ČNB zvýšila úrokovú sadzbu na 5%. V USA rastú obavy z recesie

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 01.04.2022

DomovSprávyČNB zvýšila úrokovú sadzbu na 5%. V USA rastú obavy z recesie

Výnosy 5-ročných a 30-ročných amerických štátnych dlhopisov sa v piatok ráno opäť preklopili do inverzie. To vyvolalo obavy, že by mohla nastať recesia. Inverzná výnosová krivka totiž býva označovaná za jeden z najspoľahlivejších predstihových indikátorov blížiacej sa recesie. Výnos 5-ročného štátneho dlhopisu vzrástol o 11 bázických bodov na 2,5318 %. Výnos 30-ročného štátneho dlhopisu spevnil o 6 bázických bodov na 2,5144 %.

Česká národná banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 50 bps na 5,0 %, čo predstavuje najvyššiu úroveň od roku 2001. ČNB si súčasne ponechala otvorené dvere pre ďalší výraznejší rast sadzieb v najbližších mesiacoch. Invázia Ruska na Ukrajinu je pre ČNB novým výrazným stagflačným šokom a zdrojom neistoty. Zatiaľ ČNB odhaduje, že konflikt na Ukrajine minimálne krátkodobo povedie k výrazne vyššej inflácii ak slabšiemu rastu ekonomiky. Ten sa podľa guvernéra Rusnoka môže znížiť až o polovicu.

Situácia na trhu s energiami je stále napätá. Ruský prezident Vladimír Putin podpísal dekrét, podľa ktorého od piatku odberatelia z tzv. „nie priateľských krajín“ musia za ruský plyn platiť v rubľoch. Zahraniční kupci majú podľa dekrétu zamieňať zahraničné meny na ruble pomocou špeciálnych účtov v ruskej banke. Putin tiež vyhlásil, že pokiaľ sa tieto platby neuskutočnia, budú dodávky plynu pozastavené. Podľa agentúry DPA však odborníci nepredpokladajú, že by Putinov dekrét mal na odberateľov ruského plynu vážnejšie dopady.

Americká spoločnosť Intel oznámila investíciu vo výške 33 mld. EUR do posilnenia výroby čipov v Európe. Rozsiahla továreň tak napríklad vznikne v meste Magdeburg vo východnom Nemecku. Investícia vyjde Intel na približne 17 miliárd EUR. Intel tiež kúpil za 17 miliárd EUR firmu Altera, ktorá je priekopníkom v oblasti programovateľných logistických riešení. Spoločnosť AMD tiež nelení a dokončuje akvizíciu firmy Xilinx za 49 miliárd USD.

Americký dolár najprv tento týždeň klesol, aby svoje straty neskôr korigoval. Americká mena, ktorá býva považovaná za bezpečný prístav, dosiahla takmer dvojtýždňové minimum. Naproti tomu euro posilnilo. Ide o reakciu na mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou. Dolárový index zaznamenal v stredu pokles o 0,56 % na 97,85. Daný index meria aktuálnu hodnotu dolára voči košu šiestich popredných svetových mien. Euro voči doláru posilnilo o 0,60% na 1,1152 a dosiahlo najvyššiu hodnotu od začiatku marca.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť