Britský parlament odmietol dohodu Theresy Mayovej s EÚ, libra zažila volatilný týždeň.

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 18.1.2019

DomovBritský parlament odmietol dohodu Theresy Mayovej s EÚ, libra zažila volatilný týždeň.

Sobota

Od soboty zažívajú Spojené štáty americké najdlhší výpadok financovania federálnych úradov vo svojej histórii. Donald Trump nechce schváliť rozpočet do doby, než mu zákonodarcovia uvoľnia 5,7 mld. USD na vybudovanie múru na hranici s Mexikom. Trump týmto krokom tlačí na kongresmanov, pretože postavenie múru bol jeden z jeho hlavných sľubov v prezidentskej kampani v roku 2016 a určite bude chcieť začať stavbu múru pred začatím novej prezidentskej kampane.

Pondelok

V pondelok vyšli dáta o obchodnej bilancii Číny. Export a import v decembri medziročne klesli, ale obchodný prebytok so Spojenými štátmi dosiahol v minulom roku rekordné hodnoty (323, mld. USD).

ČNB oznámila, že upravila pravidlá pre vyjadrenie členov bankovej rady k menovej politike. Po novom sa budú môcť členovia rady  vyjadrovať za určitých podmienok k menovej politike banky skôr ako týždeň po menovom zasadnutí ČNB. Pred zasadnutím ČNB mediálne karanténu ponechala banka bezo zmeny.

Zástupca guvernéra PBOC Zhu v utorok oznámil, že obozretná monetárna politika čínskej centrálnej banky neznamená, že v budúcnosti nedôjde k nejakej zmene v menovej politike. Podľa Zhu chce PBOC zachovať peniaze dostupné (lacné). Tiež sa zmienil, že neočakáva v tomto roku nejakú zvýšenú volatilitu na CNY.

Saudská Arábia oznámila, že plánuje znížiť vývoz ropy o 800 tisíc barelov denne z novembrových hodnôt.

Utorok

Hlavnou udalosťou v utorok bolo hlasovanie britského parlamentu o podobe brexitu. Britská premiérka Theresa Mayová utrpela drvivú porážku a bude musieť hľadať nové cesty, ako dohodnúť hladký odchod Británie z EÚ. Mayová by mala v pondelok informovať snemovňu o tom, ako vláda chce pokračovať (plán B). Možno očakávať, že Spojené kráľovstvo požiada o predĺženie prechodného obdobia, aby malo dostatok času na rokovanie o novej dohode, aj keď vrcholoví predstavitelia EÚ nechcú dohodu už meniť.

Britská libra pred hlasovaním oslabovala, ale po odmietnutí dohody prudko posilnila, keďže obchodníci zhodnotili situáciu tak, že by nakoniec nemuselo dôjsť k brexitu. Libre sa teda podarilo zmazať straty z úvodu dňa a nakoniec utorkovú seansu menový pár GBP / USD zakončil na červené nule (-0,04%).

Streda

V stredu sme sa dočkali komentárov dvoch členov bankovej rady ECB. Prvá sa k slovu dostal Yves Mersch, ktorý konštatoval, že nedávne spomalenie v eurozóne bolo v súlade s očakávaním banky. Podľa Merscha celkové fundamenty ostávajú nezmenené.

Ewald Nowotny v podstate zopakoval slová svojho kolegu Mescha a povedal, že nevidí nebezpečenstvo recesie, ktorá by mohla postihnúť eurozónu. Tiež sme sa dočkali inflačných údajov z Veľkej Británie. Index spotrebiteľských cien v decembri medziročne poklesol z 2,3% na 2,1%.

Štvrtok

Vo štvrtok bolo zverejnené medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne za december, ktoré spomalilo z novembrových 1,9% na 1,6%. Keďže trh také spomalenie očakával, tak táto správa nemala príliš vplyv na menový pár EUR / USD.

Guvernér ČNB Rusnok vo štvrtok oznámil, že tempo rastu úrokových sadzieb bude tento rok určite pomalší a otázka ku koľkým “hikom” dôjde, je stále otvorená.

Piatok

V piatok boli zverejnené decembrové maloobchodné tržby vo Veľkej Británii, ktoré dopadli katastrofálne. Medziročný rast maloobchodných tržieb sa z novembrových 3,4% prepadol v decembri na 3,0%.

 Z Kanady sme sa dočkali CPI za december, inflácia sa medziročne zvýšila z 1,7% na 2 a teraz sa nachádza presne na inflačnom cieli BOC: Ak sa inflácia počas roka udrží nad 2%, možno s vysokou pravdepodobnosťou očakávať zo strany BOC postupné zvyšovanie sadzieb po vzore Fedu.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

ETF fondy – ako fungujú a v čom sa líšia od podielových fondov

ETF fondy patria medzi najpopulárnejšie nástroje moderného investora. Prečítajte si čo sú ETF a prečo sa oplatí investovať do ETF fondov

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť