Fed ponechal úrokové sadzby bez zmeny. Rusnok naopak vidí dvojnásobné zvýšenie už tento rok

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 30.01.2021

DomovSprávyFed ponechal úrokové sadzby bez zmeny. Rusnok naopak vidí dvojnásobné zvýšenie už...

Menový výbor americkej centrálnej banky na svojom stredajšom podľa očakávania ponechal základnú úrokovú sadzbu v rozpätí 0-0,25%. Nákup aktív (kvantitatívne uvoľňovanie) tiež zostanú nezmenené. Banka ako pri predchádzajúcich zasadnutiach zopakovala, že je odhodlaná využiť všetky dostupné nástroje na dosiahnutie svojich monetárnych cieľov.

Banka teda očakáva, že sadzby zostanú na rovnakých či nižších úrovniach po dlhšiu dobu, teda dokiaľ Fed nebude presvedčený, že ekonomika dokáže eliminovať následky spôsobené pandémiou.

Fed si tiež posťažoval, že ekonomické oživenie kvôli slabému výkonu niektorých zasiahnutých sektorov spomaľuje a že situácia by sa mala zlepšiť po zrušení reštrikcií spojených s obmedzením šírenia koronavírusu.

Senát schválil návrh na vymenovanie bývalej šéfky Fedu Janet Yellenovej do funkcie ministerky financií. Yellenová sa tak stane prvou ženou v histórii, ktorá bude riadiť tento rezort. Očakáva sa, že nová ministerka financií podporí Bidenov stimulačný balík vo výške necelých dvoch biliónov dolárov, proti ktorému sa vyhradzujú republikánski predstavitelia.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok konštatoval, že by centrálna banka mohla v tomto roku pristúpiť k dvojitému zvýšeniu úrokových sadzieb. “Tempo normalizácie sadzieb by mohlo byť zhruba v súlade s našou prognózou, ale celý proces bude mierne oneskorený”, dodal Rusnok.

Spotrebiteľská dôvera v Nemecku už klesá štyri mesiace v rade, keď index spotrebiteľskej dôvery pre február zostavený inštitútom GfK zostúpil z -7,3 bodu na -15,6 bodu. Podľa GfK je hlavnou príčinou obava zo straty zamestnania a zhoršujúca sa epidemiologická situácia.

Inflácia v Nemecku v januári podľa predbežných údajov vzrástla o 1% v porovnaní s decembrovým poklesom o 0,3%. Analytici pritom predpovedali rast spotrebiteľských cien iba o 0,7%.

Naopak miera nezamestnanosti v najväčšej európskej ekonomike v januári prekvapivo zostala na úrovni 6%, keď sa očakávalo, že mierne vzrastie na 6,1%. Počet nezamestnaných dokonca klesol o 41 tisíc na 2,7 milióna ľudí bez práce.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Čo by ste mali vedieť o investovaní do podielových fondov

Investovanie do podielových fondov predstavuje populárny a rozšírený spôsob zhodnocovania prostriedkov, ktorý je využívaný predovšetkým bežným retailovým obyvateľstvom po celom svete.

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť