Rast nemeckého HDP sa v 3. kvartáli dostal po 4 rokoch do mínusového teritória

Prehľad ekonomických a politických udalostí - 14.11.2018

DomovSprávyRast nemeckého HDP sa v 3. kvartáli dostal po 4 rokoch do...

EKONOMIKA

USA

Americký vládny rozpočet sa v októbri pohyboval v deficite – 100,5 miliardy amerických dolárov (odh. – 116,6 mld.). Americká vláda minula na výdavky 353 miliárd $, kým od ostatných finančných subjektov inkasovala 253 miliárd $. Najväčšie množstvo vládnych peňazí putovalo do sociálneho zabezpečenia (84 mld. $), obrany (69 mld.$) a zdravotnej starostlivosti (53 mld. $). Od začiatku roka až po dnes sa veľkosť štátneho rozpočtu nachádza v deficite až 782 miliárd $. Otázne je, dokedy zvládne neustále sa zadlžujúce USA navyšovať svoj dlh.

JAPONSKO

Japonské HDP v 3. kvartáli na ročnej báze zaostalo za očakávaniami (odh. -1,0%) pri prepade o -1,2%. V negatívnom teritóriu skončili i výsledky HDP na kvartálnej báze (-0,3%), hoci v súlade s odhadom analytikov. Napriek tomu však ide o najslabšiu kvartálnu hodnotu od februára 2016. Za slabými výsledkami HDP stál najväčší pokles exportu za 3 roky (-1,8%), spolu s prepadom súkromnej spotreby (-0,1% odh. +0,7%). Narastajúce obavy z amerického protekcionizmu, strach z odlivu čínskeho kapitálu do USA vplyvom rastúcich sadzieb FEDU, a dozvuky zemetrasenia v Hokaido mali takisto vplyv na prepade japonského HDP. Niektorí ekonómovia však očakávajú odraz HDP v 4 kvartáli smerom nahor. No takmer všetci z nich sa zhodujú na tom, že i v prípade odrazu HDP smerom nahor, bude rast len mierny, pričom žiaden významnejší rast sa nepredpokladá.

Japonská priemyselná produkcia v septembri na mesačnej báze síce spomalila (-0,4% odh. -1,1%), no rast produkcie bol predsa len o dosť lepší, než s akým počítali analytici. Na rovnakom princípe tomu bolo i na ročnej báze (-2,5% odh. -2,9%).

V porovnaní s minulým mesiacom poklesli indexy produkcie (-0,4%), a nových objednávok (-2,0%), kým obchodné zásoby vzrástli (+1,2%). Je veľký predpoklad, že obchodné zásoby vzrástli práve z dôvodu slabšieho dopytu po výrobkoch.

Oproti minulému roku poklesla produkcia ešte výraznejšie (-2,5%), ako i nové objednávky (-2,9%), zatiaľ čo obchodné zásoby vzrástli až o +3,5%.

Pozitívnym znakom však môže byť to, že respondenti v prieskume očakávajú zvýšenie produkcie na nasledujúci mesiac v októbri.

AUSTRÁLIA

Austrália dnes zverejnila výsledky mzdového indexu za 3. kvartál, ktorého výsledky však veľmi neprekvapili. Mzdy v 3. kvartáli vzrástli v súlade s odhadom analytikov o 0,6%. Nič to však nemení na fakte, že austrálske mzdy sa aktuálne pohybujú na najvyšších úrovniach od augusta 2014. Hodnota z minulého mesiaca sa revidovala smerom nadol z 0,6% na 0,5%. Od začiatku roka vzrástli mzdy v súkromnom sektore o 2,1%, pričom mzdy v štátnom sektore až o 2,5%. Najvyšší rast miezd sa zaznamenal v sektore ubytovania a stravovania (+1,9%), a najnižší v sektore financií a poistných služieb (+0,4%). Môžeme skonštatovať, že zlepšujúca sa situácia na trhu práce, sa začína postupne prejavovať už i na raste miezd.

ČÍNA

Z Číny bolo dnes zverejnených viacero dôležitých ekonomických dát. Jedným z nich bola i priemyselná produkcia, ktorá v októbri na ročnej báze predčila odhady analytikov s rastom o 5,9% (odh. 5,7%). Za týmto rastom stálo baníctvo (+3,8%), a vyššia výroba energií a palív (+6,8%). Počet novo-vyrobených smart TV a nových BIO aut dokonca vzrástol až o 54,4% na mesačnej báze a 19,9% na ročnej báze. Výroba v štátnych podnikoch posilnila o +6,4%, kým výroba v súkromných podnikov poklesla o -3,6%.

Potešili i výsledky mestských investícií, ktoré s 5,7% rastom mierne predčili odhady analytikov (odh. +5,5%). Ide o ich prvý väčší odraz od svojich miním na úrovni 5,3% za posledných 10 mesiacov.

Nepotešili však výsledky maloobchodných tržieb, ktoré významnejšie zaostali za očakávaniami analytikov (8,6% odh. 9,2%). V mestskej oblasti vzrástol predaj maloobchodu o +8,4%, kým v dedinskej oblasti až o +9,7%. Predaj občerstvenia síce vzrástol až o +8,8%, no predaj nepotravinárskeho tovaru pridal len +8,5%.

NEMECKO

Rast nemeckého HDP sa v 3. kvartáli dostal po prvý krát od 3. kvartálu 2014 do mínusového teritória -0,2% (odh. -0,1%). Na ročnej báze však HDP vzrástlo o +1,1%, hoci mierne pod odhadom analytikov (+1,3%).

Podľa nemeckého ministra ekonómie však ide len o dočasný stav, po tom čo nemecké automobilky v treťom kvartáli obmedzili svoju výrobu v snahe prispôsobiť sa novým nariadeniam týkajúcich sa obmedzeniu znečisťovania. Svoju rolu na poklese HDP však malo i to, že Nemecko v 3. kvartáli dosiahlo väčšej hodnoty importu než exportu, čo nemalo pozitívny vplyv na pre exportne orientovanú nemeckú ekonomiku.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Výsledky britskej inflácie za mesiac október skončili nasledovne:

Index spotrebiteľských cien (CPI) na ročnej báze (+2,4% odh. +2,5%), a na báze mesačnej (+0,1% odh. +0,2%). Jedlo, nealkoholické nápoje a oblečenie ťahali CPI nadol, kým ceny plynu, dieselu a benzínu spôsobovali presný opak.

Index cien výrobcov (výrobné náklady) skončil na ročnej báze 3,3% (odh. 3,1%). Výrobcovia zaplatili o 0,8% viac za výrobu materiálov.

Je zaujímavé že napriek rastu cien výrobcov sa CPI nezvýšilo.

POLITIKA

OPEC

Nepotvrdené správy hovoria o snahe OPECU znížiť produkciu ropy o 1,4 milióna barelov denne, čo je o 0,4 milióna barelov viac než predpokladané zníženie ropy na minulo týždňovom stretnutí OPECU.

TALIANSKO

Taliansko malo dnes poslať Európskej Komisii (EK) revidovaný štátny rozpočet. Nestalo sa však tak. Taliani trvajú na 2,4% HDP deficite a rovnako tak nemienia zmeniť ani svoju predpoveď HDP. EK sa k talianskemu rozhodnutiu plánuje vyjadriť až o týždeň 21. novembra.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základné rozdiely medzi investovaním do akcií a ETF fondov

ETF fondy predstavuje nástroj, prostredníctvom ktorého sa dá investovať do rôznych finančných inštrumentov, akými sú napríklad aj akcie. Viete aké sú výhody a nevýhody ETF fondov oproti akciám?

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť