Novozélandská centrálna banka neuvažuje o znížení sadzieb, NZD / USD posilnil o 1%

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 15.2.2019

DomovNovozélandská centrálna banka neuvažuje o znížení sadzieb, NZD / USD posilnil o...

Pondelok

V pondelok šéf euroskupiny Mario Centeno oznámil, že aj napriek nedávnemu poklesu sú fundamenty eurozóny stále priaznivé a ekonomické dáta sú silnejšie ako pred krízou.

Index CPI vo Švajčiarsku počas januára vzrástol medziročne o 0,6% z predchádzajúcich 0,7%. Zdá sa, že SNB čaká ešte dlhá cesta, než dosiahne svoj inflačný cieľ, ktorý je nastavený na 2%.

Hrubý domáci produkt v Británii sa zvýšil v štvrtom štvrťroku o 1,3%. Aj tak dopadol o niečo horšie ako sa predpokladalo (1,4%).

Utorok

V utorok čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že rast spotreby môže v roku 2019 stále spomaľovať, ale spotreba stále bude veľkým hnacím motorom čínskej ekonomiky. 

Od guvernéra Fedu Powella sme sa dozvedeli, že ekonomika je blízko plnej zamestnanosti a nezamestnanosť sa dostala na najnižšiu úroveň za 50 rokov. Powell dodal, že si nemyslí, že sa pravdepodobnosť recesie zvýšila. 

Guvernér Bundesbank Jens Weidmann priznal, že ekonomický pokles v eurozóne trvá o niečo dlhšie, než sa pôvodne predpokladalo. 

Guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney konštatoval, že brexit bez dohody by Británii spôsobil ekonomický šok a nikto by si nemal robiť ilúzie, že prípadný brexit bez dohody by britskému hospodárstvu neušetril ranu.

Streda

V stredu sme sa dočkali zasadnutia RBNZ, ktorá podľa očakávaní ponechala sadzby bez zmeny na úrovni 1,75%. Banka zopakovala, že bude udržiavať expanzívnu politiku po dlhú dobu. Členovia bankovej rady aj naďalej veria, že sa inflácia bude postupne približovať k inflačnému cieľu banky. Ďalším krokom banky bude hike alebo cut a všetko bude závisieť na prichádzajúcich makroekonomických dátach. Podľa banky je zamestnanosť v blízkosti maximálnej udržateľnej úrovne.

Guvernér ORR na tlačovej konferencii povedal, že šance na zníženie sadzieb sa neznížili, ale ak ekonomika neporastie podľa predstáv RBNZ, tak by k zníženiu sadzieb mohlo dôjsť. Ďalej spomenul, že inflačné očakávania sú dobre ukotvené.

Trh očakával, že RBNZ a guvernér ORR budú po vzore RBA viac holubičí, čo sa nakoniec nestalo, a preto NZD tento deň výrazne posilnil. Menový pár NZD/USD zakončil stredajšiu seansu rastom o 0,92%.

Z Fedu sme sa dočkali komentárov troch členov FOMC. Prvá sa slova ujala Loretta Mester, ktorá konštatovala, že súvaha Fedu bude po skončení jej redukcie väčšia ako pred krízou. Plne podporuje januárové rozhodnutie Fedu. Ekonomika bude vykazovať solídny rast, aj keď jej rast v tomto roku by mal spomaliť. Podľa Mester je americký dlh z dlhodobého hľadiska neudržateľný. Sadzby sú podľa bankárky blízko rovnovážnej sadzbe.

Raphael Bostic z Fedu súhlasí so súčasným nastavením FOMC na “wait and see” a ďalej očakáva, že v tomto roku dôjde len k jednému hiku. Bostic tiež dodal, že spomalenie ekonomiky v Číne a eurozóne je výrazné.

Ďalší člen FOMC Patrick Harker tiež očakáva v tomto roku jedno zvýšenie úrokových sadzieb a infláciu očakáva v tomto aj budúcom roku mierne nad 2%.

Štvrtok

Vo štvrtok bolo zverejnené HDP z Japonska, ktoré medziročne vo štvrtom štvrťroku vzrástlo o 1,4%, čo bolo v súlade s očakávaniami trhu. Tiež sme sa dočkali nemeckého HDP, ktoré vo štvrtom štvrťroku vzrástlo o 0,9% a v eurozóne sa medziročne HDP zvýšilo podľa očakávania o 1,2%.

V USA dopadli maloobchodné tržby katastroficky, keď za december zaznamenali medzimesačný pokles o 1,2%. Čo bol najhorší údaj od roku 2009.

V Číne skončila obchodná bilancia za január prebytkom 39,16 mld. USD, čo bolo nad očakávania analytikov, ktorí očakávali prebytok 34,3 mld. USD.

Z BoE vystúpil pred novinárov Vlieghe, ktorý povedal, že ak dôjde k “no-deal” brexitu, tak by mala centrálna banka zvýšiť sadzby, aby zabránila zvyšujúcej sa inflácii, ktorá by nastala následkom prepadnutia GBP.

Piatok

V piatok dolná snemovňa odmietla podporiť premiérku Mayovú ohľadom úpravy brexitnej dohody u takzvanej írskej poistky, ktorá má predísť ustaveniu prísnej pozemnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom. 

Zo záznamu rokovania bankovej rady ČNB vyplynulo, že Vojtěch Benda a Aleš Michl hlasovali za zvýšenie dvojtýždňovej repo sadzby. Banka nakoniec odhlasovala v pomere 5-2 ponechaní úrokovej sadzby na súčasných úrovniach. 

Index spotrebiteľských cien v Číne zaznamenal za január pomalší rast. Rast inflácie teda spomalil z 2,4% na 1,9%. 

Maloobchodná spotreba v Británii vzrástla za január medziročne z 2,9% na 4,1%. Trh pritom očakával rast o 3%. 

Maloobchodné tržby z USA sa v januári medzimesačne nezmenili (0%), analytici očakávali, že sa tržby zvýšia o 0,2%.

 

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základné rozdiely medzi investovaním do akcií a ETF fondov

ETF fondy predstavuje nástroj, prostredníctvom ktorého sa dá investovať do rôznych finančných inštrumentov, akými sú napríklad aj akcie. Viete aké sú výhody a nevýhody ETF fondov oproti akciám?

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť