Fed ukončí nákup aktív do polroka 2022. Plánuje zvyšovať sadzby skôr, než sa očakávalo

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 24.09.2021

DomovSprávyFed ukončí nákup aktív do polroka 2022. Plánuje zvyšovať sadzby skôr, než...

Zo zasadnutia menového výboru Fedu vyplynulo, že americká centrálna banka plánuje začať so zvyšovaním úrokových sadzieb už v budúcom roku, čo je skôr, než sa pôvodne predpokladalo. Ak sa bude americká ekonomika vyvíjať podľa predikcií Fedu, tak k taperingu (spomaľovanie tempa nákupov aktív) by malo dôjsť už v tomto roku. Úplné ukončenie nákupov aktív je potom naplánované do polroka budúceho roka.

Guvernér Jerome Powell na tlačovej konferencii oznámil, že sa situácia na trhu práce zlepšila. Inflácia je síce vyššia, než cieľov Fed, ale Powell očakáva, že bude postupne dochádzať k znižovaniu tempa rastu spotrebiteľských cien.

Nórska centrálna banka sa rozhodla kvôli vysokej inflácii zvýšiť úrokovú sadzbu z technickej nuly na 0,25%. Banka ďalej oznámila, že v budúcnosti plánuje so zvyšovaním sadzieb pokračovať. Guvernér banky Oeystein Olsen informoval, že by k ďalšiemu “hiku” malo dôjsť už v decembri.

Podnikateľská nálada v najväčšej európskej ekonomike sa už tretí mesiac za sebou zhoršuje, keď v septembri index podnikateľskej klímy zaznamenal pokles z augustových 99,6 bodu na 98,8 bodu. Za poklesom stoja predovšetkým problémy v dodávateľských reťazcoch.

Turecká centrálna banka sa rozhodla prekvapivo znížiť základnú úrokovú sadzbu o jeden percentuálny bod, aj keď sa tamojšia ekonomika dlhodobo zápasí s vysokou infláciou, ktorá momentálne dosahuje 19,25%. Podľa mnohých analytikov banka opäť podľahla tlakom zo strany prezidenta Erdogana.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Čo by ste mali vedieť o investovaní do podielových fondov

Investovanie do podielových fondov predstavuje populárny a rozšírený spôsob zhodnocovania prostriedkov, ktorý je využívaný predovšetkým bežným retailovým obyvateľstvom po celom svete.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť