Guvernér japonskej centrálnej banky Haruhiko Kuroda v pondelok uviedol, že jeho inštitúcia je pripravená plne využiť všetky dostupné nástroje na podporu ekonomiky.

Talianska ekonomika v minulom roku vzrástla o 0,3%, čo je o niečo viac, než predikovala vláda v poslednej prognóze, ktorá počítala len s 0,1% rastom.

Rozpočtový deficit sa v Taliansku za uplynulý rok znížil na 1,6% HDP a bol najnižší za posledných 12 rokov, čo bolo značným prekvapením.

Svetová banka a Medzinárodný menový fond prisľúbili členským štátom pomoc v boji s novým koronavírusom. Dané globálne inštitúcie sú ochotné zriadiť pohotovostné fond a poskytnúť krátkodobé finančné balíčky.

RBA na svojom zasadnutí, ktoré sa konalo v utorok, znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 0,5%. Trh tento cut očakával a teda austrálsky dolár nezaznamenal výrazný pokles (naopak po zasadnutí voči americkému doláru posilnil). RBA vo svojom sprievodnom vyhlásení ďalej dodala, že počíta so spomalením rastu inflácie a vytváraním pracovných miest. Tiež zvyšovanie miezd zostáva utlmené a neočakáva sa, že by malo dôjsť v blízkej dobe k obratu, dodala banka.

Austrálsky premiér Morrison informoval, že kvôli novému vírusu bude potrebných viac fiškálnych stimulov, než pôvodne austrálska vláda plánovala.

Americká centrálna banka (FED) mimoriadne znížila základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov do rozpätia 1 – 1,5% kvôli koronavírusu. Stalo sa tak krátko po telekonferencii ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk krajín G7 . Americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi to však nestačilo a preto na Twitteri vyzval Fed k ďalšiemu znižovaniu sadzieb. Americká centrálna banka takto núdzovo znížila úrokové sadzby naposledy v roku 2008, kedy naplno prepukla finančná kríza .

Po Fede tiež znížila úrokovú sadzbu o 0,5 percentuálnych bodov BOC , keď analytici očakávali cut iba o 25 bps. Výhľad ekonomiky upozorňuje na spomalenie a rast kanadskej ekonomiky bude v prvom štvrťroku slabší, než sa pôvodne očakávalo.

Medzinárodná ratingová agentúra S&P vo štvrtok znížila odhad tohtoročného rastu hospodárstva eurozóny na 0,5% z 1%. V Taliansku agentúra dokonca predikuje pokles ekonomiky o 0,3% a v Nemecku stagnáciu.

Z piatkových údajov zverejnených americkým ministerstvom práce vyplynulo, že v ekonomike mimo poľnohospodárstva bolo vo februári vytvorených približne 273 tisíc pracovných miest, keď konsenzus očakával prírastok o 175 tisíc pracovných miest. Miera nezamestnanosti klesla v danom mesiaci z 3,6% na 3,5%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.