Dlhá a kľukatá cesta inflácie

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s EXANTE

DomovSprávyDlhá a kľukatá cesta inflácie

Február zaznamenal pokles akcií v USA kvôli zvýšeným očakávaniam, že Fed bude musieť zvýšiť úrokové sadzby a udržať ich dlhšie dlhšie. Aj keď sa rast HDP spomalil na 2,7 % z 2,9 % vo štvrtom štvrťroku (čo je nižšie ako pôvodný odhad), náznaky odolnosti americkej ekonomiky, medzi ktoré patrí napríklad najvyšší nárast nových objednávok na neobranný investičný tovar s výnimkou lietadiel (ostro sledovaný ukazovateľ pre plánované výdavky podnikov) na úrovni 0,8 %,  spolu s najväčším nárastom spotrebiteľských výdavkov od marca 2021 (nárast o 1,8 %) v januári, by mal mať pozitívny vplyv na akciové trhy.

Avšak napätie na trhu práce spolu s klesajúcimi nárokmi na pomoc v nezamestnanosti v USA, rastúca jadrová inflácia s preferovaným ukazovateľom Fedu, indexom PCE, v januári o 0,6 %, spôsobili, že akciové trhy, ktoré sa tešili na spomalenie alebo zastavenie zvyšovania sadzieb zo strany Fedu, reagujú na vyhliadky oneskorenej recesie menej pozitívne, než by bolo normálne.

V Európe, napriek zostávajúcej inflácii v Nemecku, Francúzsku a Španielsku, nazvačujú všetky signály, že ECB bude pokračovať vo svojej jastrabej sadzbe dlhšie, ako trhy v januári mohli predtým predpokladať. Akcie tento mesiac rástli. Môže to byť spôsobené poklesom cien plynu v Európe na 50 EUR za megawatthodinu (medziročný pokles približne o 40 % a približne 85 % pod minuloročným maximom) a úrovňami skladovania plynu, ktoré zostávajú vysoké v dôsledku miernejšej zimy. Nižšie náklady na energiu vedú k zlepšeniu spotrebiteľskej a podnikateľskej dôvery.

Vývoj globálnych trhových indexov

USA

S&P 500 2,31 % MTD a 3,72 % YTD
Nasdaq 100 0,50 % MTD a 9,12 % YTD
Dow Jones Industrial Average 3,51 % MTD a 1,48 % YTD
NYSE Composite 3,79 % MTD a 1,66 % YTD

Európa

Stoxx 600 1,74 % MTD a 7,72 % YTD
DAX 1,57 % MTD a 9,92 % YTD
CAC 40 2,62 % MTD a 11,75 % YTD
FTSE 100 1,35 % MTD a 6,22 % YTD
IBEX 35 3,99 % MTD a 13,29 % YTD
FTSE MIB 3,30 % MTD a 15,22 % YTD

Globálne indexy

Svetový index MSCI 3,91 % YTD
Hang Seng 4,24 % YTD

Kryptomeny

Bitcoin 42,06 % YTD
Ethereum 38,24 % YTD

Udalosti z trhov

Firemná výsledková sezóna: Čo bude nasledovať?

Podľa Factset, s približne 96 % spoločností, ktoré vykázali za 4. štvrťrok 2022, pokles zmiešaných ziskov pre S&P 500 je -4,8 %. Ak ide o skutočný pokles za štvrťrok, bude to prvýkrát, čo index ohlási medziročný pokles ziskov od 3. štvrťroka 2020. Pre 1. štvrťrok 2023 vydalo 76 spoločností z indexu S&P 500 negatívny odhad na akciu a 21 z indexu S&P 500 spoločnosti vydali pozitívne usmernenia o EPS.

Podľa údajov Refinitiv I/B/E/S sa očakáva, že medziročný zisk za Q4 2022 bude -3,2 %. Bez započítania energetického sektora je medziročný odhad zisku -7,4 %. Zo spoločností v indexe S&P 500, ktoré k dnešnému dňu vykázali zisky za 4. štvrťrok 2022, približne 67,5 % vykázalo zisky nad odhadmi analytikov. V porovnaní s dlhodobým priemerom je to 66,3 %. Očakáva sa, že tržby v Q4 2022 budú medziročne 5,7 %. Bez energetického sektora je odhad rastu 5,0 %.

Výsledková sezóna priniesla určité sklamanie vo všetkých sektoroch, pričom komunikačné služby mali najhoršie zárobky zo všetkých sektorov za 4. štvrťrok 2022, pokles o 28,1 % a druhý najhorší, materiál, pokles o 20,2 %.

Hádanka o odolnosti USA

Americká ekonomika zostala odolná voči zvyšovaniu sadzieb, pričom nezamestnanosť zostala na úrovni 3,4 % a počet žiadateľov klesol. To ešte viac podnietilo obavy z budúcej agresivity Fedu s prezidentom Minneapolis Fedu Neelom Kashkarim, ktorý povedal, že je „otvorený“ na zvýšenie sadzby o 25 bázických bodov alebo o 50 bázických bodov v marci a môže zvážiť zvýšenie nad úroveň 5,4 %, ako predtým. že by stačilo na zníženie inflácie späť na jej cieľ 2 %.

Hoci sa očakáva ďalšie zvyšovanie sadzieb od Fed-u, rovnako aj ECB, ktorá bojuje s vyššími mierami inflácie ako USA. To naznačuje ďalší priestor pre rastový zisk jednotnej európskej meny. Sterling ťažil zo slabého dolára, pretože komodity začali posilňovať na základe očakávaní okolo čínskeho dopytu a silnejších čísel aktivity. Otázka, kto bude musieť zbierať viac a dlhšie, sa odráža na devízových trhoch s USD poklesom približne o 0,3 % YTD voči EUR, poklesom o 0,6 % YTD voči GBP a nárastom približne o 3,8 % voči YEN.

Rastové akcie boli vo februári zmiešané s megakapitálami Alphabet, Amazon a Microsoft na konci mesiaca, Apple skončil mesiac bez zmeny a Meta Platformy, Nvidia, Tesla všetky hore. Keďže sa však zdá, že Fed a ďalšie centrálne banky budú čoraz pravdepodobnejšie držať sadzby vyššie dlhšie, môže dôjsť k pohybu z rastových akcií na hodnotu, keďže vyššie úrokové sadzby sa premietnu do vyšších diskontných sadzieb, čím sa budúce peňažné toky rastových akcií stanú menej atraktívnymi.

Ropa vo februári pokračovala v poklese napriek rastúcim očakávaniam čínskeho dopytu a znižovaniu ruskej produkcie. Hoci BP a Shell vo februári vzrástli, najmä vďaka rekordným ziskom, ostatné energetické spoločnosti ako Energy Fuels, Baker Hughes Company, ExxonMobil, Apa Corp (USA) a Occidental Petroleum Corporation skončili mesiac v poklese.

Akcie v oblasti materiálov a ťažby mali vo februári zmiešaný mesiac, pričom akcie komodít podľa JP Morgan Asset Management klesli o 4,7 %. Vo februári to zasiahlo ťažobné akcie spoločností Freeport-McMoran, Newmont Mining, Sibanye Stillwater, Lundin Mining. Akcie materiálov však mali skôr zmiešaný obraz, keďže Linde plc, Albemarle Corporation, Yara International a Mosaic skončili mesiac hore a Celanese CorporationDow Chemical a DuPont de Nemours všetky dole.

Pokračujúce problémy s infláciou v Európe

Inflácia v najväčšej európskej ekonomike, v Nemecku, dosiahla vo februári medziročne 9,3 %, čo je nárast z januárového nárastu 9,2 % v dôsledku nákladov na služby a potraviny. Inflácia vo Francúzsku a Španielsku tiež vyskočila vo februári na 7,2 % a 6,1 %. Prezident nemeckej centrálnej banky Bundesbank Joachim Nagel povedal, že krok ohlásenia úrokových sadzieb na marec nebude posledný, pričom možno budú potrebné ďalšie výrazné kroky.

Tento názor potvrdil aj guvernér Bank of Italy Ignazio Visco, ktorý povedal: „Niet pochýb o tom, že sprísňovanie menovej politiky eurozóny musí pokračovať, aby sa zabezpečilo, že inflácia nebude trvalejšia. Inflácia v službách, ktorá tvorí väčšinu jadrovej inflácie, bola revidovaná smerom nahor na 4,4 % zo 4,2 % vo februári. Keďže inflácia služieb je primárne spôsobená rastom miezd, môže to znamenať neukotvenie inflačných očakávaní, čo by mohlo viesť k trvalejšej a lepšej inflácii.

Zmätok pre Britániu? Brexitová dohoda britského premiéra Rishi Sunaka s EÚ o Severnom Írsku, aj keď si stále vyžaduje schválenie parlamentom, posilnila libru a ak dohoda získa parlamentnú podporu, mena je pravdepodobne pripravená na ďalšie zisky. Výhody sa však nemusia prejaviť, pretože Bank of England sa môže pomýliť na strane opatrnosti a nezvyšovať sadzby tak alebo tak nepretržite, ako investori očakávajú.

Guvernér BoE Andrew Bailey 1. marca povedal, že ešte nie je rozhodnuté o tom, či bude potrebné opäť zvýšiť úrokové sadzby. V prejave na konferencii o životných nákladoch povedal: „V tejto fáze by som varoval pred tvrdením, že buď sme skončili so zvyšovaním bankovej sadzby, alebo že budeme nevyhnutne musieť urobiť viac. Vyplýva to z jeho februárového vyhlásenia pre Výbor financií, že si bol veľmi neistý, pokiaľ ide o stanovovanie cien a miezd v Spojenom kráľovstve, keďže banka mala vo svojich prognózach inflácie najväčší výkyv smerom nahor, aký kedy mala.

Začiatkom februára hlavný ekonóm BoE Huw Pill varoval pred príliš vysokým zvyšovaním sadzieb kvôli oneskoreniam v transmisii menovej politiky a že existuje pomerne veľa účinkov tohto zvýšenia úrokových sadzieb, ktoré ešte len prejdú. Podľa Financial Times trhy očakávajú, že úrokové sadzby v Spojenom kráľovstve do konca roka dosiahnu 4,75 percenta, čo je nárast z očakávania vrcholu 4,25 percenta na začiatku februára.

Problémy Binance?

Podľa Financial Times investori za posledný mesiac vytiahli z digitálneho tokenu Binance viac ako 6 miliárd dolárov, čo je znakom toho, že nedávny regulačný zásah USA proti digitálnym aktívam vyvíja tlak na najväčšiu kryptoburzu na svete. Stalo sa tak po tom, čo newyorské ministerstvo finančných služieb vyvinulo tlak na Paxos, stabilnú spoločnosť stojacu za vydaním tokenu BUSD, aby zastavila ďalšie vydávanie BUSD.

Coindesk.com oznámil, že v tweete z 27. februára kryptoburza Coinbase uviedla, že od 13. marca pozastaví obchodovanie s Binance USD (BUSD), pretože stablecoin nespĺňa štandardy kótovania. Generálny riaditeľ Binance Changpeng Zhao povedal, že BUSD nebol pre burzu nikdy „veľkým biznisom“ a dodal, že Binance má v úmysle podporovať čo najviac iných stablecoinov. Napriek tomu podľa údajov CryptoCompare predstavoval BUSD v minulom roku približne pätinu objemu obchodov Binance a vlani v decembri sa vyšplhal až na 40 %.

Medzitým Binance 27. februára poprela, že jej rozhodnutie previesť 1,8 miliardy USD kolaterálu stablecoinov do hedžových fondov, ako sú Tron, Amber Group a Alameda Research, medzi augustom a decembrom 2022 malo akýkoľvek vplyv na držbu používateľov. Článok od Forbes naznačil, že prostriedky presunuté Binance boli určené na podporu jej stabilných coinov B-peg USDC.

Ako poznamenal Cryptoslate.com, Forbes označil tieto aktíva ako „digitálne repliky“ USD Coin spoločnosti Circle – alebo aktíva viazané na hodnotu USDC, aby mohli byť obiehané na vlastnom blockchaine Binance. Ak sú obvinenia Forbes správne, používateľom môžu zostať nedostatočne zabezpečené stablecoiny. Spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Binance Changpeng „CZ” Zhao reagoval na obvinenia na Twitteri tým, že povedal, že Forbes nerozumel základom fungovania burzy a že vklady používateľov sú vysledovateľné na blockchaine.

Kľúčové udalosti v marci

2. marca 2023 zasadnutie ministrov zahraničných vecí G20
Ministri zahraničných vecí G20 sa po prvý raz stretnú v Naí Dillí (India) počas nového indického predsedníctva. Udalosti na Ukrajine budú pravdepodobne stredobodom diskusií.

5. marca 2023 Národný ľudový kongres, Čína
Si Ťin-pching bude opätovne zvolený na tretie funkčné obdobie za prezidenta na výročnom zasadnutí Národného ľudového kongresu. Okrem toho bude v marci vymenovaný nový premiér, ktorý nahradí premiéra Li Keqianga.

16. marca 2023 zasadnutie ECB a rozhodnutie o menovej politike. Prezidentka ECB Christine Lagardeová a ďalší členovia politiky ako Isabel Schnabel dali jasne najavo, že očakávajú sériu 50-násobného zvýšenia sadzieb o 50 základných bodov. Vysoká jadrová inflácia, rastúce mzdy a napätý trh práce poukazujú na to, že cyklus sprísňovania menovej politiky ECB nedosiahne svoju maximálnu mieru do 3. štvrťroka s trhovou cenou terminálnou sadzbou 4 %. V súčasnosti je na úrovni 2,5 %, ale počas marcového stretnutia takmer určite vzrastie na 3 %.

21. – 22. marca 2023 zasadnutie americkej centrálnej banky o menovej politike. Februárové jednomyseľné hlasovanie o spomalení rastu sadzieb na 25 bázických bodov na 4,75 % spočiatku prinútilo investorov myslieť si, že Fed môže pokračovať v tomto tempe aj na marcovom zasadnutí alebo sa dokonca pozastaviť. Vzhľadom na stále napätý trh práce, rastúce mzdy a pokračujúci rast jadrovej inflácie však Fed pociťuje tlak na pokračovanie vo zvyšovaní sadzieb, možno až na vyššiu terminálnu sadzbu, ako predtým vo februári očakávali. Sadzba federálnych fondov je v súčasnosti stanovená v rozmedzí od 4,5 % do 4,75 %.

22. – 24. marca 2023 Konferencia OSN o vode
Konferencia OSN o vode sa zameria na prepojenia medzi vodou, zdravím, trvalo udržateľným rozvojom, klimatickou odolnosťou a spoluprácou v oblasti životného prostredia. Ide o prvé stretnutie o vodnej bezpečnosti konkrétne od roku 1977.

23. marca 2023 Zasadnutie Bank of England a rozhodnutie o menovej politike. Keďže inflácia bola v januári stále na úrovni 10,1 %, očakávalo sa, že BoE bude na marcovom zasadnutí naďalej zvyšovať sadzby o 25 bázických bodov. To by predstavovalo spomalenie tempa sprísňovania zo strany BoE po minulomesačnom náraste o 50 bázických bodov. Vyhlásenia guvernéra BoE Andrewa Baileyho, že nič nie je isté, však prinútili obchodníkov znížiť stávky na pravdepodobnosť rastu o 25 bps. Podľa Refinitivu teraz vidia 10% šancu, že BoE ponechá sadzby na nezmenenej úrovni.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť