J. Powell (Fed) svojimi komentármi nakopol americký akciový trh. USD po jeho slovách oslabil.

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 30.11.2018

DomovJ. Powell (Fed) svojimi komentármi nakopol americký akciový trh. USD po jeho...

Nedeľa

V nedeľu Európska únia podporila návrh dohody o odchode Veľkej Británie z EÚ. Návrh dohody ešte musí schváliť britský parlament. K hlasovaniu by malo dôjsť 11. decembra 2018.

Pondelok

V pondelok americký prezident Donald Trump oznámil, že odloženie zavedenia ciel voči Číne je veľmi nepravdepodobné. Z Nemecka bol zverejnený Ifo index podnikateľského prostredia, ktorý tretíkrát za sebou klesol. Aktuálne sa index nachádza na hodnote 102,0.

Utorok

V utorok člen Fedu, James Bullard v rozhovore prezradil, že v najbližších dvoch rokoch očakáva slabší rast americkej ekonomiky, a preto podľa neho bude ťažšie pre Fed aj naďalej zvyšovať sadzby rovnakým tempom. Mario Draghi zopakoval, že nedávne dáta poukazujú na spomalenie ekonomiky, ale podľa jeho názoru by sa malo jednať o prechodný faktor. Stále tiež verí, že inflácia v strednodobom období dosiahne 2% inflačného cieľa ECB. Pre dosiahnutie tohto cieľa je však stále potrebná monetárna stimulácia zo strany ECB.

Streda

Hlavnou udalosťou v stredu bol prejav guvernéra Fedu –  Jeromeho Powella. Predchádzal mu však ešte jeden dôležitý moment, a to vyjadrenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý nešetril kritikou na súčasného šéfa Fedu. Trump zopakoval, že s jeho prácou nie je spokojný, a že súčasná monetárna politika (postupné zvyšovanie sadzieb) Fedu, má nepriaznivý vplyv na hospodárstvo Spojených štátov.

Jerome Powell si jeho slová pravdepodobne vzal k srdcu, keď prekvapil trhy holubičími komentármi. Powell signalizoval, že terajší cyklus zvyšovania úrokových sadzieb v Spojených štátoch by mohol skončiť skôr, než sa pôvodne predpokladalo. Americké akcie reagovali na jeho slová silnou rally. S&P 500 zakončil stredajšiu obchodnú seansu rastom o 2,30%.

Nasdaq 100 zaznamenal dokonca nárast o 3,17%. Americký dolár (DXY) sa vydal opačným smerom a oslabil o 0,60%. Ropa Brent klesla pod 60 USD za barel. Tento mesiac zažila ropa najväčší mesačný pokles od roku 2014. Za výpredajom čierneho zlata stojí silný rast zásob predovšetkým v Spojených štátoch a tiež neistota ohľadom dohody o znížení produkcie zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a Ruska.

Štvrtok

Vo štvrtok sme sa dočkali zápisnice z posledného zasadnutia FOMC. Zo zápisov vyplýva, že sa takmer všetci členovia FOMC zhodli na tom, že ďalšie zvýšenie sadzieb príde pomerne skoro. Niekoľko členov vyjadrilo obavy o správnosti načasovania ďalšieho zvyšovania sadzieb.

Piatok

V piatok bolo zverejnené HDP z Kanady, ktoré sa medzimesačne prepadlo o 0,1%. Trh očakával, že HDP vyrastie o 0,1%. Budúci týždeň, sa v utorok dočkáme zasadania RBA. Analytici neočakávajú zmeny ako v komunikácii RBA, tak i ohľadom sadzieb. Tiež vystúpi guvernér Bank of England – Mark Carney.

Čo nás čaká budúci týždeň?

V stredu bude zverejnené HDP z Austrálie a tiež nás neminie zasadnutie Bank of Canada, u ktorého trh nepredpokladá, že by malo dôjsť k zmene hlavnej úrokovej sadzby. Vo štvrtok budú zverejnené maloobchodné tržby z Austrálie. Na konci pracovného týždňa nás čakajú Nonfarm Payrolls zo Spojených štátov, HDP z eurozóny a dáta o nezamestnanosti Kanady.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

ETF fondy – ako fungujú a v čom sa líšia od podielových fondov

ETF fondy patria medzi najpopulárnejšie nástroje moderného investora. Prečítajte si čo sú ETF a prečo sa oplatí investovať do ETF fondov

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť