhmi obchodovali s takmer historickými diskontmi.

Prehľad roku 2022 na finančných trhoch

Dlhopisové aj akciové trhy zaznamenali v roku 2022 extrémnu volatilitu , pričom americký akciový trh zažil najhorší rok od finančnej krízy v roku 2008. Americké akcie boli v jednom bode na území medvedieho trhu , zatiaľ čo dlhopisy zažili najväčší výpredaj od roku 1994. Inflácia sa ukázala byť oveľa menej prechodná a oveľa lepkavejšia, než si Fed začiatkom roku 2022 myslel, čo ho prinútilo prijať oveľa agresívnejšie zvýšenie sadzieb od mája.

Podľa údajov Refiniv vzrástli 10-ročné štátne dlhopisy v roku 2022 o 238 bázických bodov , čo je najväčší ročný nárast od roku 1953. Dvojročné vyskočilo o 370 bázických bodov v roku 2022, čo je najväčší ročný nárast od roku 1972. Fed teraz predpovedá terminálna sadzba sa v roku 2023 vyšplhala nad 5 %, zatiaľ čo predseda Fedu Jay Powell a ďalší predstavitelia Fedu uviedli, že môže byť potrebné ponechať sadzby na vyššej úrovni dlhšie, aby sa vyrovnala inflácia. krivka s rozdielom medzi výnosmi na dvoj- a 10-ročných rastúcich na 55,3 bázických bodov do konca roka 2022, čo pre mnohých vrátane BlackRock naznačuje, že USA smerujú v roku 2023 do recesie.

Sila USD zasiahla svetové meny

Pokračujúce sprísňovanie Fedu spolu s jeho statusom bezpečného prístavu a nezávislého výrobcu energie prispelo k posilneniu dolára počas celého roku 2022, pričom USD dosiahol 20-ročné maximá. Prudký nárast dolára voči iným menám negatívne ovplyvnil zisky mnohých amerických spoločností, v dôsledku čoho je pre nadnárodné spoločnosti drahšie previesť ich zisky späť do ich domácej meny.

Nové odhodlanie ECB udržať infláciu na uzde sériou zvyšovania sadzieb v 4. štvrťroku však pomohlo euru trochu sa zotaviť, aj keď stále bolo oproti americkému doláru nižšie o 5,86 %.

GBP naďalej trpela vysokou infláciou , ktorá v novembri dosiahla 10,7 %, čo je napätý trh práce, a na konci roka oproti americkému doláru klesla o 10,68 %. Trh vládnych dlhopisov Spojeného kráľovstva bol obzvlášť ťažko zasiahnutý v roku 2022, keď medziročne klesol o 25 %. Dôvodom bol rast úrokových sadzieb a neúspešná vládna politika.

„Minirozpočet“ Spojeného kráľovstva, ktorý začiatkom septembra predstavil vtedajší kancelár Kwasi Kwarteng s podporou vtedajšej premiérky Liz Trussovej, vyvolal na investičných trhoch mrazivý pocit z životaschopnosti britského dlhu a spôsobil prudký pokles dlhopisov. Bank of England , v bezprecedentnom kroku, zasiahla a kúpila asi 19,3 miliardy libier prasníc.

YEN stratil v roku 2022 voči doláru približne 12 %, keďže japonské orgány boli nútené vstúpiť na trh v septembri, aby ho podporili prvýkrát od roku 1998 a znova v októbri, keď sa oslabil na 32-ročné minimum. 151,94 za dolár.

Na čo myslieť v roku 2023

Pre investorov v roku 2023 existuje množstvo pokračujúcich a nových rizík, pretože svet podľa odhadov Svetovej banky porastie len o 1,7 % a až tretina krajín bude podľa výkonnej riaditeľky MMF Kristiny Georgievovej v recesii. Všeobecný konsenzus je, že Európa a Spojené kráľovstvo budú v roku 2023 v recesii, pričom Spojené kráľovstvo bude na tom horšie v dôsledku stále rastúcich cien energií, napätého trhu práce a základných štrukturálnych problémov a lepšej inflácie. Zatiaľ čo sa zdá, že celková inflácia už dosiahla vrchol v USA, podľa Deutsche Bank nemusí vrcholiť v eurozóne až do konca 1. štvrťroka 2023.

Existuje určitá významná nezhoda o tom, či budú USA v recesii a aká strmá môže byť. Goldman Sachs uviedla, že si nemyslí, že USA budú v recesii, pretože rýchly rast pracovných miest po pandémii sa bude dať ľahšie uvoľniť, skutočný disponibilný osobný príjem sa od prvej polovice roku 2022 opäť zvýšil, a to najmä preto, že finančné podmienky brzdenie sa pravdepodobne zníži za predpokladu, že predstavitelia Fedu neprinesú dramatickejšie sprísnenie, ako trh v súčasnosti stanovuje.

Iní, vrátane HSBC a Fidelity, však vidia možnosť pádu USA do recesie v prvej polovici roku 2023, zatiaľ čo BNP Paribas ju očakáva. začať v USA v 3. štvrťroku 2023. Existuje tiež možnosť, že Čína sa môže rozhodnúť obnoviť svoje politické opatrenia s nulovým výskytom Covid, keďže miera úmrtnosti v celej krajine stúpa v dôsledku nízkej účinnosti jej vakcín a distribúcie, najmä medzi najzraniteľnejšími, starších populácií. Akékoľvek ďalšie zatvorenie by malo dominový efekt na globálnu infláciu vzhľadom na význam Číny v globálnych výrobných procesoch. A ako poznamenala Morgan Stanley, rast v Číne bude zaťažený jej vysokým dlhom, spomalením rastu populácie v produktívnom veku a klesajúcim príspevkom z obchodu.

Ako však poznamenal BlackRock, aj keď sa inflácia v USA môže spomaliť, keď sa výdavky presunú späť do služieb z tovarov, rast miezd udrží jadrovú infláciu vyššiu ako pred pandémiou. Ak napäté trhy práce budú naďalej zvyšovať jednotkové náklady práce, inflácia najmä v sektore služieb môže pretrvávať dlhšie, ako investori v súčasnosti očakávajú. O tom, či sa Fed v roku 2023 zmení alebo nie, sa stále diskutuje, pretože veľa bude závisieť od toho, či sa inflácia riadená dopytom spomalí.

Dokonca aj Goldman Sachs pripúšťa, že odolný trh práce a stále zvýšená inflácia nebudú znamenať žiadne zníženie sadzieb v roku 2023, pokiaľ ekonomika napokon nevstúpi do recesie. Ako poznamenala spoločnosť JP Morgan Asset Management, voľné pracovné miesta budú kľúčovým ukazovateľom, ktorý treba v najbližších mesiacoch sledovať. Ak sa pivot skutočne uskutoční v druhej polovici roka, niektorí trhoví analytici, ako napríklad Bank of America, naznačujú, že pre investorov možno najlepšie výnosy dosiahnuť v dlhopisoch v prvej polovici roku 2023, pričom akcie sa zotavia. druhej polovici roku 2023.

Credit Suisse tiež poznamenáva, že akciové trhy môžu byť v prvej polovici roku 2023 stále volatilné, keďže pomalší ekonomický rast zasiahne zisky spoločnosti. Deutsche Bank však vidí, že index S&P 500 v prvej polovici roku 2023 vzrastie na 4 500, v treťom štvrťroku klesne o 25 % a do konca roku 2023 sa vráti späť na 4 500, keďže investori predbiehajú oživenie. Všeobecný konsenzus je, že úrokové sadzby v USA budú v prvom štvrťroku 2023 okolo 5,0 % – 5,25 %. Bank of England môže trvať o niečo dlhšie, kým dosiahne svoj vrchol, vzhľadom na to, že inflácia bude pravdepodobne v Spojenom kráľovstve lepkavejšia, zatiaľ čo ECB pravdepodobne zvýši sadzby počas prvého štvrťroka.

Okrem makroekonomických neistôt existuje niekoľko potenciálnych rizík pre rok 2023, ktoré by sa mali zvážiť, vrátane:

Energy

Despite the falling price of gas and the redirection of energy supplies from Russia, the problem of energy insecurity in Europe remains as the conflict in Ukraine continues. There may also be further tensions in global energy markets in 2023 due to the US Inflation Reduction Act targeting rapid deployment of new US-centric clean energy supply chains to reduce Chinese influence and cuts by OPEC + despite growing expectations of rising demand in Asia in 2023 as China continues its slow emergence from Covid.

Economic dissonance

This will be reflected in divergence in GDP growth rates due to continuing labour market issues, e.g., falling participation rates in the US due to demographic changes, low participation rates in the UK, and continuing structural employment issues in Europe. There is also the potential hit to bond markets via fiscal policy transfer financing and widening spreads with these having particular political ramifications in Europe.

Geopolitical relations/global security environment

Tensions between China and the US may get worse in 2023 with a war of words and legal actions over the semiconductor industry and US laws prohibiting Chinese supply. Any potential military conflict over the Taiwan Strait may lead to a further decoupling of the US and Chinese economies. Taiwan is a dominant player in the global semiconductor industry so if tensions were to rise further between Taiwan and China or between the US and China, it would have a disastrous impact on the global economy. Container shipping and manufacturing would also be negatively affected. There is also, of course, the continuing sanctioning and isolation of Russia by Europe and the US over the conflict in Ukraine. There is also the ongoing tensions between the US and Iran over its nuclear programme. Iran has previously disrupted maritime traffic in the Strait of Hormuz – where 30% of both global crude and LNG pass through – and the Bab Al Mandeb Strait, the world’s fourth busiest waterway that connects Europe to Asia. An increase of tensions with Iran could prompt trade to collapse as routes are shut and shipping costs rise, feeding through into global inflation.

Climate change

ESG concerns will not fade as we move into 2023. As noted by Deutsche Bank an overarching concern, with major investment implications, will be the environment. Investors should anticipate these changes as the energy transition (to greener sources of power) and infrastructure demand increases, e.g., the US’ Infrastructure Investment and Jobs Act, and the Inflation Reduction Act, which will direct nearly USD 400 billion in tax credits and subsidies for numerous clean energy programmes.

Investori môžu tiež začať prejavovať väčšie obavy, než odhady podnikových ziskov mohli plne zohľadniť v očakávanom globálnom spomalení. Ako poznamenala Morgan Stanley, udržiavanie úrokových sadzieb na vysokej úrovni, kým sa ekonomika spomaľuje, môže mať za následok nižšie výnosy, klesajúce marže a rastúce riziká zlyhania, čo všetko môže mať nepriaznivé účinky na oceňovanie akcií a úverov.

V zásade existuje väčšie riziko poklesu akcií v roku 2023. Vzhľadom na to, že vyššie výnosy budú pravdepodobne pokračovať aj v priebehu roka a potenciálne obavy týkajúce sa rastu zisku zasahujúceho rastové akcie, otázkou pre mnohých investorov môže byť, či hodnotiť akcie, reprezentované finančnými, energetickými a defenzívnymi skupiny, by mohli tento rok opäť prekonať.

Kalendár ekonomických a geopolitických rizík

Potenciálne politické a geopolitické riziká pre investorov, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť zisky spoločností, výkonnosť akciového trhu, valuácie mien, trhy s vládnymi a podnikovými dlhopismi a kryptomeny, zahŕňajú:

16. – 20. januára 2023 Výročné zasadnutie Svetového ekonomického fóra. Lídri z vládnej sféry, podnikateľskej sféry a občianskej spoločnosti sa zídu, aby diskutovali o stave sveta a biznisu v nasledujúcom roku vo švajčiarskom Davose. Témou je „Spolupráca v roztrieštenom svete“, pričom hlavnými témami sú pandémia COVID-19 a dopady konfliktu na Ukrajine.

18. januára 2023 zasadnutie Bank of Japan . BoJ ohromila trhy, keď v decembri uvalila na svoje dlhopisy výnosový strop 0,50 % pre svoje 10-ročné dlhopisy. Centrálna banka má stálu dennú ponuku na nákup neobmedzeného množstva 10-ročných dlhopisov a cenných papierov spojených s futures za 0,50 %. Je však nepravdepodobné, že BoJ zmení svoju politiku počas januárového zasadnutia, pretože pravdepodobne bude chcieť viac času na to, aby zistila, či sa volatilita zníži.

22. januára 2023. Čínsky lunárny Nový rok. Podľa zákona majú ľudia v Číne sedem dní voľna na začiatku Silvestra a oslavy trvajú 16 dní. So zrušením obmedzení Covid očakávajte prudký nárast infekcií Covid, keď sa pevninská Čína otvorí Hongkongu, skončí karanténa pre návštevníkov a milióny ľudí začnú cestovať na prázdniny.

31. januára – 1. februára 2023 Zasadnutie americkej centrálnej banky o menovej politike. Tempo zvyšovania sadzieb bude do značnej miery závisieť od toho, ako rýchlo klesne inflácia. Hoci niekoľko politikov Fedu, vrátane prezidenta Fedu v Atlante Raphaela Bostica a prezidentky Fedu v San Franciscu Mary Daly, uviedlo, že Fed pravdepodobne zvýši sadzby na približne 5 %, tempo alebo dokonca budúce smerovanie zvyšovania sadzieb bude skutočne závisieť od zmien v jadrovej inflácii a od toho, čo sa deje na trhu práce.

2. februára 2023 zasadnutie ECB a rozhodnutie o menovej politike. ECB sa bude aj naďalej riadiť údajmi a napriek klesajúcemu trendu celkovej inflácie v celej eurozóne zostáva jadrová inflácia tvrdohlavo vysoká. To podnietilo prezidentku ECB Christine Lagardeovú, aby uviedla, že ECB v marci zvýši sadzby o 50 bázických bodov s veľkou pravdepodobnosťou ďalšieho zvýšenia sadzieb na nasledujúcich zasadnutiach.

2. februára 2023 Zasadnutie Bank of England o menovej politike a správa o menovej politike. Všeobecne sa očakáva, že BoE zvýši sadzby o 50 bázických bodov na 4 %. Hlavný ekonóm BoE, Huw Pill, uviedol, že Spojené kráľovstvo je v porovnaní s USA a Európou v nezvyčajnej pozícii, pretože trpí vyššími cenami zemného plynu s napätým trhom práce, nepriaznivým vývojom ponuky práce a prekážkami na trhu s tovarom. Verí, že to vytvára potenciál, aby sa inflácia ukázala ako trvalejšia. BoE sa obáva „samostatnej dynamiky“, keďže pracovníci požadujú vyššie mzdy a spoločnosti pokračujú vo zvyšovaní cien, aby kompenzovali náklady. Guvernér banky Andrew Bailey naznačil, že ďalšie zvyšovanie sadzieb je pravdepodobné, ak nedôjde k skutočnému prerušeniu rastu cien.

5. februára 2023 zákaz ruskej rafinovanej ropy. EÚ uplatňuje svoj zákaz ruských rafinovaných ropných produktov vrátane nafty, čím zvyšuje pravdepodobnosť nedostatku v dôsledku nízkych domácich výrobných kapacít.

16. marca 2023 zasadnutie ECB a rozhodnutie o menovej politike. Očakáva sa, že ECB začne so svojím programom kvantitatívneho sprísňovania (QT) v marci, ale záležitosti bude komplikovať počet a veľkosť nových emisií eurobondov najmenej 10 členských štátov, čo spôsobí rastúce rozdiely vo výnosoch a prispieva k obavám z politických Ako poznamenala HSBC, jastrabí tón ECB v spojení s novou talianskou vládou môže otestovať nervy investorov na periférii eurozóny.

21. – 22. marca 2023 zasadnutie americkej centrálnej banky o menovej politike. Veľa bude závisieť od toho, či jadrová inflácia klesla dostatočne na to, aby Fed spomalil alebo dokonca zastavil zvyšovanie sadzieb. Trhy budú pozorne sledovať čísla na trhu práce, aby zistili, či Fed skutočne dokáže vytvoriť hladké pristátie bez toho, aby miera nezamestnanosti prudko stúpla.

23. marca 2023 Zasadnutie Bank of England a rozhodnutie o menovej politike. Politici BoE budú pravdepodobne nútení pokračovať v cykle zvyšovania sadzieb, keďže inflácia zostáva tvrdohlavo vysoká.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.