Prehľad udalostí na finančných trhoch za tretí kvartál 2023

Tretí štvrťrok 2023 bol pre akcie najhorším za viac ako desať rokov, zatiaľ čo ceny dlhopisov sa prepadli, pretože globálne centrálne banky pokračovali vo zvyšovaní sadzieb alebo hrozili, že v tom budú pokračovať. Index S&P 500 v septembri klesol o 4,9 %, čím zaznamenal svoj najhorší mesiac v roku 2023.

Celková inflácia klesla kvôli nižším cenám energií, no jadrová inflácia zostala tvrdšia, keďže v USA, eurozóne a Spojenom kráľovstve sa naďalej prejavovali sekundárne efekty. Hoci Fed zvýšil a následne ponechal sadzby v 3. štvrťroku, komentáre politikov Fedu naznačujú, že ďalšie zvýšenie sadzieb by sa malo očakávať do konca roka, zatiaľ čo bodový graf prezentovaný po septembrovom stretnutí ukazuje vyššiu strednú sadzbu pre rok 2024.

Energetické akcie boli v treťom štvrťroku 2023 najvýkonnejším sektorom v USA. Výrazne prekonali komodity s návratnosťou 4,7 % za štvrťrok. Hodnotové akcie sa ukázali byť relatívne odolné v porovnaní s ich drahšími rastovými náprotivkami, pričom sa v priebehu štvrťroka vrátili -1,7 % v porovnaní s -4,9 % pri rastových akciách.

Ako poznamenala spoločnosť JPMorgan Asset Management, trh Spojeného kráľovstva bol v regióne najsilnejší a vrátil sa o 1,9 % čiastočne vďaka relatívne veľkému sklonu smerom k energetickému sektoru, keďže zníženie produkcie ropy v Saudskej Arábii a Rusku podporilo prudký nárast cien ropy.

Vývoj indexov za Q3 2023

Americké indexy

S&P 500 -3,39 % QTD
Nasdaq 100 -3,09 % QTD
Dow Jones Industrial Average -2,15 % QTD
NYSE -3,01 % QTD

Podľa oddelenia trhových informácií Nasdaq bolo 5 z 11 sektorov indexu S&P 500 v treťom štvrťroku v červených číslach. Najvýkonnejším sektorom v tomto roku boli zatiaľ technológie (+ 34,7 %), komunikácie (+ 40,4 %), zatiaľ čo defenzívne služby a spotrebný tovar klesli o 14,4 % a 4,8 %. Bol to zmiešaný príbeh pre mega-caps, keď Apple, Microsoft, Nvidia, Tesla a Amazon všetky klesli, zatiaľ čo Meta Platformy a Alphabet zostali hore, najmä kvôli pokračujúcemu záujmu investorov o AI.

V 3. štvrťroku sa najlepšie darilo energetickým akciám so sektorom +12,2 %. Exxon Mobil, BP Plc, Marathon Petroleum, Occidental Petroleum, Halliburton, Baker Hughes a Phillips 66, všetky za štvrťrok stúpli.

Akcie základných materiálov mali v 3. štvrťroku nižšiu výkonnosť, sektor -4,3 %. Yara International, Albemarle Corporation a CF Industries Holdings rástli v treťom štvrťroku. Mosaic a Sibanye Stillwater boli v štvrťroku veľmi mierne hore, kým Newmont Mining, Freeport-McMoRan a Nucor Corporation klesli.

Európske indexy

Stoxx 600 -2,53 % QTD
DAX -4,71 % QTD
CAC 40 -3,58 % QTD
IBEX 35 -1,72 % QTD
FTSE MIB +0,04 % QTD
FTSE 100 + 1,02 % QTD

Globálne indexy

Hang Seng -5,85 % QTD
MSCI globálne -3,83 % QTD

Dlhopisový trh

10-ročný výnos amerických dlhopisov na úrovni 4,57 %.
10-ročný výnos Nemecka na úrovni 2,84 %.
Britský 10-ročný výnos na úrovni 4,44 %.

Výnosy vládnych dlhopisov boli na rozvinutých trhoch negatívne, keďže výnosy v treťom štvrťroku naďalej rástli, pričom benchmarkové 10-ročné americké štátne dlhopisy končili štvrťrok na takmer 16-ročných maximách. Výnosová krivka zostala invertovaná už šiesty štvrťrok po sebe, hoci sa inverzia zúžila.

Obavy z rastúcej emisie amerických dlhopisov zavážili na trhu štátnych dlhopisov, keď ratingová agentúra Fitch 1. augusta znížila rating USA na „AA+“ z „AAA“. Hodnotenie Watch Negative bolo odstránené a bol priradený stabilný výhľad. Fitch ako dôvody svojho rozhodnutia uviedla rastúce dlhové bremeno a „eróziu vládnutia“. Globálny agregátny dlhopisový benchmark klesol v treťom štvrťroku o -3,6 %. 10-ročný výnos v USA vzrástol z 3,47 % na začiatku roka na 4,57 % do konca 3. štvrťroka a dvojročný výnos vzrástol zo 4,87 % na 5,05 %.

V Európe vzrástol 10-ročný výnos Nemecka z 2,39 % na 2,84 %. Aj keď Bank of England v auguste zvýšila sadzby na 5,25 %, jej prekvapivé rozhodnutie ponechať v septembri pomohlo zlatým dlhopisom dosiahnuť vyššiu výkonnosť, pričom 10-ročný cenný papier zostal počas štvrťroka relatívne nezmenený.

Podľa JP Morgan Asset Management boli najvýkonnejšie dlhopisy v tomto roku dlhopisy s vysokým výnosom, pričom americké a európske benchmarky zatiaľ v roku 2023 dosiahli 6,0 % a 6,1 %. prinútili investorov znížiť svoje očakávania počas tohto turistického cyklu. Nemecké dlhopisy boli v 3. štvrťroku -2,1 % kvôli jastrabím komentárom ECB , keďže Nemecko, výrobné srdce Európy, počas 3. štvrťroka pokračovalo v spomaľovaní.

Talianske dlhopisy boli v 3. štvrťroku -2,7 %, keďže ekonomika sa spomalila a politicky motivované činy, ktoré narušili verejnú mienku, ako napríklad nešťastná neočakávaná daň pre banky, ktorej implementácia bola neúspešná, vyvolali hnev investorov.

Komodity

Komoditné akcie mali zmiešaný štvrťrok s najlepšími energetickými výsledkami. Priemyselné kovy vrátane zinku, olova a hliníka v treťom štvrťroku mierne vzrástli, zatiaľ čo nikel a meď naďalej klesali kvôli obavám z čínskeho dopytu.

Ropa počas 3. štvrťroka rástla, keďže Saudská Arábia a Rusko pokračovali v znižovaní, zatiaľ čo dodávky v USA sa sprísnili.

Zlato v 3. štvrťroku klesalo, keďže vyššie posolstvo od Fedu a ďalších hlavných centrálnych bánk bolo absorbované trhom a stlačilo sentiment nadol. Podpora poskytovaná vládnymi nákupmi sa ukázala ako nedostatočná na to, aby zabránila poklesu zlata.

Spojené štáty – ekonomické udalosti Q3 2023

Americké akcie ukončili štvrťrok výrazne nadol, hoci celkové úrovne výnosov sú od začiatku roka stále dosť pozitívne. Ročná miera inflácie v USA sa druhý mesiac po sebe zrýchlila na 3,7 % v auguste z 3,2 % v júli. Aj keď miera nezamestnanosti v auguste vzrástla o 0,3 % na 3,8 %. Počet nezamestnaných sa zvýšil o 514-tisíc na 6,4 milióna.

Index amerického kompozitného manažéra rýchleho nákupu (PMI ) v septembri mierne klesol na 50,1 z 50,2 v auguste, čo zdôrazňuje, že americká ekonomika sa ochladzuje. Zdá sa však, že ekonomika je relatívne odolná, keďže trh práce zostáva napätý a počet voľných pracovných miest vzrástol o 690 000 oproti predchádzajúcemu mesiacu na 9,61 milióna v auguste 2023 napriek bezprecedentným opatreniam Fedu na sprísnenie menovej politiky.

Eurozóna – ekonomické udalosti Q3 2023

Akcie eurozóny v 3. štvrťroku klesli v dôsledku obáv z negatívnych účinkov zvyšovania úrokových sadzieb na hospodársky rast. Inflácia v eurozóne sa však medziročne do septembra spomalila na dvojročné minimum 4,3 %, z 5,2 % v auguste. Jadrová inflácia bez potravín, energií, alkoholu a tabaku, ktorá je ostro sledovaným ukazovateľom ECB, klesla na 4,5 % z 5,3 %, čo je najväčší pokles od augusta 2020.
Trh práce však zostáva napätý a tlak na mzdy môže naďalej pretrvávať. . Eurostat uviedol, že miera nezamestnanosti v eurozóne bola v septembri na úrovni 6,4 %, čo je pokles z augustových 6,5 %. Miera nezamestnanosti mladých ľudí v septembri klesla na 13,8 % z augustových 13,9 %. ECB si pravdepodobne udrží svoju vyššiu hodnotu počas zvyšku 4. štvrťroka a do 1. štvrťroka 2024.
Akcie MSCI Europe ex – UK boli v 3. štvrťroku -3,4 %. ECB zvýšila úrokové sadzby dvakrát v štvrťroku, v júli a v septembri, pričom vkladovú sadzbu zvýšila na 4 %. Celkový CPI klesol, zatiaľ čo miera jadrovej inflácie v eurozóne sa v septembri 2023 znížila na 4,5 %, čo je najmenej od augusta minulého roka. Údaje PMI ukázali, že súkromný sektor eurozóny klesal, hoci zložená hodnota bola v septembri až 47,1 zo 46,7 v auguste.

Veľká Británia – ekonomické udalosti Q3 2023

Ekonomika Spojeného kráľovstva v treťom štvrťroku naďalej čelila viacerým protivetrom. Zdá sa, že britská ekonomika smeruje ešte viac do problémov, keďže index S&P Global Purchasing Managers’ Index (PMI) pre sektor služieb klesol na 47,2 zo 49,5 v auguste, čím klesol ďalej pod hranicu 50 medzi rastom a poklesom. Zložený PMI v septembri klesol na 46,8 zo 48,6 v auguste, čo je najnižšia hodnota od januára 2021.

Inflácia klesá, pričom celková inflácia klesla v auguste na 6,7 % z júlových 6,8 % a jadrová inflácia sa za 12 mesiacov do augusta zvýšila o 6,2 % pokles zo 6,9 % v júli. Index spotrebiteľskej dôvery GfK vzrástol v septembri 2023 na -21, čo predstavuje nárast o štyri body z -25 v auguste a maloobchodné tržby v auguste vzrástli o 0,4 % po revidovanom poklese o 1,1 % v júli. Existuje tiež obava, že rast miezd bude aj naďalej vysoký, čo môže mať vplyv na infláciu.
V máji až júli 2023 bol ročný rast pravidelnej mzdy (bez odmien) 7,8 %. To je rovnaké ako v predchádzajúcom trojmesačnom období a najvyššia ročná miera rastu od začiatku porovnateľných záznamov v roku 2001. Hoci Výbor pre menovú politiku (MPC) Bank of England ponechal úrokové sadzby v septembri po 14 po sebe nasledujúcich zasadnutiach nezmenené na úrovni 5,25 %, sú obavy, že rastúce mzdy a odolný domáci dopyt by mohli vyžadovať, aby BoE opäť podnikla kroky.

Ázia bez Japonska – ekonomické udalosti Q3 2023

V Ázii, mimo Japonska, boli čínske akcie zasiahnuté obnovenými obavami o sektor nehnuteľností, ktoré mali vplyv na sentiment, a to aj napriek niekoľkým stimulačným opatreniam novej vlády a centrálnej banky oznámeným v priebehu štvrťroka, ktoré boli zamerané na stabilizáciu aktivít v oblasti nehnuteľností.

Oficiálny PMI NBS pre výrobu sa v septembri 2023 zvýšil na 50,2 z augustových 49,7 a bol prvým rastom aktivity tovární od marca. Aktivita čínskeho sektora služieb sa spomalila, keď PMI globálnych služieb Caixin/S&P v auguste klesol na 51,8 z 54,1 v júli, čo je najnižšia hodnota od decembra.
V dôsledku toho bol index MSCI Asia ex-Japonsko v 3. štvrťroku -3,2 % podľa JPMorgan Asset Management, pričom akciové trhy v Hongkongu, Taiwane a Južnej Kórei sa všetky znížili, keďže produkcia továrne sa oslabila a maloobchodné tržby sa spomalili. Obavy týkajúce sa čínskeho trhu s nehnuteľnosťami a potenciálneho nárastu závažnosti dlhových problémov ovplyvnili regionálne meny, ktoré už bojovali s rastúcim USD.

Rozvíjajúce sa trhy – ekonomické udalosti Q3 2023

Akcie rozvíjajúcich sa trhov (EM) klesli v priebehu štvrťroka s indexom MSCI EM -2,8 %. Podľa údajov spoločnosti Schroders zaznamenali najväčší pokles Poľsko a Čile. Čile ublížili klesajúce ceny lítia.

Politická neistota pred októbrovými parlamentnými voľbami viedla v Poľsku k zníženiu úrokových sadzieb. Južnú Afriku naďalej sužovala pokračujúca energetická kríza. Kolumbia, Maďarsko a Česká republika všetky v 3. štvrťroku získali, pričom India a Spojené arabské emiráty tiež vykázali silné výkony. Najlepšie návraty boli z Egypta a Turecka.
Výkonnosť Turecka sa v 3. štvrťroku zlepšila najmä v dôsledku zvýšenia sadzieb, ktoré sa považovalo za znamenie, že centrálna banka sa po viac ako roku znižovania sadzieb v reakcii na politický tlak môže stať ortodoxnejšou vo svojom politickom prístupe.

Menové trhy

USD pokračoval v posilňovaní počas 3. štvrťroka, pričom napredoval 11 týždňov za sebou, čo je druhá najdlhšia séria za viac ako 50 rokov, keďže záväzok Fedu zvyšovať sa dlhšie sa v mysliach investorov viac zakorenil.

Odhodlanie ECB bojovať s infláciou sériou zvyšovania sadzieb nestačilo na zastavenie poklesu eura voči USD. EUR bolo v 3. štvrťroku -3,12 %. Sterling pokračoval v poklese aj voči USD. GBP sa v 3. štvrťroku znížila o -3,99 % v dôsledku zhoršujúceho sa ekonomického výhľadu.

Kryptomeny

Bitcoin -11,56 % QTD
Ethereum -13,56 % QTD

Poznámka: K 29. septembru 2023 18:22 EDT

Tretí štvrťrok 2023 bol „finančne najškodlivejším“ štvrťrokom roka s takmer 700 miliónmi dolárov v digitálnych aktívach stratených v dôsledku rôznych bezpečnostných incidentov, podľa štvrťročnej správy blockchainovej bezpečnostnej firmy CertiK. Kryptomeny tiež utrpeli v 3. štvrťroku v dôsledku stúpajúcich výnosov dlhopisov a posilňovania USD.

Na čo myslieť v Q4 2023

Existuje množstvo pokračujúcich a nových rizík pre investorov v 4. štvrťroku 2023, pričom Federálny rezervný systém, ECB a Bank of England stále nedokážu zaručiť, že sadzby dosiahli vrchol. Ekonomické údaje za štvrťrok poukázali na zhoršenie výhľadu rastu v eurozóne a Spojenom kráľovstve, pričom činnosť v oblasti služieb začala vykazovať známky zosúladenia s už aj tak slabým výrobným sektorom.

Očakáva sa, že inflácia v USA bude vo 4. štvrťroku ďalej klesať, existujú však obavy z rastu miezd na stále odolnom trhu práce a zo skutočnosti, že ropa výrazne vzrástla, pričom ceny Brentu vzrástli v priebehu štvrťroka o 28 %, čo sa môže ešte prejaviť v sekundárnych efektoch. . Vzhľadom na to, že Saudská Arábia a Rusko predĺžili svoje dobrovoľné zníženie ťažby ropy do konca roka, trhy budú hľadať, či môžu prísť online alternatívne dodávky alebo či väčšia neistota ohľadom výhľadu dopytu potláča ceny.
Vyššie ceny ropy nielenže ohrozujú spotrebiteľské výdavky, ale môžu byť problematické aj pre centrálne banky, ak sa celková inflácia začne znovu zrýchľovať. Zostáva tiež problém možného odstavenia vlády v novembri v USA s negatívnym dopadom na ekonomiku, ako aj s rizikom, ktoré predstavuje pre rating USA. Rastúce úrovne emisií v USA, ktoré sú potrebné na udržanie fiškálnych deficitov, tiež znepokojujú investorov.
Hľadanie nového predsedu Snemovne reprezentantov pravdepodobne spôsobí stranícke politické boje a dlho očakávaná recesia, indikovaná pokračujúcou inverziou výnosovej krivky štátnej pokladnice, bude naďalej zaťažovať sentiment, aj keď pravdepodobne bude mať krátke trvanie. Dlhopisy sa určite zotavia, ak výnosy klesnú v súlade s klesajúcou infláciou.
Ak však nedôjde k náhlemu posunu vo výhľade, celkový trh s dlhopismi je na ceste k tretiemu stratenému roku za sebou. Napriek nárastu výnosov v 3. štvrťroku sa zdá, že akcie rýchlo oživujú zisky spoločností. Zatiaľ nie je jasné, že trhy dostatočne upravili ceny sadzieb, pretože sa zdá, že stále naznačujú, že Fed je schopný dosiahnuť neutrálny postoj menovej politiky do roku 2024.

Kalendár ekonomických a geopolitických rizík

Potenciálne politické a geopolitické riziká pre investorov, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť zisky spoločností, výkonnosť akciového trhu, valuácie mien, trhy štátnych a podnikových dlhopisov a kryptomeny, zahŕňajú:

Október 2023 – nadchádzajúce udalosti

4. októbra 2023 Spoločný ministerský monitorovací výbor OPEC +. JMMC sa stretne, aby prediskutovala ropné trhy a potenciálne kvóty na ropu uprostred sprísnených trhov. JMMC nerozhoduje o politike, ale môže na to zvolať mimoriadne stretnutie ministrov OPEC.

13. – 15. októbra 2023 výročné zasadnutia MMF /Svetovej banky. Stretnutie sa uskutoční v Marakéši v Maroku. Medzi kľúčové témy patrí budovanie ekonomickej odolnosti, oživenie globálnej spolupráce v oblasti obchodu a zabezpečenie transformačných reforiem, najmä riešenie problému zmeny klímy a podpora digitalizácie.

Všeobecné voľby v Argentíne 22. októbra 2023. Najnovší prieskum verejnej mienky CELAG naznačuje, že Javier Milei (LLA) je kandidátom na čele prieskumov s miernym náskokom pred druhým Sergiom Massom (Frente). M. Milei dokázal mnohých prekvapiť, keď jeho strana v augustových prezidentských primárkach získala takmer 30% podporu.

26. októbra 2023 Zasadnutie ECB a rozhodnutie o menovej politike. Prezidentka ECB Christine Lagardeová povedala, že „je tu ešte oveľa viac priestoru na pokrytie“. Pozornosť sa však zameria na to, či jadrová inflácia dostatočne klesla. Spomalenie rastu, najmä v najväčšej ekonomike eurozóny, v Nemecku, môže zvýšiť neochotu politikov zvažovať ďalšie sprísnenie.

28. – 29. októbra 2023 Stretnutie ministrov obchodu G7 . Stretnutie sa uskutoční v Osaka-Sakai (Japonsko). S poklesom svetového obchodu v roku 2023 a rastúcimi obchodnými obmedzeniami bude G7 pravdepodobne diskutovať o problémoch rastúcej geoekonomickej fragmentácie.

31. októbra 2023 zasadnutie Bank of Japan . Keďže inflácia bola niekoľko mesiacov výrazne nad cieľom a len klesol na viacročné minimá po septembrovom stretnutí, ktoré nezanechalo žiadnu zmenu sadzieb, trhy budú netrpezlivo čakať, či BoJ konečne začne zvažovať sprísnenie svojej laxnej menovej politiky napriek obavám z domácich a globálny rast.

31. október – 1. november 2023 Zasadnutie americkej centrálnej banky o menovej politike. Fed zostane závislý od údajov. Zdá sa, že Fed očakáva, že súčasná politika by mohla ešte viac oslabiť trhy práce, a tým potlačiť mzdovú infláciu. Predseda Fedu Powell na septembrovej tlačovej konferencii o menovej politike uviedol, že k uvoľneniu mzdového tlaku môže dôjsť, ak dôjde k neočakávanému zvýšeniu ponuky pracovnej sily, čo si nevyžiada sprísnenie menovej politiky. Napriek známkam hospodárskeho spomalenia zostal spotrebiteľský dopyt odolný, hoci dôvera spotrebiteľov klesá. Trh s bývaním je tiež pod tlakom rastúcich úrokových sadzieb hypoték .

November 2023 – nadchádzajúce udalosti

2. novembra 2023 Súhrn menovej politiky Bank of England, zápisnica a správa o menovej politike. Trhy sa budú snažiť zistiť, do akej miery je banka presvedčená o smerovaní rastu v Spojenom kráľovstve a či sa prefiltroval úplný vplyv predchádzajúceho zvýšenia sadzieb.

13. – 14. novembra 2023 Summit ázijsko-pacifickej hospodárskej spolupráce (APEC) 2023, San Francisco, Kalifornia, USA. Samit bude diskutovať o odolnosti dodávateľského reťazca, digitálnom obchode, konektivite, príležitostiach pre malé a stredné podniky, zmene klímy a environmentálnej udržateľnosti ako o kľúčových témach samitu.

26. novembra 2023 Ministerské stretnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu+ (OPEC). Uskutoční sa úplné ministerské stretnutie OPEC+, na ktorom sa bude diskutovať o produkcii ropy vrátane kvót.

30. novembra – 12. decembra 2023 Konferencia zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (COP28). COP28 sa uskutoční v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. V dôsledku neuspokojivého pokroku na COP27 budú členovia pod tlakom, aby dosiahli výrazný pokrok pri zabezpečovaní záväzkov na zníženie emisií uhlíka.

December 2023 – nadchádzajúce udalosti

12. – 13. decembra 2023 zasadnutie americkej centrálnej banky o menovej politike. Veľa bude závisieť od údajov, kde trhy potenciálne stále očakávajú zvýšenie sadzieb, ak sa pokles inflácie začne zmierňovať, mzdy budú naďalej rásť alebo trhy práce zostanú príliš napäté. Je pravdepodobné, že miera inflácie bude musieť stúpnuť nad 4 %. klesnúť na 2% cieľ Fedu. Mäkké pristátie je stále možné, ale môže začať vyzerať čoraz nepravdepodobnejšie.

14. decembra 2023 zasadnutie ECB a rozhodnutie o menovej politike. Dôraz sa bude klásť na to, či sa jadrová inflácia dostatočne znížila, alebo či ekonomike bráni mantra vyššej pre dlhšie obdobie, čo by zvýšilo pravdepodobnosť, že politici opäť zvýšia sadzby.

14. december 2023 Zhrnutie menovej politiky Bank of England a zápisnica. Tvorcovia politík sa pravdepodobne zamerajú na údaje, pričom budú pozorne sledovať rast miezd a čísla zamestnanosti. Faktormi na zváženie budú pravdepodobne aj spotrebiteľská dôvera a aktivita na trhu s nehnuteľnosťami.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.