EÚ zakázala import 90 % ruskej ropy. Fúzia Monety a Air Bank zrušená

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 03.06.2022

DomovSprávyEÚ zakázala import 90 % ruskej ropy. Fúzia Monety a Air Bank...

Plánovaná fúzia Monety a Air Bank iniciovaná spoločnosťou PPF nebude dokončená. Hlavnými dôvodmi tohto rozhodnutia boli nepriaznivý ekonomický vývoj, personálne zmeny vo vedení PPF a tiež zmena požiadaviek ČNB pre kapitálovú vybavenosť bankových subjektov. Predbežná dohoda tejto fúzie bola uzavretá v máji 2021. Vtedy bola aj stanovená kúpna cena Air Bank na 25,9 miliardy korún.

Vedúci predstavitelia EÚ sa v pondelok dohodli na zákaze importu 90 % ruskej ropy do konca roka. A to v rámci šiesteho sankčného balíčka voči Rusku od invázie na Ukrajinu. Cena ropy na to spočiatku zareagovala rastom. Potom však došlo k poklesu. Saudská Arábia totiž oznámila, že je pripravená zvýšiť ťažbu ropy, ak ruská ťažba po sankciách EÚ výrazne poklesne. Podľa Financial Times si je Saudská Arábia vedomá rizík nedostatku dodávok. A vraj nie je v jej záujme stratiť kontrolu nad cenami ropy. OPEC+ zvýši v júli a auguste ťažbu o 648 000 barelov denne. Tým dôjde k ukončeniu zníženej produkcie, ktorú OPEC+ zaviedol počas pandémie korona vírusu.

Podľa prieskumu agentúry Reuters sa počet nových pracovných miest mimo poľnohospodárstva v USA minulý mesiac zvýšil približne o 325 000. V apríli vzrástol o 428 000. To by bol najnižší nárast za rok. Ukončilo by to sériu 12 po sebe nasledujúcich mesiacov, kedy navýšenie presiahlo 400 000. Čo je najdlhšia séria v histórii. Zamestnanosť bude vo výsledku približne o 865 000 pracovných miest nižšia, než pred vypuknutím korona-vírusovej pandémie.

„Hoci súhlasíme s tým, že rast počtu pracovných miest sa zmierňuje, trh práce je stále silný.“
Kevin Cummins, hlavný ekonóm z NatWest Markets v Stamforde

Ukrajinská centrálna banka vo štvrtok zvýšila základnú úrokovú sadzbu z10% na 25%. Ide teda o skokové navýšenie o 15 percentuálnych bodov. Momentálne je to najvyššie stanovená úroková sadzba v Európe. Sprísnenie menovej politiky prišlo prvýkrát od ruskej invázie. Cieľom je vysporiadať sa s dvojcifernou infláciou a ochrániť príjmy a úspory počas vojny.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť