Joe Biden je prezidentom. Aké zmeny čakajú USA? Rusnok: Česku hrozí recesia s dvojitým dnom

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 22.01.2021

DomovSprávyJoe Biden je prezidentom. Aké zmeny čakajú USA? Rusnok: Česku hrozí recesia...

Podľa agentúry IHS Markit v januári klesla podľa predstihových ukazovateľov PMI (index nákupných manažérov) podnikateľská aktivita v eurozóne. Celkový kompozit sa znížil pre eurozónu z 49,1 b. na 47,5 b. Čiastkové PMI pre sektor služieb oslabil z decembrových 46,4 b. na 45 b. Hlavným dôvodom je zhoršenie všeobecnej nálady kvôli pretrvávajúcej pandémii a reštriktívnym opatreniam vo všetkých krajinách únie.

ECB ponechala úrokové sadzby podľa očakávania bez zmeny. Tiež záchranný program s veľkosťou 500 mld. EUR, navýšený v decembri, ponechala bezo zmeny. Jeho platnosť je zachovaná do marca 2022. Sadzby zostanú na súčasných úrovniach, kým sa nezmení inflačný výhľad. Prezidentka ECB Lagardová na tlačovej konferencii uviedla, že ekonomika eurozóny na konci roka opäť poklesla. Slabší začiatok sa dá očakávať aj tento rok. Aktuálne nastavenie menovej stimulácie je podľa Lagardovej dostatočné a nie je dôvod na jeho úpravu. Posilňovanie eura je zo strany ECB dôkladne monitorované, pretože má vplyv na vývoj inflácie v eurozóne.

Žiadosti o dávky v nezamestnanosti v USA klesli na 0,900 mil. v týždni do 16. januára (predchádzajúci týždeň to bolo 0,965 mil.). Pred pandémiu vo februári bol počet žiadosti 200 tisíc, aktuálne čísla sú tak stále veľmi vzdialené od bežnej nezamestnanosti v USA. Pokračujúce žiadosti dosiahli na 5,054 mil., čo predstavuje najnižšie číslo od marca minulého roka. Pre porovnanie počet pokračujúci žiadostí pred pandémiu bol 1,7 mil.

Tento týždeň 20.1. prebehla inaugurácia teraz už prezidenta USA Joea Bidena. Samotný akt bol rýdzo symbolický, pre trhy, ekonomiku i zahraničnú politiku však tento deň predstavoval významné odovzdanie moci v Bielom dome. To sa prejavilo aj na silnom posilnení US trhov. Administratíva Bidena počíta s expanzívnej fiškálnej politiky, ktorá so sebou nesie riziko vyššej inflácie. Ďalej sa očakávajú vyššie korporátne dane (zvýšenie z 21% na 28%) a výraznejšie progresívne zdanenie presahujúce 39% pre najvyššiu príjmovú kategóriu. Nákladové položky s ktorými sa počíta je napr. dosiahnutie emisných cieľov “Green Deal” alebo naviazanie na tzv. Obamacare. Z politického hľadiska potom možno od Bidena očakávať dištancovanie sa od “America first” prístupu Trumpa a návrat k multilateralizmu. Cieľom bude tiež zjednotiť spoločnosť a obnoviť v očiach verejnosti presvedčenie, že republikáni a demokrati sa snažia spolupracovať a nestoja si vždy v ceste.

Ekonomika v Česku má namierené k recesii s dvojitým dnom, druhý pokles by však mohol byť miernejší, vyhlásil to guvernér ČNB Jiří Rusnok. Lepšie výsledky by mal priniesť spracovateľský priemysel, ktorý si v druhej vlne pandémie vedie veľmi dobre. Prepad HDP za minulý rok by nemusel byť tak hlboký, centrálna banka necíti teraz potrebu ďalšieho uvoľňovania menovej politiky. Za minulý rok ČNB očakáva pokles ekonomiky o 7,2%, v roku 2021 rast o 1,7%, v 2022 dokonca o 4,2 percenta.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť