Fed sa chystá znižovať rozvahu. Turecko čelí rekordnej inflácii 61,14 %

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 08.04.2022

DomovSprávyFed sa chystá znižovať rozvahu. Turecko čelí rekordnej inflácii 61,14 %

Predstavitelia Federálneho rezervného systému sa zhodli na znižovaní svojej súvahy. Konkrétne ide o 60 miliárd USD mesačne pri štátnych dlhopisoch a 35 miliárd USD z držby cenných papierov krytých hypotékami (mortgage-backed securities).

Fed naznačil, že obmedzí držbu dlhopisov maximálnym tempom 95 miliárd USD mesačne. To bude mať vplyv na výšku úverov. Centrálna banka zvyšuje úrokové sadzby v reakcii na rastúcu infláciu. Tá sa dostala na najvyššie hodnoty za posledných 40 rokov.

Podiel nezamestnaných osôb v Česku v marci klesol o desatinu percentuálneho bodu na 3,4 %. Bez práce bolo 252 873 ľudí. Je to zhruba o 10 500 menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Zamestnávatelia ponúkali 360 168 voľných miest. Miera nezamestnanosti bola podľa posledných dostupných dát (za február) najnižšia v celej EÚ. V ČR bola na úrovni 2,6 %, zatiaľ čo priemer EÚ predstavoval 6,4 %.

Ročná spotrebiteľská inflácia v marci v Turecku vyskočila na 20-ročné maximum až na hodnotu 61,14 %. Silná inflácia je podporená rastúcimi cenami energií a komodít. K dôsledkom minuloročného prepadu líry sa tak ešte pridali dopady vojny na Ukrajine.

Od vypuknutia rusko-ukrajinského konfliktu ceny komodít v eurozóne prudko vzrástli. Aj ceny energií dosiahli rekordné hodnoty. Výsledný rast prispel k výraznému prehodnoteniu výhľadu inflácie v eurozóne. Európska centrálna banka v marci oznámila, že ukončí program nákupu aktív, čím pripravila pôdu na zvýšenie sadzieb. Vo štvrtok zverejnený zápis však naznačuje, že centrálna banka je obozretná a so zvyšovaním úrokových sadzieb neponáhľa.

Akcie Hewlett-Packard sa vo štvrtok vyšplhali na rekordné maximum. Išlo o reakciu na krok spoločnosti Berkshire Hathaway, ktorá v HP prevzala podiel v hodnote cca 4,2 miliardy USD (11,4 %). Firma vlastnená Warrenom Buffettom v stredu večer tiež oznámila, že dohromady už vlastní takmer 121 miliónov akcií HP.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Podielové fondy – jediná možnosť ako pravidelne investovať?

Na Slovensku využíva väčšina ľudí na pravidelné investovanie sporiace účty v bankách alebo podielové fondy. Existujú avšak aj iné možnosti ako výhodne pravidelne investovať?

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť