Inflácia v Poľsku je prvýkrát po 20 rokoch nad 5%. ČR má nezamestnanosť 2,8%, najnižšia v EÚ

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 03.09.2021

DomovSprávyInflácia v Poľsku je prvýkrát po 20 rokoch nad 5%. ČR má...

Turecká ekonomika zaznamenala v druhom kvartáli medzikvartálny rast o 0,9%. V medziročnom porovnaní sa však HDP zvýšilo o úctyhodných 21,7%. Tamojšia ekonomika bola jedná z mála svetových ekonomík, ktorá dokázala rásť aj v minulom roku, keď dochádzalo k lockdownom.

Index aktivity v priemysle (ISM Manufacturing PMI) v Spojených štátoch sa v auguste zvýšil z 59,5 bodu v júni na 59,9 bodu, čím prekonal konsenzus trhu, ktorý očakával pokles na 58,6 bodu. Za rastom stojí zvýšený dopyt a zmiernenie cenových tlakov.

Miera nezamestnanosti v júli v Európskej únii klesla z júnových 7,1% na 6,9% a jednalo sa o zníženie nezamestnanosti už tretí mesiac za sebou. Najnižšia nezamestnanosť stále zotrváva v Českej republike (2,8%), Holandsku (3,1%) a Nemecku (3,6%). V Španielsku klesá počet nezamestnaných už šesť mesiacov v rade a aktuálne je 3,3 milióna ľudí bez práce, čo predstavuje najnižší počet od vypuknutia pandémie.

Austrálska ekonomika v druhom štvrťroku v medziročnom porovnaní spevnila o rekordných 9,6%. Rast bol kvôli pandémii spôsobený nízkym porovnávacím základom z minulého roka, pretože sa HDP medzikvartálne znížilo o 0,9% z rastu 1,9%. Ekonómovia varujú, že prísne opatrenia v najväčších austrálskych mestách by mohli v tomto štvrťroku spôsobiť pokles ekonomiky.

Spresnený údaj ohľadom rastu HDP za druhý štvrťrok v Českej republike poukázal, že ekonomika posilnila o celé 1%, keď predbežné dáta z Českého štatistického úradu naznačovali, že rast bude činiť len 0,6%. ČNB pritom odhadovala zrýchlenie ekonomiky o 1,7%.

Inflácia v Poľsku sa v auguste po prvýkrát za dvadsať rokov vyšplhala nad 5%, keď tamojší štatistický úrad oznámil rast spotrebiteľských cien o 5,4%. Vzhľadom na pomerne vysokú infláciu sa začali medzi ekonómami objavovať hlasy, že by poľská centrálna banka mala v najbližšej dobe začať postupne zvyšovať sadzby, ale členovia menovej rady samotné banky sa zatiaľ nedokážu zhodnúť na načasovanie začiatku uťahovania menovej politiky.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť