ČNB v reakcii na rastúcu infláciu zvýšila úrokovú sadzbu o 1 percentuálny bod. Až štvrtina Američanov sa obáva zhoršenia ich finančnej situácie v roku 2022

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 23.12.2021

DomovSprávyČNB v reakcii na rastúcu infláciu zvýšila úrokovú sadzbu o 1 percentuálny...

Česká národná banka dňa 22.12.2021 oznámila navýšenie dvojtýždňovej repo sadzby na 3,75 %. Došlo tak k rastu o 1 percentuálny bod. Súčasne s tým sa zvyšuje aj diskontná sadzba na 2,75 % a lombardná sadzba na 4,75 %. Pre toto rozhodnutie zdvihlo ruku 5 členov bankovej rady, pričom 2 členovia hlasovali za ponechanie sadzieb bez zmeny.

Prijaté rozhodnutie vychádza z jesennej makroekonomickej prognózy a ide o reakciu na mimoriadne inflačné tlaky z domácej ekonomiky aj zo zahraničia. Domáca inflácia v priebehu 4. štvrťroka zrýchľovala a v novembri 2021 dosiahla 6 %. V nadchádzajúcich zimných mesiacoch sa očakáva ďalší rast inflácie, ktorá by sa mala držať vysoko nad hornou hranicou tolerančného pásma 2 %. Návrat k tomuto pásmu by podľa ČNB mohol nastať na prelome roku 2022 a 2023.

Inflácia je veľká téma aj v USA. Až štvrtina Američanov sa obáva zhoršenia ich finančnej situácie v roku 2022. Podľa prieskumu spoločnosti Bankrate sa 26 % respondentov domnieva, že sa ich finančná situácia v roku 2022 zhorší. Až 42 % odhaduje, že zostane približne rovnaká. Ako hlavnú príčinu mnoho z opýtaných uvádza práve infláciu.

Podľa údajov Ministerstva práce Spojených štátov spotrebiteľské ceny v novembri vzrástli o 6,8 % oproti stavu pred 12 mesiacmi, čo je najrýchlejšie tempo od roku 1982. Od minulého novembra ceny benzínu vzrástli až o 58 % a ceny potravín za rok vzrástli približne o 6 % . Zdražili aj automobily a zvýšili sa náklady na bývanie.

Svet tiež naďalej zvierajú obavy z omikrónu a zavádzajú sa nové opatrenia. Podľa údajov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb teraz v USA omikrón tvorí až 73 % prípadov nákazy. V súvislosti s dopadmi omikrónu tento týždeň americké ministerstvo školstva oznámilo predĺženie pauzy na splácanie študentských pôžičiek o 90 dní.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok oznámil, že pred silvestrom budú zavedené nové spoločenské opatrenia. Očkovaní ľudia sa budú môcť zhadzovať maximálne v počte 10 osôb.

Veľká Británia v utorok prisľúbila 1 miliardu libier (1,3 miliardy dolárov) podnikom, ktoré postihla nový variant Covid-19. Mnoho firiem sa s pokračujúcou pandémiou naďalej stretáva s problémami. Hrubý domáci produkt Veľkej Británie vzrástol v treťom štvrťroku o 1,1 %, čo je o niečo menej ako 1,3 %, ktoré očakávali ekonómovia v prieskume agentúry Reuters.

Podľa Moody’s by ekonomický dopad omikrónu by mohol byť horší ako dopad predchádzajúcich vĺn a do zložitej situácie by sa mohli dostať najmä rozvíjajúce sa ázijské trhy. Dopyt sa tu ešte nevrátil na úroveň pred pandémiou. Navyše panujú obavy zo sprísňovania globálnej menovej politiky a spomaľovania čínskej ekonomiky v dôsledku súčasných ťažkostí v sektore nehnuteľností.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť