Rekordná nezamestnanosť v USA. Centrálne banky naďalej znižujú sadzby a rozširujú QE

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 27.03.2020

DomovSprávyRekordná nezamestnanosť v USA. Centrálne banky naďalej znižujú sadzby a rozširujú QE

Americká centrálna banka oznámila v pondelok neobmedzené kvantitatívne uvoľňovanie. Teda Fed bude nakupovať neobmedzené množstvo štátnych dlhopisov a cenných papierov krytých hypotékami.

Podľa MMF bude tohtoročná recesia svetovej ekonomiky spôsobená koronavírusom oveľa horšia, než ktorú spôsobila finančná kríza v rokoch 2008 až 2009. Avšak MMF dodal, že k zotaveniu svetového hospodárstva by mohlo dôjsť už v roku 2021.

Novozélandská centrálna banka (RBNZ) oznámila program nákupu dlhopisov s veľkosťou 30 mld. NZD, ktorý by mal trvať nasledujúcich dvanásť mesiacov.

Spojené štáty by mohli opäť otvoriť svoje hranice do Veľkej noci a Američania by sa mali čoskoro vrátiť do práce, s touto nádej sa v utorok vyjadril americký prezident Donald Trump.

Japonský premiér Šinzó Abe sa dohodol s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru, že olympijské hry v Tokiu sa v tomto roku neuskutočnia. Najneskôr by sa však mali konať v lete 2021.

Podľa analytikov bude mať odklad olympijských hier negatívny dopad na ekonomiku, avšak tento vplyv bude relatívne nízky.

Agentúra Reuters v stredu informovala, že podľa štyroch nemenovaných zdrojov požiadala šéfka ECB Christine Lagardeová ministrami financií eurozóny, aby zvážili možnosť emisie spoločných dlhopisov (koronabondov), vďaka ktorým by eurozóna mohla lepšie bojovať s ekonomickými vplyvmi koronavírusu.

Európska centrálna banka vo štvrtok oznámila, že zruší limity pre nákupy dlhopisov z jednotlivých krajín eurozóny, a teda bude môcť nakupovať dlhopisy prakticky neobmedzene.

Americké ministerstvo práce publikovalo, že minulý týždeň stúpol počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti na 3,3 milióna, čo predstavovalo najvyšší počet žiadostí od doby, kedy sa tento údaj meria (1971).

Česká národná banka na svojom zasadnutí jednomyseľne znížila základnú úrokovú sadzbu o 0,75 bps. Momentálne sa teda dvojtýždňová repo sadzba nachádza na jednom percente. Banková rada sa domnieva, že v tomto roku bude potrebné ďalšie významné zníženie sadzieb, keďže sa očakáva silná recesia v tuzemskej ekonomike, ktorá by mala zotrvať po zvyšok roka.

Britská centrálna banka na svojom politickom zasadaní ponechala základnú sadzbu na rekordnom minime 0,1%. BoE však informovala, že v prípade potreby je pripravená rozšíriť objem nákupov dlhopisov.

Kanadská centrálna banka sa v piatok rozhodla znížiť základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na 0,25%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Investičné životné poistenie – najdrahší investičný produktov vôbec?

Investičné životné poistenie predstavuje kombináciu poistenia a investovania do podielových fondov. Takáto kombinácia sporenia s poistením vás avšak vie výjsť na poplatkoch oveľa viac, ako by ste si mysleli...

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť