ECB varuje pred korekciou na trhu s nehnuteľnosťami. Rast cien realít presiahol 7 %, jedná sa o najvyšší nárast od roku 2005

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 19.11.2021

DomovSprávyECB varuje pred korekciou na trhu s nehnuteľnosťami. Rast cien realít presiahol...

Európska centrálna banka varuje, že na trhu s nehnuteľnosťami začína dochádzať k prehriatiu, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť cenovej korekcie u rezidenčných i komerčných realít. Rast cien nehnuteľností totiž dosiahol viac ako 7 %, čo je najvyšší nárast o roku 2005.

„Riziká cenových korekcií v strednodobom horizonte sa výrazne zvýšili v súvislosti s rastúcimi odhadmi nadhodnotenia cien nehnuteľností,“ konštatovala ECB vo svojej správe.

Podľa predbežných údajov ruského štatistického úradu hrubý domáci produkt v treťom štvrťroku medziročne vzrástol o 4,3 %. Ruská ekonomika tak pokračuje v oživovaní po kríze spôsobenej koronavírusovou krízou, a dokonca sa už dostala na úroveň pred vypuknutím pandémie. Tamojšie hospodárstvo však aj naďalej zápasí s vysokou infláciou na úrovni 8,14 %, ktorá sa nachádza vysoko nad inflačným cieľom (4 %) centrálnej banky.

Agentúra Kjódó oznámila, že japonská vláda plánuje vydať rekordných 55,7 bilióna jenov na podporu ekonomiky, ktorá stále zápasí s problémami spojenými s pandémiou. Podpora ekonomiky teda nakoniec bude väčšia, než sa pôvodne očakávalo. Vláda kvôli týmto výdavkom chce zvolať mimoriadne zasadnutie v parlamente, na ktorom sa bude snažiť presadiť dodatočný rozpočet.

Miera nezamestnanosti sa v Británii aj naďalej znižuje, keď v októbri dosiahla 4,3 %. Analytici oslovení agentúrou Reuters sa pritom domnievali, že nezamestnanosť bude vyššia o jednu desatinu percentuálneho bodu. Vývoj nezamestnanosti pozorne sleduje aj Bank of England, ktorá stále váha so zvýšením základnej úrokovej sadzby.

Nemecké regulačné orgány pozastavili schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2 kvôli obchodnej štruktúre prevádzkovateľa, ktorá nie je v súlade s nemeckým právom. Cena plynu neprekvapivo po tejto kurzotvornej správe “vyskočila” nahor, keď termínovaný kontrakt na plyn s dodaním v decembri sa dostal na 88,20 eura za megawatthodinu, čo predstavovalo nárast ceny o viac ako 10 %. Analytici očakávajú, že vyriešenie situácie potrvá ešte niekoľko mesiacov a plyn cez Nord Stream 2 začne prúdiť až v druhej polovici nasledujúceho roka.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základné rozdiely medzi investovaním do akcií a ETF fondov

ETF fondy predstavuje nástroj, prostredníctvom ktorého sa dá investovať do rôznych finančných inštrumentov, akými sú napríklad aj akcie. Viete aké sú výhody a nevýhody ETF fondov oproti akciám?

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť