Môžu trhy zostať pri tomto tempe rastu?

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s EXANTE

DomovSprávyMôžu trhy zostať pri tomto tempe rastu?

So ziskom z obratu výnosov zo štátnych dlhopisov a oslabením dolára, keďže sa blížili vyhliadky na zníženie sadzieb, investori v januári začali oslavovať. Akciové trhy ako S&P 500 sa v januári zotavili na základe očakávaní pokračujúceho ekonomického rastu v USA, ochladzovania inflácie v USA, Veľkej Británii a Európe a veľmi očakávaného zníženia úrokových sadzieb centrálnou bankou.

Americké vládne dlhopisy dosiahli najväčšie zisky roka po tom, čo trhy upokojili slabšie než očakávané údaje o zamestnanosti a spomalenie nákladov práce. Výnos z referenčného 10-ročného štátneho dlhopisu klesol v priebehu januára o 19,7 bázických bodov, čo znamená, že zaznamenal najlepší mesačný cenový výkon od októbra 2023.

Hoci, ako poznamenal Financial Times, americké ministerstvo financií oznámilo, že zvýši veľkosť aukcií s najvyššou splatnosťou na nasledujúce tri mesiace, pričom dvojročné a päťročné aukcie dosahujú rekordné veľkosti, pričom päťročná aukcia v apríli za 70 miliárd USD bude podľa očakávaní vôbec najväčšou v prípade dlhu so splatnosťou dva roky alebo viac, vyššie výnosy spojené so zvýšenou emisiou môžu byť obmedzené.

Je to preto, že toto bude pravdepodobne na chvíľu posledná veľká emisia. Ministerstvo financií uviedlo: „Na základe súčasných predpokladaných potrieb pôžičiek ministerstvo financií nepredpokladá, že bude potrebné vykonať ďalšie zvyšovanie nominálnych kupónov alebo aukčných veľkostí FRN [poznámka s pohyblivou sadzbou] aspoň počas niekoľkých nasledujúcich štvrťrokov.

Keď sa presunieme do februára, trhy sú teraz trochu sklamané a neisté, akcie zažívajú najhorší deň za štyri mesiace po tom, čo predseda Fedu Jerome Powell povedal, že si nemyslí, že centrálna banka v marci pravdepodobne zníži sadzby. „Nemyslím si, že je pravdepodobné, že dosiahneme úroveň dôvery do marcového stretnutia. Nemyslím si, že to je základný prípad.” Dodal: „Chceme vidieť viac dobrých údajov. Nie je to tak, že by sme hľadali lepšie údaje, ale pokračovanie dobrých údajov, ktoré sme videli.“

Hoci to mohlo byť sklamaním pre investorov, ktorí dúfali v rýchly holubičí pivot, Fed urobil, čo sa očakávalo; ponechala sadzby na pozíciách a pri dlhšom výpise sa držala vyšších. Uznala však, že „riziká dosiahnutia jej cieľov v oblasti zamestnanosti a inflácie sa dostávajú do lepšej rovnováhy“.

Pre investorov teda nie je všetko stratené, keďže očakávania pokračujúcej dezinflácie a pretrvávajúci silný rast v USA podporujú ružové vyhliadky trhov. Aj keď je vysoko pravdepodobné, že sa inflácia tovarov spomalí smerom k cieľu Fedu a existuje pevné očakávanie zníženia sadzieb do 2. štvrťroka, je nepravdepodobné, že samotná inflácia zostane na tejto úrovni vzhľadom na stále silný dopytový tlak. zo štrukturálne užšieho trhu práce. Rastú tiež obavy v súvislosti s nadmerným zhodnotením, najmä v prípade „sedem nádherných“ akcií v indexe S&P 500, keďže marže budú v strednodobom horizonte čeliť tlaku z prostredia stále vysokých sadzieb, mzdových tlakov a inflácie nad cieľovou infláciou.

Meniaci sa ekonomický obraz

Americká ekonomika vzrástla vo 4. štvrťroku viac, ako sa očakávalo, a to o 3,3 %. Spotrebiteľská dôvera v USA sa v januári tiež zvýšila. Conference Board uviedla, že jej index spotrebiteľskej dôvery sa zvýšil na dvojročné maximum, pričom v januári vzrástol na 114,8 z revidovaných 108,0 v decembri. Zdá sa, že rast pracovných miest sa spomaľuje podľa údajov Výskumného inštitútu ADP, ktoré ukazujú, že spoločnosti v januári vytvorili menej než očakávaných 107 000 pracovných miest a rast miezd pracovníkov sa spomalil. Je to však stále napätý trh práce a úroveň obchodnej aktivity naďalej rastie, pričom kompozitný PMI S&P dosiahol sedemmesačné maximum 52,3. Index aktivity vo výrobe a službách dosiahol 50,3 a 52,9.

Ekonomika eurozóny sa dokázala vyhnúť technickej recesii, no jej najväčšia ekonomika, Nemecko, stále zažíva chudokrvný rast. Zdá sa, že obchodná aktivita sa spomaľuje, keďže januárový index HCOB Composite PMI zostáva zakorenený v kontrakcii, napriek tomu, že v januári stúpol na 47,9 zo 47,6 v decembri. Výrobná aktivita zostala aj v januári na klesajúcom území, pričom HCOB Manufacturing PMI sa v januári vyšplhal na 46,6 z decembrových 44,4, čo je stále pevne pod hranicou 50, ktorá oddeľuje rast aktivity od poklesu.

HCOB Manufacturing PMI pre Nemecko vzrástol v januári na 45,5 z decembrových 43,3, čím sa zvýšil už šiesty mesiac v rade. Cyrus de la Rubia, hlavný ekonóm Hamburg Commercial Bank (HCOB), povedal: “Takáto trajektória naznačuje, že rast by sa mohol vrátiť v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov.” Prieskum ukázal, že produkcia, nové objednávky a nákupná aktivita klesli najpomalším tempom za niekoľko mesiacov.

Vplyv rastúcich geopolitických rizík sa však prejavuje, pretože dodacie lehoty dodávateľov boli ovplyvnené oneskoreniami dodávok z Ázie v dôsledku udalostí v Červené more. Celková inflácia v eurozóne bola v januári na úrovni 2,4 %, čo je menej ako decembrových 2,9 % (čo malo ešte vplyv na bázické efekty), no nad očakávaniami trhu. Jadrová inflácia v januári, kľúčové meradlo sledované ECB, iba klesla na 3,3 % z 3,4 %.

V Spojenom kráľovstve ekonomika v januári prekvapila rastom, keď globálny zložený PMI S&P vzrástol na 52,5 z 52,1 v predchádzajúcom mesiaci, hoci výrobné PMI pokračovalo v poklese a kleslo na 47 zo 47,3 v decembri. Rast cien v obchodoch sa v januári znížil na 2,9 % zo 4,3 % v decembri. Prudký pokles cien energií odkedy BoE zverejnila svoje posledné prognózy 2. novembra znamená, že BoE očakáva, že inflácia bude v nie príliš vzdialenej budúcnosti na úrovni 2 %.

Bank of England dnes ponechala sadzby na úrovni 5,25 %, pričom guvernér BoE Andrew Bailey povedal: „Potrebujeme vidieť viac dôkazov o tom, že inflácia má klesnúť až k 2-percentnému cieľu, a zostať tam, kým budeme môcť. nižšie úrokové sadzby.” Banka zmiernila svoje vyjadrenia o výhľade úrokových sadzieb tým, že upustila od varovania, že ak sa objavia trvalejšie inflačné tlaky, bude potrebné „ďalšie sprísnenie“. Namiesto toho BoE uviedla, že „bude sledovať, ako dlho by sa mala úroková sadzba banky udržiavať na súčasnej úrovni“.

Vývoj globálnych trhových indexov

USA

S&P 500 + 3,31 % MTD
Nasdaq 100 + 1,87 % MTD
Dow Jones Industrial Average +2,06 % MTD
NYSE Composite + 0,35 % MTD

Podľa údajov LSEG I/B/E/S je odhad rastu tržieb za 23. štvrťrok medziročne 6,1 %. Ak vylúčime energetický sektor, tempo rastu indexu je 9,7 %. Zo 176 spoločností v indexe S&P 500, ktoré k 31. januáru vykázali zisky za 23Q4, 80,1 % prekonalo očakávania analytikov. To je porovnateľné s dlhodobým priemerom 66 %. Odhad rastu zmiešaných výnosov za 23. štvrťrok medziročne je 3,1 %. Ak vylúčime energetický sektor, tempo rastu indexu je 4,3 %.

Európa

Stoxx 600 +1.46% MTD
DAX + 0.91% MTD
CAC 40 +1.51% MTD
FTSE 100 -1.33% MTD
IBEX 35 -0.24% MTD
FTSE MIB +1.39% MTD

Globálne indexy

MSCI World Index +1.46% MTD
Hang Seng -9.16% MTD

Akcie Mega Cap mali zmiešaný január, ale boli silne zasiahnuté Fedom, ktorý uviedol, že zníženie sadzieb sa neuskutoční tak rýchlo, ako trh očakával, čo spôsobilo, že Meta Platformy, Amazon, Microsoft a Alphabet zažili najväčší denný pokles od konca októbra. , pričom Apple a Nvidia klesli najviac od 2. januára. Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms a Microsoft však boli všetky v januári hore, hoci Alphabet a Microsoftshares boli zasiahnuté po zverejnení svojich správ za štvrtý štvrťrok.

Spoločnosť Alphabet oznámila, že príjmy zo svojej hlavnej činnosti v oblasti reklamy vo vyhľadávaní zaostali za odhadmi, zatiaľ čo investori sa obávali rastúcich nákladov spoločnosti Microsoft na vývoj funkcií AI. Spoločnosť predpovedá prevádzkové náklady v aktuálnom štvrťroku vo výške 15,8 miliardy USD až 15,9 miliardy USD, čo je nárast z 15,4 miliardy USD v predchádzajúcom štvrťroku. Apple a Tesla v januári klesali. Apple bol nútený odstrániť funkciu sledovania kyslíka v krvi z dvoch svojich vlajkových modelov hodiniek v USA uprostred sporu o IP.

Tesla padla po tom, čo generálny riaditeľ Elon Musk varoval investorov pred možným spomalením rastu tržieb spoločnosti v roku 2024 a oznámila pokles v roku 2024. hrubú maržu vo štvrtom štvrťroku a varoval pred „výrazne nižším“ rastom predaja vozidiel v tomto roku. Musk povedal, že Tesla presunie svoje zameranie na výrobu lacnejšieho modelu elektrického auta, ktorého uvedenie sa očakáva v druhej polovici roku 2025.

Energetické akcie mali zmiešaný a volatilný mesiac, keď investori zvažovali rastúce geopolitické riziká oproti výhľadu výnosov. Phillips 66 a Energy Fuels v januári vzrástli po tom, čo Phillips 66 prekonal štvrťročné odhady zisku, k čomu prispeli silné rafinérske marže a zisky z jeho strednej jednotky, čím sa jeho akcie zvýšili o 2,6 % na historické maximum 146,11 USD.

Energetické palivá ťažili z toho, že ceny uránu dosiahli najvyššie hodnoty za viac ako 16 rokov. Marathon Petroleum tiež stúpla po tom, čo prekonala štvrťročné odhady zisku, podporené silnými maržami rafinovaných produktov a vysokou mierou využitia rafinérií. Occidental Petroleum Corporation, BP, ExxonMobil, Chevron, Baker Hughes Company, Apa Corp (USA) a Shell sa v mesiaci prepadli. Shell vykázal nižší ročný zisk v dôsledku poklesu cien energií v minulom roku. Halliburton tento mesiac klesol napriek tomu, že prekonal očakávania štvrťročného zisku, k čomu prispela sila v oblasti vŕtania a hodnotenia.

Akcie Materials and Mining mali vo všeobecnosti slabý január v dôsledku silnejšieho dolára, obáv z dopytu z Číny a nadmernej ponuky lítia a niklu. Ťažobné akcie Freeport-McMoRan, Newmont Mining a Sibanye Stillwater klesli. Spoločnosť Nucor Corporation vzrástla po tom, čo spoločnosť vykázala za štvrtý štvrťrok zisk 3,16 USD na akciu a očakáva, že zisk v prvom štvrťroku 2024 sa v porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2023 zvýši. Akcie materiálov mali tiež zlý mesiac s Albemarle, CF Industries Holdings , Yara International, Mosaic a Celanese Corporation v januári klesli, keďže zisky S&P 500 za 4. štvrťrok 2023 ukázali sektor materiálov -20,7 %.

Vývoj na trhu komodít

Ceny ropy sa v januári mierne zvýšili v reakcii na rozširujúce sa geopolitické napätie na Blízkom východe, eskaláciu útokov na komerčné lode v Červenom mori a obavy z poklesu dopytu v Číne, ktorá je druhým najväčším dovozcom na svete. Ropu v januári zasiahlo aj dočasné odstavenie ťažby v Severnej Dakote v USA v dôsledku extrémneho počasia, zatiaľ čo nepokoje obmedzili líbyjskú produkciu.

Trhy tiež museli zvážiť, či bude pokračovať znižovanie produkcie zo strany OPEC a že venezuelské dodávky budú obmedzenejšie, ak USA znovu zavedú sankcie. Pokiaľ ide o samotnú ponuku, produkcia ropy OPEC v januári zaznamenala najväčší mesačný pokles od júla, keď niekoľko členov zaviedlo nové dobrovoľné zníženie ťažby dohodnuté so širšou alianciou OPEC+. OPEC podľa prieskumu Refinitiv v januári prečerpal 26,33 milióna barelov denne (bpd), čo je o 410 000 barelov denne menej ako v decembri. Decembrová suma oddeľuje Angolu, ktorá opustila OPEC. Tieto obavy však do istej miery prevážil rast zásob ropy v USA.

us oil stockpiles are rising again Môžu trhy zostať pri tomto tempe rastu?

Vývoj na menovom trhu

Dolár v januári klesol, keď dlhopisy rástli. Hoci je GBP -0,33 % MTD voči USD, v roku 2024 bola doteraz jednou z najsilnejších mien, najmä kvôli vyhliadke vyšších úrokových sadzieb na dlhšie obdobie v Spojenom kráľovstve v porovnaní s eurozónou a USA. EUR -1,98 % MTD voči USD.

S klesajúcou infláciou v najväčších ekonomikách eurozóny a celkovo stagnujúcim rastom obchodníci očakávajú, že ECB môže pristúpiť k znižovaniu sadzieb už v apríli napriek tomu, že prezidentka ECB Christine Lagardeová predtým naznačila, že o znížení sadzieb sa neuvažuje skôr ako v júni.

Vývoj na trhu s kryptomenami

Bitcoin +1.21% MTD
Ethereum -0.44% MTD

Kryptomeny boli pohnuté schválením Spot Bitcoin ETF zo strany SEC dňa 10. januára, čo otvorilo investorom expozíciu voči Bitcoinu. Bitcoin však počas väčšiny januára naďalej klesal, najmä kvôli vystúpeniam z VOP Grayscale, ktoré sa zmenili z trustu po rozhodnutí SEC. Správa CoinShares naznačuje celkový odliv od konverzie na niečo vyše 5 miliárd USD k 26. januáru.

Vývoj na dlhopisovom trhu

Výnos amerických 10-ročných dlhopisov na úrovni 3,94 %.
Výnos nemeckých 10-ročných dlhopisov na úrovni 2,17 %.
Výnos britských 10-ročných dlhopisov na úrovni 3,79 %.

bond rally Môžu trhy zostať pri tomto tempe rastu?

Výnosy štátnych dlhopisov klesli po vyhlásení Fedu, že neočakáva zníženie úrokových sadzieb, kým nebude viac dôkazov, že inflácia klesá. Trhy teraz stanovujú ceny len s 36% pravdepodobnosťou marcového zníženia sadzieb podľa CME’s FedWatch Tool, zatiaľ čo futures trhy teraz stanovujú ceny s takmer 90% pravdepodobnosťou zníženia sadzieb v máji.

V Európe, napriek tomu, že ECB na svojom januárovom zasadnutí ponechala sadzby na úrovni 4 %, znela presvedčená, že inflácia sa dostáva pod kontrolu, čo viedlo k rastúcemu presvedčeniu trhu, že uvoľňovanie menovej politiky by sa mohlo začať už v druhom štvrťroku. Investori teraz tento rok vidia zníženie úrokových sadzieb v hodnote 140 bázických bodov a vidia takmer 100-percentnú šancu, že prvý krok príde v apríli, aj keď stále existujú výzvy zo strany politikov ECB, ako sú guvernér Slovenskej centrálnej banky Peter Kažimír a guvernér holandskej centrálnej banky, pomaly prijímať akékoľvek škrty, aby sme si boli istí, že eurozóna udržateľne dosiahla svoj inflačný cieľ.

V Spojenom kráľovstve Bank of England dnes ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 16-ročné maximum 5,25 % a predložila novú prognózu, ktorá ukazuje, že inflácia v druhom štvrťroku „dočasne klesne“ na svoj 2 % cieľ a následne sa zvýši na 2,75 %. zvyšok roka.

Poznámka: Údaje k 17:00 EST 31.1.2024

Globálna makroekonomika

Fed ponecháva sadzby na rovnakej úrovni

Dňa 31. januára sa Fed rozhodol ponechať referenčnú sadzbu federálnych fondov na úrovni 5,25 % až 5,5 %. Fed uviedol, že „ekonomika urobila dobrý pokrok smerom k našim cieľom s dvojitým mandátom. Inflácia sa zmiernila zo svojich maxím bez výrazného nárastu nezamestnanosti…ale inflácia je stále príliš vysoká, pokračujúci pokrok v jej znižovaní nie je zaručený a cesta vpred je neistá. Powell povedal, že si nemyslí, že je pravdepodobné, že centrálna banka zníži sadzby v marci. Na znak toho, že úradníci sa neponáhľajú so znižovaním sadzieb, centrálna banka tiež uviedla, že „neočakáva, že bude vhodné znížiť cieľové rozpätie, kým nezíska väčšiu dôveru, že inflácia sa udržateľne pohybuje smerom k 2 %.

Čína má v roku 2024 slabý štart

Oficiálny index nákupných manažérov v Číne v januári klesol už štvrtý mesiac po sebe a vzrástol na 49,2 zo 49,0 v decembri. Bolo to spôsobené zvýšením produkcie. Hoci ide o zlepšenie, stále je pod hranicou 50, ktorá oddeľuje rast od poklesu. Subindex nových objednávok bol na úrovni 49,0 a klesal už štvrtý mesiac. Slabý zahraničný dopyt ťahal aj výrobnú aktivitu, pričom nový index exportných objednávok zaznamenal 47,2, čo je pokles už desiaty mesiac za sebou. Zdá sa, že slabé údaje o výrobe spolu s množstvom nevýrazných údajov a negatívnych ekonomických správ posilňujú potrebu ďalších stimulov na podporu rastu.

Guvernér čínskej centrálnej banky Pan Gongsheng minulý týždeň nečakane oznámil zníženie sadzby povinných minimálnych rezerv bánk a teraz zaviedol obmedzenia požičiavania cenných papierov v snahe podporiť čínske akciové trhy. Znížila tiež zálohové platby požadované na nehnuteľnosti a zároveň vláda zvýšila podporu pre developerov. Stručne povedané, čínske úrady teraz čelia skľučujúcej bitke, keď sa snažia oživiť ekonomiku tvárou v tvár pokračujúcemu poklesu nehnuteľností, rizikám zadlženia miestnych vlád, deflačným tlakom v dôsledku slabého domáceho dopytu a poklesu globálneho dopytu.

Na čo myslieť počas februára

S prechodom do februára existuje pre investorov množstvo rizík a príležitostí. Hoci sa očakáva, že inflácia v USA bude v 1. štvrťroku ďalej klesať, existujú obavy, že sila trhu práce a stále nízka miera nezamestnanosti by mohli viesť Fed k obavám z nadmerného dopytu vytvárajúceho inflačné tlaky. Keďže však trhy od začiatku roka 2024 naďalej do značnej miery rastú, môžeme vidieť rozšírenie z úžasných siedmich akcií, ktoré vedú k rastu trhu, so širším zameraním na ocenenia najmä akcií so strednou kapitalizáciou. Bez ohľadu na konkrétny región je zrejmé, že globálne geopolitické riziká rastú.

S narastajúcim volebným cyklom v USA to pravdepodobne spôsobí ďalšie stranícke politické boje, čo bude naďalej zaťažovať sentiment, keďže to môže ovplyvniť tvorbu politiky s významným geopolitickým vplyvom až do volieb. Na Blízkom východe tiež pretrváva napätie, keď jemenská skupina Houthi tvrdí, že bude pokračovať v útokoch na americké a britské vojnové lode v Červenom mori, čím sa podnecujú obavy z dlhodobého narušenia globálneho obchodu a potenciálneho vplyvu, ktorý to bude mať na ceny ropy, dodávateľské reťazce a boj proti inflácii, keďže náklady na prepravu sa zvyšujú a ziskové marže spoločnosti sa môžu znižovať.

Prebieha aj vojna na Ukrajine, ktorá spôsobuje ďalšiu roztržku v USA, pričom krajiny EÚ sa spoločne zaviazali poskytnúť Ukrajine zbrane v hodnote 21 miliárd EUR v roku 2024 a balík finančnej podpory vo výške 50 miliárd EUR, hoci finančná podpora musí v širšom rozpočte EÚ. Hlasovanie sa má uskutočniť koncom februára.

Kľúčové udalosti vo februári

Potenciálne politické a geopolitické riziká pre investorov, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť zisky spoločností, výkonnosť akciového trhu, valuácie mien, trhy štátnych a podnikových dlhopisov a kryptomeny, zahŕňajú:

1. februára 2024 Zhrnutie menovej politiky Bank of England, zápisnica a správa o menovej politike. Ako sa očakávalo, BoE ponechala sadzby na úrovni 5,25 %. Trhy plne ocenili prvé zníženie úrokových sadzieb na júnovom zasadnutí. Trhy v súčasnosti stanovujú ceny v roku 2024 približne o 100 bázických bodov.

3. februára 2024 Demokratické prezidentské primárne voľby, USA. Demokrati začínajú svoju súťaž v Južnej Karolíne, keď sa prezident Joe Biden usiluje o znovuzvolenie.

8. februára 2024 parlamentné voľby v Pakistane. Pakistanský senát schválil kontroverznú rezolúciu požadujúcu odloženie všeobecných volieb, no stále pravdepodobne budú pokračovať. Obvinenia z manipulácie s hlasmi a volebnej manipulácie sú vysoko pravdepodobné. Voľby sa mali pôvodne konať v novembri, 90 dní po rozpustení dolnej komory parlamentu v auguste, no kvôli novému vymedzeniu volebných obvodov podľa nového sčítania sa odložili na február. Po odsúdení bývalého premiéra Imrana Khana na 10 rokov odňatia slobody za predaj štátneho tajomstva a na 14 rokov za zadržiavanie a predaj štátnych darov, ktoré dostal počas výkonu funkcie na osobný zisk, existuje vysoká pravdepodobnosť vypuknutia násilia. Khanovi je zakázané kandidovať v nadchádzajúcich voľbách. Podľa geopolitického think-tanku Chatham House boli tisícky kandidátov z Chánovej strany Pakistan Tehrik-i-Insaf (PTI) zamietnuté, zatiaľ čo iní boli prenasledovaní, prenasledovaní a zadržiavaní za protest proti jeho zatknutiu vlani v máji.

26. – 29. februára 2024 Ministerská konferencia Svetovej obchodnej organizácie. Najvyšším rozhodovacím orgánom WTO je Konferencia ministrov, ktorá sa zvyčajne schádza každé dva roky. Združuje všetkých členov WTO, pričom všetky sú krajinami alebo colnými úniami. Ministerská konferencia môže prijímať rozhodnutia o všetkých záležitostiach v rámci ktorejkoľvek z multilaterálnych obchodných dohôd.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Populárne forex stratégie

Síce drvivá väčšina obchodníkov nedokáže byť konzistentne ziskových a končí v strate, veľa ľudí si to jednoducho chce vyskúšať. Prinášame vám preto pre vašu inšpiráciu najpopulárnejšie forex stratégie.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť