Minulý týždeň sme sa prostredníctvom LinkedIn pýtali: „Čo považujete za najväčšie riziko pre globálne trhy?”

38 % respondentov uviedlo eskaláciu na Blízkom východe. Vzhľadom na vplyv na ceny dlhopisov , ceny ropy a na USD (ako aj na iné bezpečné útočisko, ako je CHF) udalosti na Blízkom východe, sa môže celkom dobre ukázať, že ide o jedno z, ak nie najväčšie riziko. na svetové trhy v tomto štvrťroku.

Vývoj trhov počet októbra

Október bol pre trhy volatilným mesiacom, pretože investori sa zameriavajú na rozširujúce sa prostredie geopolitických rizík: vojnu medzi Hamasom a Izraelom a stále existujúcu hrozbu jeho možnej internacionalizácie, prebiehajúcu vojnu na Ukrajine a rastúce obchodné trenice medzi USA a Čínou po Vývozné obmedzenia USA týkajúce sa grafitu používaného pri výrobe elektrických vozidiel (EV) a vývoze mikročipov AI.

Trhy boli tiež znepokojené výsledkami firemných ziskov za 3. štvrťrok a prognózami pre 4. kvartál, keď sa pod svetlom reflektorov stála výkonnosť mega cap 7, Alphabet, Amazon, Apple, Nvidia, Microsoft, Tesla a Meta platformy. Existujú obavy, že tieto ocenenia akcií zostávajú príliš vysoké a že výnosy z dlhopisov sa môžu stať atraktívnejšími na základe relatívneho rizika.

Trh tiež zápasil s možnosťou rastu 100 dolárov za barel ropy. Kombinácia rastu cien ropy a pokračujúceho rastu sadzieb nie je dobrá pre akciové trhy ani pre ekonomiku. Jedným z katalyzátorov, ktoré tento mesiac ťahajú akcie nižšie, sú prudko rastúce výnosy amerického ministerstva financií.

Predbežný odhad Úradu pre ekonomickú analýzu HDP ministerstva obchodu na úrovni 4,9 % v minulom štvrťroku, najrýchlejšie od štvrtého štvrťroka 2021, bol najnovším znakom ekonomickej odolnosti krajiny napriek vysokým úrokovým sadzbám a upevneniu scenára „vyššie na dlhšie“.

S rastúcimi výnosmi, posilňovaním dolára a rastúcou volatilitou akciového trhu v októbri však obnovené sprísnenie finančných podmienok urobilo časť práce pre Fed , čím sa znížila potreba ďalších politických opatrení.nNapriek poklesu osobných úspor, najmä medzi spotrebiteľmi s nízkymi príjmami, sa zdá, že spotrebiteľ v USA si prinajmenšom nateraz zachováva odolnosť s maloobchodnými tržbami, ktoré prekvapujú smerom nahor.

Obnovenie splácania študentských pôžičiek v októbri by však mohlo naštrbiť výdavky do 4. štvrťroka. Pokračujúca napätosť na trhu práce a rastúca úroveň obchodnej aktivity, pričom globálny bleskový PMI S&P dosiahol v októbri 3-mesačné maximum na úrovni 51.0, PMI v službách tiež na trojmesačnom maxime, ktoré stúplo na 50.9, a PMI vo výrobe tiež stúpa na 51.1, dávajú nádej, že americká ekonomika mohla počas tretieho štvrťroka rásť najrýchlejším tempom za ktorýkoľvek štvrťrok za takmer dva roky, čo opäť vzdoruje varovaniam o recesii a zvyšuje možnosť mäkkého pristátia.

Obavy o ekonomiku eurozóny však v októbri narástli. Hoci celková inflácia v eurozóne v septembri klesla na 4,3 % z 5,2 % v auguste, existujú obavy, že rastúce ceny energií v dôsledku konfliktov na Blízkom východe a na Ukrajine by mohli byť protivetrom inflácie. Zdá sa, že obchodná aktivita sa spomaľuje, pretože bleskový zložený PMI HCOB v eurozóne v októbri klesol na 46,5 zo septembrových 47,2 a je najnižší od novembra 2020.

Vývoj globálnych trhových indexov

USA

S&P 500 -0,94 % MTD a +10,63 % YTD
Nasdaq 100 -2,26 % MTD a +31,47 % YTD
Dow Jones Industrial Average -1,09 % MTD a -0,02 % YTD
NYSE Composite -3,14 % MTD a -1,78 % YTD

Podľa údajov LSEG I/B/E /S je medziročný odhad zmiešaných ziskov za 23. štvrťroka 2,6 %. Ak vylúčime energetický sektor, tempo rastu indexu je 7,4 %. Zo 146 spoločností v indexe S&P 500, ktoré k dnešnému dňu vykázali zisky za 23. štvrťrok, 80,1 % prekonalo očakávania analytikov. V porovnaní s dlhodobým priemerom je to 66 %. Odhad zmiešaného rastu tržieb za 23. štvrťrok je 1,2 %. Ak vylúčime energetický sektor, tempo rastu indexu je 3,6 %.

Európa

Stoxx 600 -3,32 % MTD a +2,44 % YTD
DAX -3,21 % MTD a +6,96 % YTD
CAC 40 -3,08 % MTD a +6,82 % YTD
FTSE 100 -2,55 % MTD a -0,50 % YTD
IBEX 35 -4,70 % MTD a +9,18 % YTD
FTSE MIB -2,88 % MTD a +15,70 % YTD

Globálne indexy

MSCI World Index -1,97 % MTD a +6,36 % YTD
Hang Seng -4,07 % MTD a -13,63 % YTD

Akcie spoločnosti Mega Cap mali v októbri relatívne slabý október s platformami Alphabet, Amazon, Apple, Nvidia, Tesla a Meta Platform, zatiaľ čo Microsoft rástol.

Spoločnosť Microsoft ohlásila neočakávaný 29 % nárast tržieb vo svojej platforme cloud computingu Azure v treťom štvrťroku, čo zvýšilo jej celkové príjmy a prognózy, zatiaľ čo Alphabet zasiahli neuspokojivé výnosy z cloudových služieb a Meta Platformy klesli po tom, čo ich 41 štátov a Washington D.C. zažalovalo za to. návykové funkcie vo svojich aplikáciách sociálnych médií.

Energetické akcie mali volatilný október napriek tomu, že futures na ropu po väčšinu mesiaca stabilne stúpali nahor s Phillips 66, Marathon Petroleum, Occidental Petroleum Corporation, BP , ExxonMobil, Chevron, Baker Hughes Company, Energy Fuels, Apa Corp (USA), a Halliburton celý mesiac. Spoločnosť Shell tento mesiac ohlásila plány zrušiť 200 nízkouhlíkových pracovných miest a prehodnotiť ďalších 130 v budúcom roku v snahe znížiť počet zamestnancov a zvýšiť zisky.

Akcie Materials and Mining mali slabý október pri posilňovaní USD a silných poklesoch cien. Ťažobné akcie Freeport-McMoRan, Nucor Corporation a Sibanye Stillwater klesli. Ťažba v Newmonte mierne vzrástla. Akcie materiálov Albemarle Corporation, Mosaic, Celanese Corporation, CF Industries Holdings a Yara International v októbri klesli.

Vývoj na trhu komodít

Ceny ropy v októbri podporili obavy z šírenia konfliktu na Blízkom východe, ale zisky boli obmedzené vyššími zásobami ropy v USA a rizikom recesie v Európe. Zvýšenie čínskeho dopytu po rozhodnutí o väčšej fiškálnej expanzii prostredníctvom emisie štátnych dlhopisov v hodnote 1 bilióna jüanov (137 miliárd USD) môže podporiť ropu vo štvrtom štvrťroku, ale vyhliadka, že „vyššie na dlhšie“ úrokové sadzby by mohli spomaliť ekonomický rast a rast dopytu, bude pravdepodobne vážiť na trhoch.

Ako poznamenala Medzinárodná agentúra pre energiu, rast globálnej produkcie budú ťahať krajiny mimo OPEC a v roku 2023 sa zvýši o 1,5 mb/d a 1,7 mb/d v roku 2024 na nové rekordné hodnoty. Celková produkcia OPEC+ má v roku 2023 klesnúť, hoci Irán môže byť po Spojených štátoch druhým najväčším zdrojom rastu na svete.

Ceny zlata sa v októbri zvýšili a dosiahli päťmesačný vrchol, keď investori hľadali toto bezpečné útočisko, keďže obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe rástli, a to aj napriek silnejšiemu americkému doláru a rastúcim výnosom dlhopisov. Geopolitické obavy z krátkodobého hľadiska nezmiznú, čo bude naďalej podporovať zlato, hoci zisky zlata môžu byť obmedzené.

Vývoj na menovom trhu

Dolár v októbri vzrástol v dôsledku rastúcich výnosov štátnej pokladnice a zníženej chuti na rizikovejšie meny, keď investori hľadali globálnu menu bezpečného prístavu. Pre Sterlinga to bol mimoriadne ťažký mesiac. GBP je -0,68 % MTD a +0,14 % YTD voči USD, keďže rastúce výnosy v USA zvýšili hodnotu USD. EUR +0,02 % MTD, ale stále -1,21 % YTD voči USD.

S klesajúcou infláciou v eurozóne sa teraz očakáva, že ECB dosiahne svoju maximálnu sadzbu vo svojom horšom cykle a ukončí 15-mesačnú sériu zvyšovania udržiavaním sadzieb na úrovni 4 % počas dnešného zasadnutia.

Vývoj na trhu s kryptomenami

Bitcoin +28,85 % MTD a +109,17 % YTD
Ethereum +7,15 % MTD a +49,14 % YTD

Bitcoin vzrástol v druhej polovici októbra a dosiahol svoj najvyšší bod za takmer 18 mesiacov – a viac ako dvojnásobok ceny zaznamenanej na začiatku roka 2023. Bolo to spôsobené najmä rastúcimi očakávaniami, že SEC schváli ETF aplikácie od BlackRock a ďalších veľkých inštitucionálnych investorov a hnať kapitál do kryptomien.

Zdá sa, že profitovala aj z geopolitických tlakov, keďže tieto rastúce riziká zdôraznili medzinárodnú úlohu kryptomien. Podľa Barrons.com korelácia bitcoinu s akciovými indexmi S&P 500 a Nasdaq vybledla, zatiaľ čo jeho prepojenie s cenami zlata sa zvýšilo. Preto, keď sa investori v období rastúcej geopolitickej neistoty naďalej hrnú do bezpečného zlata, budú zahŕňať aj kryptomeny, inak známe ako „digitálne zlato“.

Vývoj na dlhopisovom trhu

Výnos amerických 10-ročných dlhopisov na 4,94 %.
Výnos nemeckých 10-ročných dlhopisov výnos na 2,89 %.
Výnos britských 10-ročných dlhopisov na 4,61 %.

Výnosy amerických štátnych dlhopisov vzrástli v októbri na 16-ročné maximum, k čomu prispeli obavy z počtu a veľkosti požadovaných aukcií dlhopisov, rastúca úroveň celkového dlhu, riziko ďalšieho fiškálneho sklzu a výpredaje dlhopisov, ktoré sa posilnili. vďaka silnejším údajom o trhu práce, maloobchodných tržbách a podnikateľskej aktivite, ako sa očakávalo, čo naznačovalo, že inflácia pravdepodobne počas štvrťroka neklesne ďaleko.

V Európe ECB na svojom dnešnom zasadnutí ponechala úrokové sadzby na najvyššej úrovni. Rastú však obavy z rozširovania spreadov dlhopisov v ekonomike eurozóny. Ako poznamenal hlavný ekonóm Allianz Ludovic Subran, súčasťou problému na strane rozpočtu je, že v súčasnosti neexistuje regionálna dohoda o tom, ako fungovať fiškálny režim Európskej únie obmedzujúci deficity na 3 %, keď sa skončí pozastavenie platnosti týchto pravidiel.

Veľkú Britániu v októbri zasiahol aj globálny výpredaj dlhopisov, čo viedlo k nárastu výnosov britských pozlátených peňazí. Všeobecne sa očakáva, že Bank of England podrží sadzby na svojom novembrovom zasadnutí stabilné.

Poznámka: K 25. októbru 2023 o 17:00 EDT

Globálna makroekonomika

Bude Kongres konečne konať?

Americká Snemovňa reprezentantov zvolila v stredu 25. októbra za svojho 56. rečníka republikána Mikea Johnsona po turbulentných troch týždňoch po bezprecedentnom odstránení Kevina McCarthyho. Toto bol štvrtý pokus dohodnúť sa na Rečníkovi. Nový rečník bude pod tlakom, aby sa vysporiadal s ďalším možným odstavením vlády, keďže sa blíži termín financovania 17. novembra.

Odstávke sa v októbri vyhla len veľmi tesne. Jednou z otázok, ktoré je potrebné vyriešiť, je žiadosť Bieleho domu o dodatočný príplatok za národnú bezpečnosť vo výške 100 miliárd dolárov na podporu Izraela a Ukrajiny uprostred ich príslušných konfliktov, ktorý predstavuje financovanie vo výške 61,4 miliardy dolárov pre Ukrajinu a 14,3 miliardy dolárov pre Izrael.

Dodatočná pomoc Ukrajine bola jedným z kameňov úrazu predchádzajúcich rokovaní o financovaní. Ako poznamenal The Hill, zdá sa, že mnohí republikáni presúvajú balík pomoci pre Izrael oddelene od vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Nie je jasné, či sa novému predsedovi parlamentu podarí zjednotiť snemovňu pri prijímaní nových finančných opatrení, keďže republikáni chcú škrty vo výdavkoch a zvýšenie financií na bezpečnosť hraníc, ale demokratická väčšina v Senáte s týmito požiadavkami pravdepodobne nebude súhlasiť.

Rastúce obavy o Európu?

ECB dnes podľa očakávania ponechala sadzby nezmenené. ECB uviedla, že sa stále očakáva, že inflácia zostane príliš vysoká príliš dlho a domáce cenové tlaky zostávajú silné. Inflácia v septembri zároveň výrazne klesla, a to aj v dôsledku silných bázických efektov, a väčšina ukazovateľov základnej inflácie sa naďalej zmierňovala. Prezidentka ECB Christine Lagardeová v stredu v rozhovore pre grécku štátnu televíziu ERT povedala, že úradníci musia byť „veľmi pozorní“ pri monitorovaní rizík – vrátane potenciálneho nárastu cien ropy v dôsledku konfliktu na Blízkom východe.

K slabým údajom o európskej ekonomike z posledných týždňov sa pridali aj údaje Európskej centrálnej banky , ktoré ukázali, že bankové pôžičky v celej eurozóne sa v septembri takmer zastavili. Rastú aj rozdiely v rozpätí výnosov medzi krajinami eurozóny. Rozhodnutie ponechať sadzby presunie zameranie na to, ako dlho zostanú sadzby na svojich súčasných maximách a či by rastúce náklady na energiu mohli pôsobiť ako inflačný protivietor práve v čase, keď rast stagnuje, najmä v jeho najväčšej ekonomike, Nemecku. Kombinácia stále vysokých sadzieb a rastúcej inflácie by mohla viesť k škodlivému obdobiu stagflácie.

Kľúčové udalosti v novembri

31. október – 1. november 2023 Zasadnutie americkej centrálnej banky o menovej politike. Fed zostane závislý od údajov a pravdepodobne sa zameria na index cien výdavkov na osobnú spotrebu tento piatok. Hoci trh s bývaním je tiež pod tlakom, keď úrokové sadzby hypoték dosiahli v októbri 23-ročné maximum, Fed si pravdepodobne udrží svoje vyššie dlhšie mantru, keďže HDP bude naďalej stúpať a môže dovoliť, aby rastúce výnosy pokračovali v sprísňovaní.

2. novembra 2023 Súhrn menovej politiky Bank of England, zápisnica a správa o menovej politike. Trhy sa budú snažiť zistiť, do akej miery je banka presvedčená o smerovaní rastu v Spojenom kráľovstve. Inflácia zostáva pretrvávajúca, septembrová hlavná a jadrová inflácia zostala na úrovni 6,7 % a 5,9 %. S uvoľnením trhu práce a poklesom podnikateľskej aktivity v sektore služieb v októbri na 49,2, čo je najnižšia hodnota od januára a pod hranicou 50, ktorá oddeľuje rast od poklesu, trhy vsádzajú na to, že BoE opäť podrží sadzby kvôli neistote okolo koľko z doterajších 14 zvýšení sadzieb ešte nebolo cítiť. Hoci guvernér BoE Andrew Bailey uviedol, že najnovšie údaje o inflácii nie sú ďaleko od očakávaní centrálnej banky a spomalenie jadrovej inflácie je „celkom povzbudivé“, rast cien v sektore služieb, ktorý do značnej miery odráža vysoké mzdové tlaky, zostáva nad cieľom.

13. – 14. novembra 2023 Summit ázijsko-pacifickej hospodárskej spolupráce (APEC) 2023, San Francisco, Kalifornia, USA. Samit bude diskutovať o odolnosti dodávateľského reťazca, digitálnom obchode, konektivite, príležitostiach pre malé a stredné podniky, zmene klímy a environmentálnej udržateľnosti ako o kľúčových témach samitu.

26. novembra 2023 Zasadnutie ministrov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Uskutoční sa úplné ministerské stretnutie OPEC+, na ktorom sa bude diskutovať o produkcii ropy vrátane kvót .

30. novembra – 12. decembra 2023 Konferencia zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (COP28). COP28 sa uskutoční v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. V dôsledku neuspokojivého pokroku na COP27 budú členovia pod tlakom, aby dosiahli výrazný pokrok pri zabezpečovaní záväzkov na zníženie emisií uhlíka.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.