Povedie partizánska politika k ekonomickému kolapsu?

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s EXANTE

DomovSprávyPovedie partizánska politika k ekonomickému kolapsu?

Začiatkom apríla došlo k poklesu akcií v dôsledku bankových turbulencií spôsobených kolapsom SVB a výpredajom Credit Suisse. Technologické akcie však prišli na pomoc, pričom spoločnosti Apple a Microsoft predstavovali takmer polovicu ziskov indexu S&P 500, pretože technológie s veľkou kapitalizáciou sa ukázali ako útočisko pre investorov.

Otázkou pre mnohých teraz je, či sa USA podarí vyhnúť recesii koncom tohto roka. Spotrebiteľská dôvera v apríli klesla na deväťmesačné minimum a trhy práce sa uvoľňujú, ale stále mierne. HDP sa spomaľuje s anualizovanou mierou 1,1 % v minulom štvrťroku. Ekonomika rástla vo štvrtom štvrťroku tempom 2,6 %. Uprednostňovaný ukazovateľ inflácie Federálneho rezervného systému, základný deflátor PCE, je splatný v piatok. Hoci sa očakáva, že Fed na budúci týždeň zvýši úrokové sadzby o 25 bázických bodov, potenciál sprísnenia úverových podmienok v súvislosti s bankovými turbulenciami spôsobenými možným kolapsom prvorepublikovej banky môže viesť Fed k úprave tempa úrokovej sadzby. kurzová cesta.

Trhy končia apríl čoraz viac otriasajú hrozbou nesplatenia amerického dlhu. Náklady na poistenie expozície voči americkému štátnemu dlhu naďalej rastú, pričom hodnoty 5-ročného CDS sa menia podľa Worldgovernmentbonds.com o +49,15 % počas minulého týždňa, +108,34 % počas posledného mesiaca a +256,78 % počas minulého roka. naznačuje rastúce obavy trhu, že by vláda mohla nesplácať svoj dlh. Európsky akciový trh zatiaľ v apríli prekonal americký, keďže klesajúce ceny energií pomohli znížiť riziko európskych akcií.

Európske akcie zostávajú lacnejšie ako ich americké porovnateľné akcie. Európa ťažila aj z klesajúcich cien vstupov a zlepšovania spotrebiteľského sentimentu napriek vysokej pravdepodobnosti rastu úrokových sadzieb. LVMH sa stala prvou európskou spoločnosťou, ktorej trhová hodnota presahuje 500 miliárd USD. Vývoj prichádza po tom, čo sa spoločnosť stala súčasťou 10 najväčších svetových spoločností. Akcie dosiahli historické maximum po tom, čo gigant s luxusným tovarom ohlásil silné tržby, ktoré posilnil rast v Číne.

Vývoj globálnych trhových indexov

USA

S&P 500 -0,92 % MTD a +6,05 % YTD
Nasdaq 100 -3,46 % MTD a +16,32 % YTD
Priemyselný priemer Dow Jones +0,77 % MTD a +1,16 % YTD
NYSE Composite -0,95 % MTD a +0,29 % YTD

Európa

Stoxx 600 +1,17 % MTD a +9,02 % YTD
DAX +1,07 % MTD a +13,45 % YTD
CAC 40 + 1,97 % MTD a +15,34 % YTD
FTSE 100 +2,89 % MTD a +5,38 % YTD
IBEX 35 + 0,66 % MTD a +12,94 % YTD
FTSE MIB -0,02 % MTD a +14,34 % YTD

Globálne indexy

MSCI World Index -0,33 % MTD a +6,48 % YTD
Hang Seng -3,15 % MTD a -0,12 % YTD

Firemná výsledková sezóna: Čo bude nasledovať?

Podľa údajov Refinitiv I/B/E/S k 25. aprílu doterajšie údaje za 1. štvrťrok 2023 naznačovali, že odhad medziročného rastu zmiešaných ziskov je -3,9 %. Ak vylúčime energetický sektor, tempo rastu indexu je -5,2 %. Zo 124 spoločností v indexe S&P 500, ktoré vykázali zisky k 25. aprílu, 79,0 % prekonalo očakávania analytikov. V porovnaní s dlhodobým priemerom je to 66 %. Odhad zmiešaného rastu tržieb za 1. štvrťrok 2023 je 2,1 %. Ak vylúčime energetický sektor, tempo rastu indexu je 3,1 %.

Podľa údajov spoločnosti Factset je (zmiešaná) čistá zisková marža pre index S&P 500 za Q1 2023 11,2 %, čo je nižšia ako čistá zisková marža z predchádzajúceho štvrťroka, nižšia ako čistá zisková marža spred roka a nižšia ako 5-ročný priemer čistého zisku, zisková marža (11,4 %). Ak je skutočná čistá zisková marža za štvrťrok 11,2 %, ide o siedmy štvrťrok po sebe, v ktorom sa čistá zisková marža indexu medzikvartálne znížila. Bude to tiež znamenať najnižšiu maržu čistého zisku vykázanú indexom od 4. štvrťroka 2020 (10,9 %).

Výsledková sezóna zatiaľ priniesla určité sklamanie naprieč sektormi s materiálmi s najhoršími tržbami za Q1 2023 zo všetkých sektorov v USA, takmer o 8 %. Spotrebiteľská voľnosť zostala silná počas celého štvrťroka, pričom výnosy vzrástli o 7,0 % spoločností, ktoré k dnešnému dňu vykázali.

V Európe zatiaľ Stoxx 600 naznačuje, že v prvom štvrťroku boli najvýkonnejšie sektory financií, technológie a spotrebného tovaru. Verejné služby zaznamenali podľa údajov Refinitiv v 1. štvrťroku pomerne veľký úspech, pričom výnosy klesli takmer o 61 %.

Akcie spoločnosti Mega cap mali doteraz zmiešaný apríl, pričom Amazon a Microsoft rástli a Apple, Meta Platforms, Alphabet, Nvidia a Tesla klesali.

Tesla vykázala najnižšiu štvrťročnú hrubú maržu za dva roky. Spoločnosť vykázala 19,3 %, chýbajúce odhady trhu. Tento rok niekoľkokrát znížila ceny v snahe zostať konkurencieschopná. Generálny riaditeľ Elon Musk povedal, že Tesla by mohla obetovať svoje vedúce marže v odvetví, aby podporila rast objemu počas recesie a udržala krok s rastúcou konkurenciou v Číne.

Akcie Meta Platforms vzrástli 26. apríla o viac ako 12 % v obchodovaní mimo pracovného času po tom, čo vykázala tržby za 1. štvrťrok, ktoré prekonali odhady analytikov, pričom tržby za prvý štvrťrok vzrástli na 28,6 miliardy USD, čo je návrat k zisku po troch štvrťrokoch poklesu. Spoločnosť uviedla, že príjmy v aktuálnom štvrťroku budú až 32 miliárd USD v porovnaní s priemerným odhadom 29,5 miliardy USD.

Akcie Alphabetu tiež vzrástli po správe, že jej tržby za prvý štvrťrok boli +3 %, čím prekonali očakávania analytikov. Jej podnikanie v oblasti reklamy vo vyhľadávaní preukázalo odolnosť v podmienkach ekonomickej neistoty a zvýšenej konkurencie. Akcie Microsoftu tiež vzrástli po tom, čo štvrťročné tržby vzrástli o +7 % a spoločnosť oznámila silný dopyt po cloudových službách Azure.

Obe spoločnosti v januári oznámili, že rušia tisíce pracovných miest, aby znížili svoje náklady. Spoločnosť Microsoft však teraz zasiahlo rozhodnutie úradu pre trh a hospodársku súťaž Spojeného kráľovstva zablokovať akvizíciu spoločnosti Activision Blizzard, ktorá je výrobcom úspešnej hry Call of Duty. Podľa správ Bloomberg sa Microsoft a Activision zaviazali odvolať sa proti rozhodnutiu, ale blokovanie Spojeného kráľovstva v kombinácii s nesúhlasom americkej Federálnej obchodnej komisie proti fúzii znamená, že transakcia má mizivé šance.

Energetické akcie: Doterajší zmiešaný apríl kvôli obavám zo zvyšovania sadzieb Fedu, pričom Energy Fuels, Apa Corp (USA), Marathon Petroleum, Baker Hughes Company a Occidental Petroleum Corporation klesli a BP, Shell, Chevron, ExxonMobil a Halliburton všetko lemovanie.

Akcie v oblasti materiálov a ťažby mali zmiešaný apríl, keď ceny medi klesli kvôli neistote v súvislosti s ďalším zvyšovaním sadzieb v USA, pomalým oživením čínskeho dopytu a sentimentom voči riziku v dôsledku obáv bankového sektora. To zasiahlo ťažobné akcie s poklesom Freeport-McMoran, Newmont Mining a Nucor Corporation a nahor Sibanye Stillwater. Zásoby materiálov zasiahli aj Albemarle Corporation, Yara International, CF Industries Holdings, Mosaic, Celanese Corporation a Dow Chemical, ktoré všetky klesli.

Vývoj na menovom trhu a trhu s kryptomenami

Dolár pod tlakom. Aj keď sa očakáva, že Fed zvýši sadzby ďalších 25 bázických bodov na májovom stretnutí, dolár pokračoval v poklese v apríli kvôli známkam zpomalenia ekonomiky a očakávaniam, že ostatné centrálne banky budú musieť pokračovať v utahovaní peňažnej politiky dlhšie. ECB, ktoré sa potýka s vyššími inflačnými mierami ako USA, pravdepodobne bude pokračovať v zvyšovaní sadzieb aj po májovom stretnutí.

To naznačuje možnosť ďalších rastového potenciálu pre jednotnú európsku menu. Libra sa prospeje slabosťou dolára a očakávaniami ďalších zvyšovaní sadzieb zo strany BoE. Dolár pokračoval vo svojom oslabovaní v apríli, pričom EUR posilnilo o +3,18% za rok proti doláru, GBP je +3,08% proti doláru a JPY je +1,92% proti doláru.

Bitcoin +0,92 % MTD a +72,68 % YTD
Ethereum +3,08 % MTD a +56,52 % YTD

Ethereum vzrástlo v apríli vďaka inovácii Shapella z 12. apríla, ktorá zaviedla kľúčovú zmenu v sieti Ethereum, EIP-4895. To umožňuje stackerom efektívne zarábať úroky zo svojho podielu. Podľa CoinShares Digital Asset Fund Flows Weekly Report zaznamenali inštitucionálne investičné produkty ETH v týždni po zavedení prílev 17 miliónov dolárov.

Vývoj na dlhopisovom trhu

Americké štátne dlhopisy na 3,44 %.
Nemecké dlhopisy na 2,40 %.
UK Gilts na 3,72 %.

Výnosy opäť klesli v druhej polovici apríla, keď vzrástli obavy o americký bankový systém po tom, čo First Republic Bank oznámila v prvom štvrťroku výbery vkladov za viac ako 100 miliárd USD. Európski investori sa tiež pripravovali na zvýšenie minimálne o 25 bázických bodov na májovom zasadnutí ECB s očakávaním ďalšieho rastu sadzieb v júni.

Globálna makroekonomika

Pozastavenie dlhového stropu

Rastú obavy zo schopnosti americkej vlády dohodnúť sa na pláne dlhového stropu. 26. apríla, v prevažne straníckom hlasovaní v pomere 217 ku 215, sa Snemovni reprezentantov USA kontrolovanej republikánmi podarilo schváliť návrh zákona, ktorý by zvýšil strop federálneho dlhu vo výške 31,4 bilióna dolárov o 1,5 bilióna dolárov, aby odvrátil nesplácanie platieb v USA do 31. marca, najneskôr v roku 2024.

Šéf senátnej väčšiny Chuck Schumer však povedal, že návrh zákona je „mŕtvy pri príchode“. Povedal, že republikánska legislatíva nás „len nebezpečne približuje“ k historickému nesplácaniu amerického dlhu. Demokrati v Senáte opakovane vyhlásili, že tento návrh zákona neprijmú, pretože si vyžaduje zníženie výdavkov o 4,5 bilióna dolárov za desaťročie, čiastočne znížením diskrečných výdavkov o 130 miliárd dolárov v budúcom roku a obmedzením ich rastu na 1 %.

Ministerstvo financií USA uviedlo, že do júna mu dôjdu peniaze na zaplatenie účtov, hoci presný dátum „X“ zostáva neznámy. Biden vyzval republikánov v Kongrese, aby zvýšili dlhový strop bez podmienok a odmietol rokovať. Aj keď sa nezhody v oblasti dlhového stropu vyjasnili už predtým, najmä v rokoch 2011 a 2013, tentoraz sa to deje v prostredí s oveľa vyššími úrokovými sadzbami v USA a na celom svete. Ak nedôjde k zvýšeniu alebo pozastaveniu stropu, USA by nesplnili platobné povinnosti, čo by podľa americkej ministerky financií Janet Yellenovej spôsobilo ekonomický a finančný „kolaps“.

Ministerstvo financií začalo začiatkom tohto roka prijímať „mimoriadne opatrenia“, aby splnilo svoje finančné záväzky po prekročení dlhového stropu. Ministerka financií Janet Yellenová a predseda Federálneho rezervného systému Jay Powell vyzvali Kongres, aby okamžite zdvihol dlhový strop alebo riskoval bezprecedentné zlyhanie, ktoré by spôsobilo zmätok v americkej aj globálnej ekonomike.

Hroziace fiškálne boje v Európe

EÚ sa snaží reformovať Pakt stability a rastu, pravidlá bloku na kontrolu verejných výdavkov, avšak existujú náznaky rastúceho nesúhlasu. Európska komisia (EK) 26. apríla načrtla návrhy na reformu Paktu stability a rastu, tie však podľa správ agentúry Bloomberg nesplnili výzvu nemeckého ministra financií Christiana Lindnera na prísnejšie ciele znižovania dlhu. Nemecko vyjadrilo obavy z možnosti, že EK poskytne príliš veľa priestoru vysoko zadlženým vládam na vyrovnanie svojich verejných účtov.

Nemecko požadovalo väčšiu transparentnosť a prísnejšie spoločné kritériá. Počas jarného stretnutia MMF začiatkom tohto mesiaca európsky komisár pre obchod Valdis Dombrovskis povedal: „Je jasné, že sa nevraciame k pravidlu 1/20“, ktoré prinútilo členské štáty zaviesť zásadné úpravy úrovne verejného dlhu.

Centrum pre európsku reformu, think-tank, varovalo, že po tom, ako Komisia premietne svoje návrhy do návrhu nariadenia, dôjde k veľkému boju o pravidlá. Uvádza sa v ňom, že Komisia je teraz pod časovým tlakom, aby vykonala reformu: aj keď členské štáty nájdu dohodu, akékoľvek nariadenie bude musieť prejsť celým legislatívnym procesom EÚ vrátane legislatívneho tam a späť medzi Radou a Parlamentom. Ak v najbližších týždňoch nedôjde k dohode, proces sa prenesie do budúceho roka, čo je vzhľadom na voľby do Európskeho parlamentu v máji 2024 znepokojujúce.

Pokračujúce problémy s kryptomenami SEC

Coinbase Global podala 24. apríla petíciu, aby sa pokúsila prinútiť americkú komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC), aby vytvorila nové pravidlá pre digitálne aktíva, uviedla spoločnosť v blogovom príspevku. Podľa Decrypt.co Coinbase minulý rok podala petíciu na tvorbu pravidiel u SEC, v ktorej naliehala na regulátora, aby objasnil okolnosti, za ktorých je digitálne aktívum cenným papierom a vytvoril nový rámec trhovej štruktúry, ktorý je kompatibilný s kryptomenami.

Coinbase v marci vydala oznámenie Wells alebo varovanie pred možným porušením zákona o cenných papieroch USA. Európska komisia medzitým objasnila svoje regulačné zámery prijatím nariadenia o trhoch s krypto-aktívami (MiCA), ktoré sa zameriava na zverejňovanie a ochranu spotrebiteľa. Ide o priamo uplatniteľné nariadenie v 27 členských štátoch EÚ spolu s Nórskom, Islandom a Lichtenštajnskom. Európsky parlament tiež hlasoval v pomere 529:29 za samostatný zákon známy ako nariadenie o prevode finančných prostriedkov, ktorý vyžaduje, aby krypto operátori identifikovali svojich zákazníkov v snahe zastaviť pranie špinavých peňazí.

Kľúčové udalosti v máji

3. – 4. mája 2023 zasadnutie americkej centrálnej banky o menovej politike. Fed sa v marci pevne držal svojej trajektórie sadzieb a zvýšil sadzby o 25 bps. Hoci sa trh práce oslabuje, čo môže pomôcť udržať rast miezd na nízkej úrovni, v tomto roku sa čoraz častejšie objavujú náznaky rastúceho rizika recesie. To poukazuje na opatrnejší spôsob menovej politiky. Očakávania trhu sú, že Fed v máji zvýši, podrží po zvyšok Q2 do Q3 a potom ku koncu roka zníži. Je však nepravdepodobné, že by jadrová inflácia, ktorá zostala trvalo vysoká, neklesla natoľko, aby umožnila výrazné uvoľnenie politiky. Fed opakovane zdôraznil, že keď dosiahne svoju terminálnu sadzbu, bude ju naďalej držať, aby zabezpečil udržateľnosť cieľovej sadzby 2 %.

4. mája 2023 zasadnutie ECB a rozhodnutie o menovej politike. Očakáva sa, že ECB na májovom zasadnutí opäť zvýši sadzby minimálne o 25 bázických bodov. Rastú aj očakávania ďalšieho rastu sadzieb v júni. Viacerí politici ECB podporili ďalšie sprísnenie. Patrí medzi ne aj guvernér chorvátskej centrálnej banky Boris Vujcic, ktorý tento týždeň povedal, že ECB „nemá inú možnosť, ako ďalej zvyšovať sadzby“, kým nedôjde k „zmene trendu“ základnej inflácie. Tento sentiment na ďalšie zvyšovanie sadzieb podporila francúzska politika ECB. výrobca Francois Villeroy de Galhau, ktorý povedal, že ECB má právo udržiavať prísnu menovú politiku, keďže základné inflačné tlaky pretrvávajú, a guvernér centrálnej banky Írska Gabriel Makhlouf, ktorý povedal, že pozastavenie sprísňovacej kampane ECB by bolo predčasným krokom.

4. – 5. mája 2023 Stretnutie ministrov zahraničných vecí Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO). Ministri zahraničných vecí členov ŠOS sa stretnú v Goa (India). Irán sa na stretnutí zúčastní po prvýkrát ako člen.

6. mája 2023 Korunovácia kráľa Karola III., Spojené kráľovstvo. Korunovácia predstavuje historickú zmenu britskej monarchie a hlavy štátu. V niektorých krajinách Commonwealthu sa zvyšuje tlak na monarchiu s čoraz väčšími verejnými výzvami na odvolanie kráľa ako hlavy štátu.

9. – 11. máj 2023 42. samit lídrov ASEAN-u. Účastníci budú diskutovať o ekonomickom, politickom, bezpečnostnom a sociokultúrnom vývoji v krajinách juhovýchodnej Ázie v Labuan Bajo v Indonézii.

11. mája 2023 Zasadnutie Bank of England o menovej politike a správa o menovej politike. BoE zvýšila úrokové sadzby 11-krát za sebou a je vysoko pravdepodobné, že ich na májovom zasadnutí opäť zvýši o 25 bázických bodov. Hlavná iInflation stále beží na úrovni 10,1 %, pričom jadro stále beží na úrovni 6,2 %. Hoci hlavný ekonóm BoE, Huw Pill, povedal, že Briti musia akceptovať skutočnosť, že „všetci sme na tom horšie“ kvôli rastúcim cenám a mali by prestať požadovať zvyšovanie miezd, pretože to zvyšuje infláciu, ďalšie zvýšenie sadzieb bude takmer nemožné. vyhnúť sa. Guvernér BoE Andrew Bailey varoval pred spomalením zvyšovania sadzieb, aby sa predišlo návratu k inflácii zo 70-tych rokov, a iní tvorcovia politiky, ako napríklad Catherine Mann, povedali, že zatiaľ čo ceny plynu a energie klesajú, „hlavné tovary a služby stúpajú“, čo „… bude veľmi ťažké robiť našu prácu.”

11. – 13. mája 2023 Stretnutie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk G7. So zameraním na udržanie makroekonomickej a finančnej stability sa stretnutie pravdepodobne zameria na kolaps bánk v USA, pokračovanie sankcií proti Rusku a zabezpečenie odolnosti dodávateľského reťazca.

Všeobecné voľby v Turecku 14. mája 2023. Opozičný blok by mohol dôveryhodne poraziť vládnu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP) vedenú prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom. AKP vedie jednu z najtvrdších kampaní za dve desaťročia pri moci. Celoštátne prieskumy priradili Erdoğanovi hlavu a krk Kemalovi Kılıçdaroğluovi, 74-ročnému vodcovi Republikánskej ľudovej strany, ktorý bude zastupovať zjednotenú opozíciu v prezidentských voľbách.

19. – 21. mája 2023 samit lídrov G7, Hirošima, Japonsko. Účastníci budú pravdepodobne diskutovať o Ukrajine a oficiálnom postoji G7 voči Rusku. Skupina sa bude zaoberať aj hrozbou klimatických zmien a potrebou poskytnúť rozvojovým krajinám dodatočnú finančnú pomoc na zvládnutie strát a škôd spôsobených globálnym otepľovaním.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Populárne forex stratégie

Síce drvivá väčšina obchodníkov nedokáže byť konzistentne ziskových a končí v strate, veľa ľudí si to jednoducho chce vyskúšať. Prinášame vám preto pre vašu inšpiráciu najpopulárnejšie forex stratégie.

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť