Zasadnutia RBA a BoC bez prekvapení. Obchodná dohoda medzi USA a Čínou bude možno až po prezidentských voľbách

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 6.12.2019

DomovZasadnutia RBA a BoC bez prekvapení. Obchodná dohoda medzi USA a Čínou...

Pondelok

Guvernér čínskej centrálnej banky PBOC Yi Gang v pondelok uviedol, že ekonomický pokles v Číne bude trvať dlhú dobu.

Nemeckú Sociálnodemokratickú stranu (SPD) novo povedú kritici súčasnej veľkej koalície Saskia Eskenová a Norbert Walter-Borjans. Obaja politici požadujú po kancelárke Angely Merkelovej zmeny v koaličnej zmluve, inak hrozí koniec vlády.

Index nákupných manažérov v spracovateľskom sektore v Číne pozitívne prekvapil, keď v novembri zaznamenal rast na 51,8 bodu z 51,7 bodu v októbri. Analytici naopak očakávali jeho pokles na 51,4 bodu. Jednalo sa tak o štvrtý rast tohto indexu v rade.

V eurozóne v novembri tiež vzrástol Index nákupných manažérov v spracovateľskom sektore z 46,6 bodu na 46,9 bodu.

Utorok

Guvernér BoJ Haruhiko Kuroda v utorok konštatoval, že je veľmi dôležité nájsť správnu rovnováhu medzi rastom a fiškálnou disciplínou.

RBA na svojom zasadnutí ponechala úrokovú sadzbu na 0,75% podľa očakávania. Celkovo zasadnutie neprinieslo žiadne prekvapenie. Banka vyhlásila, že inflácia by sa mala v roku 2020 a 2021 priblížiť k 2%. Ďalej tiež zopakovala, že ak si to situácia bude vyžadovať, je pripravená viac uvoľniť monetárnu politiku. Podľa centrálnej banky sa riziká pre globálnu ekonomiku v poslednej dobe znížili.

Pablo Hernández de Cos z ECB sa domnieva, že dlhšie obdobie nízkych úrokových sadzieb by mohlo ohroziť finančnú stabilitu v eurozóne.

Americký prezident Donald Trump uviedol, že obchodná dohoda medzi USA a Čínou by mohla byť uzavretá až po amerických prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v novembri budúceho roka.

Americký minister obchodu Wilbur Ross k tomu dodal, že sa domnieva, že z niektorých hľadísk bude lepšie počkať na čas po voľbách.

Streda

V stredu zasadala BOC, ktorá rovnako ako RBA ponechala sadzby bez zmeny. Banka informovala, že zaznamenala viac dôkazov, že globálna ekonomika expanduje. Najväčšie riziko podľa BOC predstavujú pretrvávajúce obchodné konflikty. Banku tiež pozitívne prekvapil nečakane silný rast výdavkov na investície v treťom štvrťroku. Vyzerá to, že teda v januári nedôjde ku cute , ako trh donedávna predpokladal.

Hrubý domáci produkt v Austrálii sa v treťom štvrťroku zvýšil medziročne podľa očakávaní z 1,4% na 1,7%.

Štvrtok

Zástupca guvernéra Timothy Lane z Bank of Canada vo štvrtok konštatoval, že neistota ohľadne rastu globálnej ekonomiky zrejme pretrvá, aj keď USA s Čínou dosiahnu nejaké dohody. Ak inflácia bude permanentne pod cieľom, tak dôjde ku cute . Riziká sú teraz vyváženejšíe než v minulosti.

Kanadský premiér Justin Trudeau sľúbil, že chce znížiť daň z príjmu. Ďalej tiež požiadal o politickú jednotu, pretože k schvaľovaniu zákonov potrebuje podporu opozície.

Japonský premiér Šinzó Abe oznámil, že japonská vláda sa chystá podporiť ekonomiku balíkom opatrení v hodnote približne 13 biliónov jenov. Bude sa tak jednať o prvý japonský balík rozpočtových stimulov od roku 2016. Peniaze by mali predovšetkým smerovať na odstránenie škôd spôsobených tajfúnom, zlepšenie infraštruktúry či investície do nových technológií.

Maloobchodné tržby v Austrálii v októbri medzimesačne stagnovali, keď analytici očakávali rast o 0,3%.

HDP v eurozóne v treťom štvrťroku zaznamenal medziročný rast podľa očakávania na 1,2%.

Naopak maloobchodné tržby v eurozóne rástli v októbri 1,4% tempom, keď trh predikoval rast o 2,2%.

Piatok

Niekoľko médií v piatok informovalo, že OPEC + sa dohodol na znížené kvóty produkcie ropy o 500 tisíc barelov denne.

Tvorba pracovných miest mimo sektora poľnohospodárstva v USA v októbri dosiahla hodnotu 266 tisíc pracovných miest, keď analytici očakávali, že nárast pracovných miest bude činiť 186 tisíc.

Priemyselná výroba v Nemecku v októbri nečakane klesla a proti žiaru zaznamenala zníženie o 1,7%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

ETF fondy – ako fungujú a v čom sa líšia od podielových fondov

ETF fondy patria medzi najpopulárnejšie nástroje moderného investora. Prečítajte si čo sú ETF a prečo sa oplatí investovať do ETF fondov

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť