Rekordná nezamestnanosť v USA. Centrálne banky naďalej znižujú sadzby a rozširujú QE

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 27.03.2020

DomovSprávyRekordná nezamestnanosť v USA. Centrálne banky naďalej znižujú sadzby a rozširujú QE

Americká centrálna banka oznámila v pondelok neobmedzené kvantitatívne uvoľňovanie. Teda Fed bude nakupovať neobmedzené množstvo štátnych dlhopisov a cenných papierov krytých hypotékami.

Podľa MMF bude tohtoročná recesia svetovej ekonomiky spôsobená koronavírusom oveľa horšia, než ktorú spôsobila finančná kríza v rokoch 2008 až 2009. Avšak MMF dodal, že k zotaveniu svetového hospodárstva by mohlo dôjsť už v roku 2021.

Novozélandská centrálna banka (RBNZ) oznámila program nákupu dlhopisov s veľkosťou 30 mld. NZD, ktorý by mal trvať nasledujúcich dvanásť mesiacov.

Spojené štáty by mohli opäť otvoriť svoje hranice do Veľkej noci a Američania by sa mali čoskoro vrátiť do práce, s touto nádej sa v utorok vyjadril americký prezident Donald Trump.

Japonský premiér Šinzó Abe sa dohodol s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru, že olympijské hry v Tokiu sa v tomto roku neuskutočnia. Najneskôr by sa však mali konať v lete 2021.

Podľa analytikov bude mať odklad olympijských hier negatívny dopad na ekonomiku, avšak tento vplyv bude relatívne nízky.

Agentúra Reuters v stredu informovala, že podľa štyroch nemenovaných zdrojov požiadala šéfka ECB Christine Lagardeová ministrami financií eurozóny, aby zvážili možnosť emisie spoločných dlhopisov (koronabondov), vďaka ktorým by eurozóna mohla lepšie bojovať s ekonomickými vplyvmi koronavírusu.

Európska centrálna banka vo štvrtok oznámila, že zruší limity pre nákupy dlhopisov z jednotlivých krajín eurozóny, a teda bude môcť nakupovať dlhopisy prakticky neobmedzene.

Americké ministerstvo práce publikovalo, že minulý týždeň stúpol počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti na 3,3 milióna, čo predstavovalo najvyšší počet žiadostí od doby, kedy sa tento údaj meria (1971).

Česká národná banka na svojom zasadnutí jednomyseľne znížila základnú úrokovú sadzbu o 0,75 bps. Momentálne sa teda dvojtýždňová repo sadzba nachádza na jednom percente. Banková rada sa domnieva, že v tomto roku bude potrebné ďalšie významné zníženie sadzieb, keďže sa očakáva silná recesia v tuzemskej ekonomike, ktorá by mala zotrvať po zvyšok roka.

Britská centrálna banka na svojom politickom zasadaní ponechala základnú sadzbu na rekordnom minime 0,1%. BoE však informovala, že v prípade potreby je pripravená rozšíriť objem nákupov dlhopisov.

Kanadská centrálna banka sa v piatok rozhodla znížiť základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na 0,25%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Základné rozdiely medzi investovaním do akcií a ETF fondov

ETF fondy predstavuje nástroj, prostredníctvom ktorého sa dá investovať do rôznych finančných inštrumentov, akými sú napríklad aj akcie. Viete aké sú výhody a nevýhody ETF fondov oproti akciám?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť