Ekonomika USA už nepotrebuje zvýšenú podporu, oznámil Powell. Fed plánuje zvýšiť sadzby a ukončiť kvantitatívne uvoľňovanie

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 17.12.2021

DomovSprávyEkonomika USA už nepotrebuje zvýšenú podporu, oznámil Powell. Fed plánuje zvýšiť sadzby...

Čínska priemyselná produkcia zaznamenala v novembri medziročný rast o 3,8 %, čo predstavovalo o dve desatiny percentuálneho bodu vyšší rast, než analytici oslovení agentúrou Reuters pôvodne očakávali.

Maloobchodné tržby však zaostali za očakávaním trhu (4,6 %), keď „povyskočili“ iba o 3,9 %. Tržby pritom v októbri medziročne rástli o 4,9 %. Ekonómovia pripisujú ich pomalší rast predovšetkým problémom v automobilovom priemysle.

V Spojených štátoch maloobchodné tržby rastú už štvrtý mesiac za sebou, pretože sa spotrebitelia aj napriek rastúcim cenám nezdráhajú naďalej míňať. Novembrový medziročný rast tržieb o 0,3 % však bol oveľa miernejší než v októbri, keď maloobchodné tržby posilnili o 1,8 % (revidované z 1,7 %). Spotrebiteľské útraty boli motivované nedostatkom rôznych produktov, čo viedlo skorším sviatočným nákupom.

Americká centrálna banka na svojom poslednom zasadnutí v tomto roku sa podľa očakávania rozhodla ponechať základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na úrovni nula až štvrť percenta. Fed tiež oznámil, že kvôli vysokej inflácii, znižujúcej sa miere nezamestnanosti a oživeniu ekonomiky po pandémii chce pristúpiť k rýchlejšiemu sprísňovaniu monetárnej politiky. Dôjde teda k taperingu vo výške 30 mld. USD mesačne zo súčasných 15 mld. USD. Kvantitatívne uvoľňovanie by malo byť úplne ukončené v marci. V budúcom roku by tiež malo dôjsť k trojitému zvýšeniu sadzieb.

„Ekonomika už nepotrebuje zvýšenú podporu menovej politiky. Podľa môjho názoru rýchlo postupujeme k maximálnej zamestnanosti,“ konštatoval guvernér Fedu Jerome Powell.

Britská centrálna banka sa rozhodla tiež bojovať s inflačnými tlakmi, keď zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o pätnásť bázických bodov na 0,25 %, čo prekvapilo analytikov, ktorí všeobecne predikovali, že k úprave sadzby nedôjde. Za hike hlasovalo osem z deviatich členov menového výboru banky. Všetci členovia potom súhlasili so zachovaním programu nákupu dlhopisov vo výške 875 mld. libier.

Podľa záverečnej správy Eurostatu medziročná miera inflácie v Európskej únii dosiahla v novembri 5,2 %, čo predstavuje najvyššiu hodnotu za posledné dve dekády. V eurozóne sa potom inflácia vyšplhala z 4,1 % na 4,9 %. ECB je však stále presvedčená, že sa index CPI teraz nachádza na maximách av blízkej budúcnosti by mal začať opäť klesať. Banka teda zatiaľ ani neuvažuje, že by mohla začať zdvíhať úrokové sadzby.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť