Z pondelňajších zverejnených údajov spoločnosti Caixin a Markit vyplynulo, že aktivita v čínskom priemysle v októbri zaznamenala najrýchlejšie tempo rastu za takmer desať rokov. Index nákupných manažérov PMI sa vyšvihol zo septembrových 53 bodov na 53,6 bodov. Analytici naopak očakávali, že hodnota indexu zostane bezo zmeny.

Mexický prezident Obrador v utorok oznámil, že mexické hospodárstvo zostane silné bez ohľadu na to, kto bude zvolený do Bieleho domu. “Naša ekonomika je silná, zdravá a zahraniční investori majú v našu krajinu dôveru,” dodal Obrador.

Austrálska centrálna banka (RBA) na svojom zasadnutí znížila základnú úrokovú sadzbu z 0,25% na rekordné minimum 0,1%. RBA tiež oznámila, že bude nakupovať viac cenných papierov ako doteraz, čím chce podporiť zotavenie ekonomiky, ktorú tvrdo zasiahli opatrenia proti šíreniu covid-19.

Španielsky štatistický úrad informoval, že tamojší prímorský štát navštívilo v tomto roku doteraz iba 16,8 milióna zahraničných turistov, čo je o 75% menej ako v porovnaní s minulým rokom. Cestovný ruch sa podieľa na španielskom HDP približne 12%.

Jednou z najviac očakávaných udalostí tohto roka boli stredajšie americkej prezidentské voľby. V ktorých sa proti sebe postavili doterajší prezident Donald Trump a demokratický kandidát Joe Biden. V čase písania makroekonomického zhrnutie neboli všetky hlasy spočítané, avšak zatiaľ to podľa všetkého vyzerá, že budúcim prezidentom bude Joe Biden.

Doterajší prezident Donald Trump vyhlásil, že sa chystá podať súdnu žalobu kvôli údajným volebným podvodom, keď podľa neho republikánski pozorovatelia nemajú riadny prístup k sčítaniu hlasov.

Na štvrtkovom zasadnutí sa Bank of England rozhodla ponechať základnú úrokovú sadzbu na 0,1%. Program nákupu aktív bol naopak zvýšený o 150 miliárd na 895 miliárd libier. Podľa The Telegraph navyše banka uvažuje o zavedení záporných sadzieb.

Česká národná banka tiež rozhodla ponechať základnú sadzbu nezmenenú na úrovni 0,25%. Centrálna banka tiež zverejnila novú prognózu, podľa ktorej by mohli byť sadzby zvýšené už v budúcom roku.

Guvernér Rusnok však na tlačovej konferencii toto nepriamo dementoval, keď konštatoval, že k navýšeniu sadzieb pravdepodobne dôjde neskôr.

Fed sa tiež na menovo-politickom zasadaní nemenil úrokovú sadzbu, ktorú ponechal v rozpätí 0-0,25%. Ďalej tiež zopakoval, že sadzba zostane na nízkej úrovni do doby, než ekonomika dosiahne plnej zamestnanosti a inflácia sa bude blížiť dvojpercentnému cieľu banky. Program nákupu dlhopisov Fed ponechal na súčasných úrovniach (120 miliárd dolárov mesačne).

Podľa piatkových dát sa priemyselná výroba v Nemecku v septembri zvýšila o 1,6%. Kvôli druhej vlne koronavírusz bolo posilnenie pomalšie ako sa predikovalo (2,7%).

V Spojených štátoch bolo v novembri vytvorených mimo poľnohospodárstva 638 tisíc nových pracovných miest, čo bolo o niečo viac než predikcie analytikov, ktorí očakávali nárast iba o 600 tisíc pracovných miest.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.