Inflácia v ČR rastie o 1% mesačne. Európska komisia predikuje rast HDP len o 4,3 % v 2022

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 12.11.2021

DomovSprávyInflácia v ČR rastie o 1% mesačne. Európska komisia predikuje rast HDP...

Európska komisia predikuje rýchlejšie zotavenie ekonomiky z covid krízy, keď tento rok odhaduje rast HDP na 5 % z pôvodne očakávaných 4,8 %. V budúcom roku kvôli rastúcim cenám energií a nedostatku niektorých komponentov sa Európska komisia domnieva, že ekonomika posilní len o 4,3 %.

Ubytovacie zariadenia slúžiace cestovnému ruchu podľa Českého štatistického úradu ubytovali v treťom štvrťroku 6 707 895 hostí, čo predstavovalo medziročný nárast o 12,5 %. U zahraničných návštevníkov dokonca došlo k rastu o 22,3 %. Neprekvapivo sa najlepšie darilo Prahe, kde nárast hostí narástol o 41,7 %. V štvrtom štvrťroku však ekonómovia kvôli epidemickej situácii opäť očakávajú pokles aktivity v cestovnom ruchu.

Index dôvery investorov v Nemecku zostavovaný inštitútom ZEW sa prekvapivo zvýšil na 31,7 bodu z októbrových 22,3 bodu. Analytici pritom predpokladali, že dôjde k jeho poklesu na 20 bodov. Investori sa domnievajú, že v prvom štvrťroku ekonomická aktivita v najväčšej európskej ekonomike ožije. Naopak pri inflácii investori predikujú jej pokles.

Spotrebiteľské ceny v Českej republike v októbri medziročne vzrástli o 5,8 %, keď sa očakával rast 5,5 %. Medzimesačne potom inflácia oproti žiaru vzrástla celé jedno percento. K prudkému zvyšovaniu inflácie prispeli predovšetkým rast cien energií a taktiež bývanie. Všeobecne sa tak očakáva, že Česká národná banka bude aj naďalej uťahovať monetárnu politiku.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť