August bol pre akcie vo všeobecnosti náročným mesiacom, pričom sa zdalo, že rast globálnych akcií narazil na múr, keďže nižšie objemy obchodov spôsobili väčšie výkyvy cien. S&P je na dobrej ceste stratiť svoju päťmesačnú pozitívnu sériu a dokonca aj Nasdaq 100 bude mať pravdepodobne najhorší mesiac v tomto roku. Trhy s dlhopismi boli v auguste do istej miery volatilné, keďže výnosy prudko vzrástli v dôsledku náznakov silnejšieho dopytu spotrebiteľov, ktorý podnecoval očakávania, že centrálne banky budú pravdepodobne ponechávať úrokové sadzby vyššie dlhšie, ako sa očakávalo. Výnosy 10-ročných referenčných cenných papierov Treasures, Gilts a Bunds dosiahli v auguste viacročné maximá. Tieto vyššie výnosy vyvolali tlak na znižovanie globálnych akciových trhov, keďže sa zdajú byť menej atraktívne, keď v mnohých krajinách výrazne vzrástli ocenenia.

Zdá sa však, že americká ekonomika, napriek tomu, že je prekvapivo odolná a rástla o 2,1 % na ročnej báze v 2. štvrťroku (revidované smerom nadol z pôvodných odhadov 2,4 %) po zvýšení 2,1 % v 1. štvrťroku, spomaľuje. Podnikateľská aktivita v auguste klesla, pričom rast pracovných miest klesol na 1,51 pracovného miesta na každú nezamestnanú osobu v júli, čo je najnižší pomer od septembra 2021. Index spotrebiteľskej dôvery Conference Board klesol v auguste tiež na 106,1 z nadol revidovaných 114,0 v júli. . Napriek tomu zamestnávatelia vo veľkej miere hromadia pracovnú silu po ťažkostiach s náborom počas pandémie. Vďaka tomu je rast miezd stále vyšší, ako by si Fed želal, čo pomáha zvyšovať spotrebiteľské výdavky, pričom maloobchodné tržby v júli 2023 medzimesačne vzrástli o 0,7 %, čo predstavuje štvrtý nárast v rade a prekonalo trhové prognózy nárastu o 0,4 %. .

Európa medzitým stále zápasí s obavami o infláciu a rast. Hoci reálny HDP v eurozóne bol 0,3 % na štvrťročnej báze a 0,6 % na ročnej báze, zdá sa, že obchodná aktivita sa spomaľuje vďaka bleskovému kompozitnému indexu nákupných manažérov eurozóny, ktorý v auguste klesol na 47,0 zo 48,6 v júli. Inflácia tiež pravdepodobne opäť spôsobí obavy ECB , pričom CPI v Nemecku vzrástol v auguste na 6,4 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Španielsko tiež zaznamenalo skokový nárast inflácie na 2,4 % v auguste z 2,1 % v júli, čo je druhý mesiac zrýchlenia. ECB bude pozorne sledovať jadrové CPI v celej eurozóne. Ako povedala prezidentka ECB Christine Lagardeová minulý týždeň na sympóziu v Jackson Hole, budúce rozhodnutia ECB budú závisieť od inflačného výhľadu, dynamiky rastu základných cien a sily transmisie menovej politiky. Napriek nádejám, ktoré ECB môže mať na svojom zasadnutí 14. septembra, však rastúca inflácia v Nemecku a stále vysoká jadrová inflácia môžu prispieť k ďalšiemu zvýšeniu o 25 bázických bodov na nasledujúcom zasadnutí ECB 14. septembra.

Vývoj globálnych trhových indexov

USA

S&P 500 -1,99% MTD a +17,14% YTD
Nasdaq 100 -1,87% MTD a +41,35% YTD
Dow Jones Industrial Average -1,99% MTD a +5,14% YTD
NYSE Composite -2,15% MTD a +5,86% YTD

Európa

Stoxx 600 -2,59% MTD a +8,06% YTD
DAX -3,37% MTD a +14,14% YTD
CAC 40 -1,78% MTD a +13,76% YTD
FTSE 100 -2,93% MTD a +0,29% YTD
IBEX 35 -0,94% MTD a +16,06% YTD
FTSE MIB -2,46% MTD a +21,98% YTD

Globálne indexy

MSCI World Index -3,20% MTD a +13,07% YTD
Hang Seng -7,95% MTD a -6,56% YTD

Akcie Mega Cap mali zmiešaný august s Alphabet, Amazon a Nvidia, všetky hore a Microsoft, Apple, Meta Platforms a Tesla za mesiac poklesli. Divoký mesiac mala najmä Nvidia, keďže jej akcie dosiahli v auguste historické maximum po tom, čo vykázala výnosy z dátových centier 10,32 miliardy dolárov, čo je medziročný nárast o 171 %. Tesla mala 25. augusta rozdelenie akcií 3:1.

Energetické akcie mali celkovo dobrý august, pričom sektor si tento mesiac zatiaľ pripísal 1,1 %. Apa Corp (USA), Phillips 66, Marathon Petroleum, Baker Hughes Company, BP , Energy Fuels, ExxonMobil a Shell. Occidental Petroleum Corporation je neutrálna a Chevron a Halliburton sú mimo.

Akcie materiálov a ťažby mali slabý august kvôli obavám zo spomalenia globálneho rastu udržiavania cien komodít na nízkej úrovni. Ťažobné akcie Freeport-McMoRan, Newmont Mining, Nucor Corporation a Sibanye Stillwater sú v poklese. Akciám materiálov sa v auguste darilo zle, pričom Albemarle Corporation, Mosaic, Celanese Corporation, CF Industries Holdings a Yara International klesli.

Ťažobná skupina Sibanye Stillwater vo svojej správe za 1. polrok 2023 uviedla, že jej zisky klesli o 37 %, znížila predbežnú dividendu takmer o 62 % po tom, čo ju zasiahli problémy s ťažbou v USA, sociálne nepokoje vo Francúzsku a nižšie ceny PGM, a presťahovala sa do malá čistá dlhová pozícia v dôsledku poklesu randu voči USD.

Vývoj na trhu komodít

Ceny ropy sa v auguste vo všeobecnosti zvýšili v dôsledku prísnejších dodávok ropy v USA, ako sa očakávalo, zatiaľ čo rastúce obavy o čínsku ekonomiku, najväčšieho svetového dovozcu ropných produktov, a jej pokračujúce spomalenie výroby, obmedzené zisky. Hoci spomalenie rastu v Číne, Európe a USA znepokojuje trhy, dodávky budú pravdepodobne aj naďalej napäté, keďže Saudská Arábia, najväčší svetový vývozca ropy, sa vo veľkej miere očakáva, že predĺži svoje dobrovoľné zníženie produkcie aj do októbra.

Zásoby môžu ohroziť aj hurikány na pobreží Perzského zálivu, ktoré ovplyvňujú tamojšiu produkciu ropy. Okrem toho armáda v stredu prevzala moc v Gabone, ktorý je členom OPEC , čo by mohlo zasiahnuť zásoby ropy v krajine a ďalej sprísniť trh.

Ceny zlata ku koncu augusta posilnili, keďže trhy si vzali k srdcu signály spomaľujúcej sa americkej ekonomiky s rastúcimi očakávaniami, že Fed sa v septembri zastaví. Zlato bolo otrasené začiatkom augusta, keď výnosy vzrástli v dôsledku rastúcich potrieb pôžičiek. Zlato však tento mesiac pravdepodobne celkovo kleslo takmer o 1 % v dôsledku rastúceho amerického dolára a nárastu výnosov.

Priemyselné kovy, ako je meď a hliník, mali ťažký mesiac, pretože investori sa obávali spomalenia rastúceho dopytu, najmä z Číny, a neistoty ohľadom stimulov ponúkaných tamojšou vládou. Hliník klesol v auguste oproti minulému roku takmer o 40 % a meď zaznamenala prvý mesačný pokles za tri mesiace.

Vývoj na menovom trhu

Dolár v auguste výrazne posilnil, podporovaný rastúcimi výnosmi, čím sa zvýšil tlak na amerických exportérov a ekonomiky rozvíjajúcich sa trhov. V stredu však klesla na dvojtýždňové minimum voči euru po tom, čo údaje ADP ukázali, že súkromné mzdy v USA vzrástli v auguste menej, ako sa očakávalo, čo pridalo k očakávaniam, že Federálny rezervný systém prestane zvyšovať úrokové sadzby.

GBP je -0,93 % MTD a +5,13 % YTD voči USD. Po tom, čo inflácia v júli klesla na 6,8 %, pričom jadrová inflácia zostala rovnaká ako v júni na úrovni 6,4 %, sa očakáva, že Bank of England v septembri zvýši sadzby o ďalších 25 bázických bodov . To naznačuje, že Sterling by mohol naďalej dosahovať lepšie výsledky. EUR – 0,64 % MTD a +2,07 % YTD voči USD.

Vývoj na trhu s kryptomenami

Bitcoin -6.65% MTD a +64.42% YTD
Ethereu -8.06% MTD a +42.13% YTD

Kryptomeny tento mesiac zasiahol prudký nárast globálnych výnosov. Začali rásť, keď výnosy klesali na základe slabnúcich údajov o obchodnej aktivite.

Vývoj na dlhopisovom trhu

Výnos amerických 10-ročných dlhopisov na 4,11 %
Výnos nemeckých 10-ročných dlhopisov výnos na 2,54 %
Výnos britských 10-ročných dlhopisov na 4,42 %

Výnosy amerických štátnych dlhopisov vzrástli v auguste, keď predseda Fedu Jerome Powell zopakoval svoje jastrabie posolstvo na ekonomickom sympóziu v Jackson Hole. Keďže sa však ekonomika USA spomaľuje a trh práce uvoľňuje, čím sa zmierňujú obavy z budúceho zvyšovania úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému, výnosy štátnych dlhopisov budú stále pravdepodobne klesať.

Trhy, ktoré väčšinu augusta premýšľali o tom, že ECB môže v septembri držať krok, vzhľadom na to, že rast ekonomiky eurozóny, najmä v Nemecku, sa spomaľuje, teraz krátko prehodnocujú, keďže inflácia v Nemecku a Španielsku vyskočila. Obchodníci sa dnes dnes budú pozerať na čísla CPI eurozóny a účty menovej politiky ECB.

Inflácia v Spojenom kráľovstve zostáva výrazne nad cieľom na úrovni 6,8 %, ale výrazne sa spomalila zo svojho vrcholu 11,1 % v októbri. Rast sa tiež spomalil a vytvoril podmienky na prosperovanie dlhopisov. Všeobecne sa očakáva, že BoE na svojom zasadnutí 21. septembra zvýši úrokové sadzby o ďalších 25 bázických bodov.

Poznámka: Ku 30. augusta 2023 o 17:30 EDT

Globálna makroekonomika

Môže byť Fed neutrálny?

Počas ekonomického sympózia v Jackson Hole, na stretnutí vybraných vedúcich predstaviteľov a tvorcov politík globálnych centrálnych bánk vo Wyomingu v USA, predseda Fedu Jerome Powell objasnil, že Fed možno bude musieť ešte viac zvýšiť úrokové sadzby, aby dokončil prácu na znižovaní inflácie. Podmienky sú však zrelé na pauzu v politike, ktorá do veľkej miery závisí od obľúbeného ukazovateľa Fedu, výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) a mesačných čísel zamestnanosti koncom tohto týždňa. V opačnom prípade pretrvávajú známky slabnutia trhu práce, keďže počet súkromných miezd minulý mesiac vzrástol len o 177 000 pracovných miest a počet voľných miest je najnižší za viac ako dva roky, čo spomaľuje rast; S&P Global uviedla, že jej bleskový index US Composite PMI , ktorý sleduje výrobné sektory a sektory služieb, klesol v auguste na hodnotu 50,4 z júlových 52, čo je najväčší pokles od novembra 2022 a maloobchodné tržby klesajú, rovnako ako dôvera spotrebiteľov. Fed sa bude pravdepodobne snažiť pochopiť, či sa neutrálna sadzba zvýšila, keďže reálne úrokové sadzby sú teraz kladné, alebo či bude potrebné ďalšie obmedzenie menovej politiky vzhľadom na zjavné obavy Fedu z inflácie služieb.

Ktorým smerom pre Európu?

Ukazovateľ nálady zverejnený Európskou komisiou klesol na 93,3 z 94,5 v júli. To je štvrtý mesačný pokles. Spomalenie indexov PMI, najmä v Nemecku, spolu s rastúcou infláciou tam a v Španielsku môže politikov ECB ešte viac rozdeliť, pričom viac holubičích členov sa snaží naznačiť, že zvyšovanie sadzieb negatívne ovplyvňuje ekonomiku eurozóny a viac jastrabích členov sa zameriava na rastúce inflačné tlaky a potrebu obsahovať ich. To, či bude ECB na vrchole alebo nie, bude do značnej miery závisieť od toho, aká je miera jadrovej inflácie a či sa tlaky na mzdy, najmä v sektore služieb, môžu zrýchliť, čo bude ďalej prispievať k jadrovej inflácii. Pre trhy je otázkou, či ECB zaujme vyčkávací prístup s prestávkou v septembri a prehodnotením v októbri.

Je britská stagflácia viazaná?

Ako poznamenal Financial Times, zdá sa, že existuje celý rad protichodných indícií o tom, akým smerom sa britská ekonomika v skutočnosti uberá. Spotrebiteľská dôvera vzrástla, spotrebiteľská dôvera GfK sa v auguste zlepšila a v auguste vzrástla na -25, čo je o päť bodov viac z -30 v júli. Rastú aj mzdy bez odmien, ktoré v apríli až júni vzrástli o 7,8 %. Zdá sa však, že rast sa spomaľuje s bleskovým zloženým PMI S&P Global/CIPS na úrovni 47,9 v auguste, čo je pokles z 50,8 v júli a najnižší od januára, maloobchodný predaj klesol o 1,2 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom v júli 2023 a spomalenie práce. na trhu s mierou nezamestnanosti za apríl až jún 2023 medzikvartálne vzrástla o 0,3 percentuálneho bodu na 4,2 %. Zvýšila sa aj miera nezamestnanosti, ktorá za tri mesiace od júna vzrástla na 4,2 %, čo je najviac za takmer dva roky. Trh s bývaním tiež nevyzerá dobre, keďže schválenie hypotekárnych úrokových sadzieb medzi júnom a júlom kleslo takmer o 10 %. Maloobchodné tržby v júli tiež klesli o 1,2 %, ale to mohlo byť spôsobené príliš vlhkým počasím. Čo sa ešte len uvidí, je, či celé hospodárstvo Spojeného kráľovstva zostane pod vodou, ak Bank of England v snahe udržať stále príliš vysokú infláciu zotrvá na svojom pláne sprísňovania politiky aj po jeseni a ešte viac pribrzdí ekonomickú aktivitu.

Kľúčové udalosti v septembri

4. – 7. septembra 2023 43. summit lídrov ASEAN-u. Účastníci budú diskutovať o ekonomickom, politickom, bezpečnostnom a sociokultúrnom vývoji v krajinách juhovýchodnej Ázie v indonézskej Jakarte.

5. – 16. 9. 2023 summit G77 + Čína. Hlavy štátov a vlád G77, koalície rozvojových krajín, sa stretnú v Havane na Kube na summite s témou „Aktuálne výzvy v oblasti rozvoja: Úloha vedy, technológie a inovácie“.

9. – 10. septembra 2023 summit G20. Tohtoročná téma summitu „Jedna Zem, jedna rodina, jedna budúcnosť“ bude znamenať, že klimatické opatrenia budú mať vysokú prioritu. ​​India bude pravdepodobne pokračovať v presadzovaní lepšieho zastúpenia globálneho juhu v multilaterálnych inštitúciách. Africká únia sa tiež môže stať stálym členom G20 na samite po tom, čo získa podporu od prezidenta Spojených štátov Joea Bidena.

13. – 30. september 2023 Otvorenie 78. Valného zhromaždenia OSN. Rusko-ukrajinský konflikt pravdepodobne zostane hlavným bodom programu výročného stretnutia.

13. septembra 2023 Európska komisia – Správa o stave Únie. Predsedníčka Európskej komisie von der Leyenová načrtne hlavné priority a hlavné iniciatívy na nasledujúci rok. Toto bude posledný prejav v tomto legislatívnom mandáte pred európskymi voľbami v roku 2024.

13. – 14. septembra 2023 summit Belt and Road, Hong Kong. Summit zhromažďuje vysokých vládnych predstaviteľov a obchodných lídrov z krajín a regiónov pozdĺž a za Pásom a cestou, aby si vymenili poznatky o multilaterálnej spolupráci a preskúmali obchodné príležitosti.

14. septembra 2023 Zasadnutie ECB a rozhodnutie o menovej politike. Očakáva sa, že ECB bude pokračovať vo zvyšovaní sadzieb, keďže prezidentka ECB Christine Lagardeová povedala, že „je tu ešte oveľa viac dôvodov na pokrytie“. Veľa však bude závisieť od toho, či sa predchádzajúce zvýšenia dostatočne prefiltrovali do ekonomiky a či spomalenie rastu, najmä v najväčšej ekonomike eurozóny, v Nemecku, zvýši neochotu politikov pokračovať v sprísňovaní.

19. – 20. septembra 2023 zasadnutie americkej centrálnej banky o menovej politike. Fed zostane závislý na údajoch, ale keďže celková inflácia bude pravdepodobne naďalej klesať, Fed sa zameria na jadro PCE. Napriek známkam hospodárskeho spomalenia, uvoľneniu trhu práce, čo vyvoláva nádeje, že mzdová inflácia možno dosiahla vrchol, spotrebiteľský dopyt zostal odolný.

19. – 20. september 2023 Summit o cieľoch trvalo udržateľného rozvoja. V polovici implementácie Agendy 2030 pre trvalo udržateľný rozvoj sa na samite o trvalo udržateľnom rozvoji prehodnotí implementácia Agendy 2030 pre trvalo udržateľný rozvoj a pokrok v plnení cieľov trvalo udržateľného rozvoja.

21. septembra 2023 Zhrnutie menovej politiky Bank of England a zápisnica. Očakáva sa, že predstavitelia BoE budú pokračovať vo zvyšovaní sadzieb do konca 3. štvrťroka, keďže jadrová inflácia pravdepodobne zostane na nepohodlnom území pre tvorcov politík.

28. septembra 2023 Summit IEA o kritických mineráloch a čistej energii, Paríž, Francúzsko. Na medzinárodnom stretnutí na vysokej úrovni sa stretnú ministri ekonomík produkujúcich a spotrebúvajúce nerastné suroviny, ako aj priemyslu, investorov a občianskej spoločnosti, aby sa zaoberali otázkami dodávok a udržateľnosti. Podujatie sa zameria na opatrenia na podporu bezpečných, udržateľných a zodpovedných dodávok surovín, ktoré majú ústrednú úlohu pri prechode čistej energie na celom svete.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.