Oslavujú trhy priskoro?

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s EXANTE

DomovSprávyOslavujú trhy priskoro?

Minulý týždeň sme sa prostredníctvom LinkedIn pýtali: „Blíži sa COP28 a diskusie o prechode na čistú energiu, čo podľa Vás najviac ovplyvní nový komoditný supercyklus?

Vzhľadom na prudký nárast cien energií za posledné dva roky nie je prekvapujúce, že 36 % respondentov uviedlo, že najväčší vplyv budú mať „strachy z energetickej bezpečnosti“. Energetická bezpečnosť je spolu s udržateľnosťou a cenovou dostupnosťou jednou časťou trilemy, ktorej trhy čelia. Geopolitická fragmentácia a vysoké kapitálové náklady tiež pravdepodobne ovplyvnia zelený prechod. Viac si môžete prečítať v našej pripravovanej analýze o obnoviteľných zdrojoch a nových komoditných superschopnostiach, ktorá vyjde budúci týždeň.

oslavuju trhy priskoro graf Oslavujú trhy priskoro?

Vývoj trhov počas novembra

November bol pre trhy celkovo pozitívnym mesiacom. Akcie vzrástli a trhy s dlhopismi sa zotavili. Index S&P 500 vzrástol v novembri o približne 9 % a je na ceste k najväčšiemu mesačnému zisku od júla 2022. Dokonca sa priblížil k úrovniam „prekúpenosti“. Výnosy naďalej klesali, keď sa obchodníci pevne držali presvedčenia, že Fed je na ceste k splneniu svojho inflačného cieľa a premýšľa o tom, kedy môže začať uvoľňovať politiku. Fed swapy ocenia štvrťbodovým znížením sadzby do mája. So ziskom z výnosov štátnych dlhopisov sa obrátili, dolár vykazuje viac známok slabosti a VIX, najsledovanejšie meradlo strachu na trhu, ktoré sa blíži k minimám po pandémii, investori oslavujú.

Americká ekonomika rástla v treťom štvrťroku rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo, na 5,2 %. Tempo rastu, ktoré bolo najrýchlejšie za takmer dva roky, je najnovším znakom ekonomickej odolnosti krajiny napriek vysokým úrokovým sadzbám. Spotrebiteľská dôvera v USA v novembri po troch mesačných poklesoch za sebou vzrástla, hoci domácnosti v budúcom roku naďalej očakávali recesiu.

Conference Board uviedla, že jej index spotrebiteľskej dôvery sa tento mesiac zvýšil na 102,0 z nadol revidovaných 99,1 v októbri. Ako však uvádza Béžová kniha Fedu, ekonomická aktivita v USA sa spomalila, keďže spotrebitelia stále pociťujú problémy a obmedzujú svoje výdavky. Pokračujúca napätosť na trhu práce a rastúca úroveň obchodnej aktivity, pričom globálny bleskový zložený PMI S&P zostáva na expanzívnom teritóriu s hodnotou 50,7, ktorá sa od októbra nezmenila.

PMI Flash Services vzrástol na 50,8 z októbrových 50,6, čo je 4-mesačné maximum. Flash Manufacturing PMI sa však vrátil na kontrakčné územie a dosiahol 3-mesačné minimum, keď dosiahol 49,4, čo je menej ako októbrových 50,0. Hoci inflácia je na ceste k najvyššiemu poklesu za 71 rokov, sila americkej ekonomiky môže tiež pomôcť upevniť prípad „vyššia na dlhšie“, keďže Fed bude chcieť zabrániť prehriatiu ekonomiky.

Stagnácia niektorých častí ekonomiky eurozóny pokračovala aj v novembri. Hoci celková inflácia v eurozóne v novembri klesla na 2,4 %, stále existujú určité možné protivetry pre infláciu vrátane rastu cien energií. Zdá sa, že obchodná aktivita sa spomaľuje, keďže bleskový zložený PMI HCOB v eurozóne v novembri zostáva zakorenený v kontrakčnom území napriek tomu, že stúpol na 47,1 zo 46,5 v októbri. Výrobná aktivita, ktorá sa od júla 2022 každý mesiac zmenšovala, zostala v novembri na klesajúcom území, pričom HCOB Manufacturing PMI vzrástol na 43,8 zo 43,1.

Vývoj globálnych trhových indexov

USA

S&P 500 + 8,61 % MTD a +18,63 % YTD
Nasdaq 100 + 10,93 % MTD a +46,11 % YTD
Dow Jones Industrial Average + 7,15 % MTD a +6,85 % YTD
NYSE Composite +7,0 % MTD a +5,13 % YTD

Európa

Stoxx 600 +5,87 % MTD a +8,05 % YTD
DAX + 9,16 % MTD a +16,11 % YTD
CAC 40 + 5,55 % MTD a +12,26 % YTD
FTSE 100 + 1,39 % MTD a -0,38 % YTD
IBEX 35 +11,59 % MTD a +22,28 % YTD
FTSE MIB +7,02 % MTD a +25,23 % YTD

Globálne indexy

MSCI World Index +8,71 % MTD a +14,32 % YTD
Hang Seng -0,70 % MTD a -14,09 % YTD

Akcie mega cap spoločností mali skvelý november, keď sa investori hrnuli späť do super sedmičky akcií s rastúcimi nádejami, že tieto akcie citlivé na úroky budú ešte viac profitovať z očakávaní, že Fed zníži sadzby skôr ako neskôr. Alphabet, Amazon, Apple, Nvidia, Tesla, Meta Platforms a Microsoft.

Energetické akcie mali zmiešaný a volatilný mesiac, pretože investori zvažovali riziko globálnej nadmernej ponuky v roku 2024 a potenciálne slabnúceho dopytu oproti rastúcim geopolitickým rizikám a hrozbám zníženia produkcie z krajín OPEC+. Phillips 66 a Energy Fuels sú na vzostupe, zatiaľ čo Marathon Petroleum, Occidental Petroleum Corporation, BP, ExxonMobil, Chevron, Baker Hughes Company, Apa Corp (USA), Shell a Halliburton sa v mesiaci prepadli.

Akcie Materials and Mining mali zmiešaný november na slabšom dolári, no otázky týkajúce sa nadmernej ponuky lítia a nízkych cien medi. Ťažobné akcie Freeport-McMoRan, Nucor Corporation a Newmont Mining rastú, zatiaľ čo Sibanye Stillwater klesá. Akcie materiálov mali tiež veľmi zmiešaný mesiac, keď Albemarle, CF Industries Holdings a Yara International klesli, zatiaľ čo Mosaic a Celanese Corporation v novembri vzrástli.

Vývoj na trhu komodít

Ceny ropy v novembri klesli, keďže konflikt v Gaze sa ešte nerozšíril. Členovia OPEC+ majú dnes usporiadať odložené politické stretnutie, na ktorom sa pravdepodobne zamerajú na dodatočné zníženie produkcie a kvóty pre afrických dodávateľov. Ceny ropy boli v novembri zasiahnuté väčším nárastom zásob ropy v USA, než sa očakávalo, a obavami z globálneho dopytu, najmä preto, že Čína, najväčší svetový dovozca ropy, naďalej zaznamenáva spomaľovanie rastu a jej výrobná aktivita sa na niekoľko rokov znižuje. druhý mesiac po sebe v novembri.

Ceny zlata v novembri opäť stúpli a prekonali hranicu 2 000 dolárov za uncu, podporené nádejou, že Federálny rezervný systém zníži úrokové sadzby skôr v roku 2024, ako sa pôvodne očakávalo. Najväčším negatívnym rizikom pre zlato je teraz to, že pokles inflácie začne ochabovať, čo znamená, že potenciálne zníženie sadzieb sa oneskorí.

Vývoj na menovom trhu

Dolár v novembri klesol, keď dlhopisy rástli. Očakáva sa, že americká ekonomika, aj keď je stále veľmi odolná, začne v 4. štvrťroku spomaľovať, čím sa zvýši pravdepodobnosť, že Fed udrží súčasnú sadzbu na svojom ďalšom zasadnutí a pravdepodobne aj o niekoľko stretnutí neskôr.

Pre britskú libru to bol mimoriadne dobrý mesiac, keďže sa zdalo, že hráči na trhu počujú pevnú líniu BoE ohľadom vyšších sadzieb na dlhšie obdobie. GBP je +4,46 % MTD a +4,94 % YTD voči USD. EUR + 3,72 % MTD a +2,49 % YTD voči USD. S klesajúcou infláciou v eurozóne sa zdá, že ECB dosiahla svoju najvyššiu mieru vo svojom horšom cykle. Podľa údajov spoločnosti Refinitiv trhy teraz do apríla klesajú o štvrť percentuálneho bodu oproti depozitnej sadzbe ECB a podľa swapov viazaných na dátumy zasadnutí centrálnej banky je pripísaná takmer 50-percentná šanca na zníženie už v marci.

Vývoj na trhu s kryptomenami

Bitcoin + 8,95 % MTD a +127,70 % YTD
Ethereum + 11,85 % MTD a +69,42 % YTD

Bitcoin a Ethereum v novembri prudko vzrástli. Bolo to z veľkej časti kvôli očakávaniam investorov, že SEC čoskoro schváli spotový bitcoinový burzový fond (ETF). Dvanásť žiadostí o spotové bitcoinové ETF čaká na schválenie SEC.

Vývoj na dlhopisovom trhu

Výnos amerických 10-ročných dlhopisov na 10 rokov na 4,27 %.
Výnos nemeckých 10-ročných dlhopisov na 2,42 %.
Výnos britských 10-ročných dlhopisov na 4,10 %.

bond rally Oslavujú trhy priskoro?

Dlhopisy sa v novembri zvýšili na základe špekulácií, že Fed skončil s agresívnym turistickým cyklom. Ako však poznamenal BlackRock, cesta k vyšším dlhodobým výnosom pravdepodobne nebude v najbližších piatich rokoch rovná. Hoci je pravdepodobné, že celková inflácia bude naďalej klesať, z dlhodobého hľadiska problémy pretrvávajú.

Na trhu práce došlo k štrukturálnym posunom, geo-fragmentácii s geopolitickým rizikom, ktoré narastá na celom svete a možno trvalo ovplyvňuje dodávateľské reťazce, a trhy ešte nepocítili plný vplyv „zeleného“ prechodu vrátane vplyvu na ceny, ktorý sa očakáva. mať na určité komodity. Výnosy pravdepodobne zostanú volatilné, keďže investori začnú požadovať vyššiu termínovanú prémiu.

V Európe sa vedú rozporuplné diskusie o tom, či ECB dosahuje maximálne sadzby a kedy sa ich bude snažiť znížiť, keďže inflácia naďalej klesá. Podľa prieskumu agentúry Bloomberg sa však očakáva spomalenie jadrovej inflácie v eurozóne len na 3,9 %, čo môže znamenať, že ECB môže byť pomalšie pri znižovaní, ako trhy v súčasnosti predpokladajú.

V Spojenom kráľovstve Bank of England opakovane zdôraznila, že úrokové sadzby sa tak skoro nezmenia.

Poznámka: Ku 29. novembru 2023 o 17:00 EST

Globálna makroekonomika

Obraz zmiešaného rastu.

Najnovší ekonomický výhľad OECD, ktorý bol zverejnený v stredu 29. novembra, predpovedá anemický rast pre mnohé rozvinuté ekonomiky, keďže rastúce globálne geopolitické riziká a rastúce napätie, digitalizácia a úpravy klimatickej politiky všetky tieto ekonomiky narúšajú.

Predpovedá, že Spojené kráľovstvo bude aj naďalej zaostávať za svojimi rovesníkmi a v rokoch 2024 a 2025 je na ceste k pomalému rastu popri lepivej inflácii. Očakáva sa, že rast HDP sa mierne zvýši z 0,5 % v roku 2023 na 0,7 % t v roku 2024 a 1,2 % v roku 2025. 2025. Predpovedá sa, že Nemecko v roku 2024 dosiahne rast len 0,6 %. Naopak, USA sú na dobrej ceste k rastu 1,5 % v roku 2024 a 1,7 % v roku 2025.

Znepokojujúce spomalenie Číny?

Oficiálny index nákupných manažérov v Číne dosiahol tento mesiac 49,4, čo je mierne pod októbrovou hodnotou 49,5. Nevýrobný PMI dosiahol 50,2, čo je pokles z októbrových 50,6. Stále je v kladnom pásme, ale stále je to najnižšia hodnota od vrcholného ukončenia čínskeho Covid v decembri minulého roka. Zložka aktivity v sektore služieb nevýrobného PMI zaznamenala pokles o 49,3 bodu v porovnaní s 50,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

„Výsledky prieskumu ukazujú, že viac ako 60 % výrobných spoločností uviedlo nedostatočný dopyt na trhu. Nedostatočný dopyt na trhu je stále hlavným problémom ovplyvňujúcim súčasné oživenie a rozvoj výrobného priemyslu,“ uviedol vo vyhlásení Zhao Qinghe, vedúci štatistik v Centre prieskumu odvetvia služieb Národného štatistického úradu. Zatiaľ čo ročný rast HDP Číny v 3. štvrťroku bol 4,9 % a medzikvartálny HDP bol v 3. štvrťroku 1,3 %, krajina možno ešte nie je z lesa.

Trh s nehnuteľnosťami je stále v útlme a ako poznamenala agentúra Bloomberg, akcie v pevninskej Číne nezažili takú širokú novembrovú rally, ako sa to stalo na globálnych trhoch, pričom trh predĺžil svoje straty kvôli pretrvávajúcim obavám investorov z hospodárskeho oživenia. . Priemyselné zisky vzrástli medziročne len o 2,7 %, vyplýva z údajov zverejnených Národným štatistickým úradom. Tempo sa výrazne zmiernilo zo septembrového 11,9% zisku a augustového 17,2% skoku.

Kľúčové udalosti v decembri

30. novembra – 12. decembra 2023 Konferencia zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (COP28). COP28 sa uskutoční v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. V dôsledku neuspokojivého pokroku na COP27 budú členovia pod tlakom, aby dosiahli výrazný pokrok pri zabezpečovaní záväzkov na zníženie emisií uhlíka.

12. – 13. decembra 2023 zasadnutie americkej centrálnej banky o menovej politike. Fed dal jasne najavo v mnohých vyhláseniach od svojho novembrového zasadnutia, že je pravdepodobné, že v dohľadnej budúcnosti zachová vyššiu pozíciu na dlhšie obdobie. Rast zostal odolný, v 3. štvrťroku dosiahol 5,2 % a trh práce, aj keď sa uvoľňuje, je stále relatívne napätý. Fed od júla ponechal svoju sadzbu nezmenenú v rozmedzí 5,25 % až 5,50 %. Predseda Fedu Jerome Powell uviedol, že ešte nie je presvedčený, že politika je dostatočne reštriktívna. Hlavným problémom pre Fed bude tempo jadrovej inflácie a jej lepkavosť. Trh sa teraz sústreďuje na údaje o výdavkoch osobnej spotreby v USA, ktoré budú zverejnené neskôr, preferovaný ukazovateľ inflácie Fedu a piatkový prejav predsedu Fedu Jeroma Powella.

14. decembra 2023 zasadnutie ECB a rozhodnutie o menovej politike. Inflácia v eurozóne bola v novembri nižšia, ako sa očakávalo, klesla na 2,4 % z 2,9 % v októbri 2023 a je zlomkom oproti 10,6 % pred rokom, keďže cenové tlaky sa v celej eurozóne naďalej zmierňovali rýchlejšie, ako sa predpokladalo. To vyvolalo nádej, že úrokové sadzby by sa mohli znížiť začiatkom roka 2024.

14. december 2023 Zhrnutie menovej politiky Bank of England a zápisnica. Rôzni členovia Výboru pre menovú politiku vrátane Megan Greene, Jonathana Haskella a guvernéra BoE Andrew Baileyho za posledný mesiac uviedli, že sadzby budú musieť zostať vyššie dlhšie. Hoci inflácia klesla na 4,6 % a existujú náznaky slabnúceho rastu miezd, stále existujú obavy, či rast miezd v službách pridá inflačné tlaky.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť