Pondelok

Peking v pondelok oznámil odvetné clá na americkom tovare vo výške 60 miliárd amerických dolárov. Nové clá by mali dosiahnuť 5 až 25% a zasiahnu až 5000 amerických produktov. Platiť by mala od 1. júna. Hlavný tajomník japonskej vlády Yoshihide Suga konštatoval, že japonská vláda neuvažuje o zmene zvýšenia dane z predaja v októbri. Broadbent z BoE oznámil, že sa domnieva, že odloženie brexitu do októbra bude negatívny pre investície.

Utorok

Člen bankovej rady FOMC Williams v utorok konštatoval, že nie je žiadny dôvod očakávať, že sa v dohľadnej dobe zvýši rovnovážna sadzba. Ďalej konštatoval, že investori na celom svete vnímajú nízku infláciu ako “nový normál”.

Vicepremiér talianskej vlády Matteo Salvini oznámil, že talianska vláda je pripravená prekročiť 3% limit rozpočtového deficitu, aby povzbudila nové pracovné miesta. Tiež uviedol, že ak si niekto v Bruseli bude sťažovať, nebude to starosť talianskej vlády. Ekonomický sentiment v Nemecku (ZEW ) sa v máji výrazne zhoršil, keď poklesol na -2,1 bodu z 3,1 bodu v apríli. Trh očakával rast na 5 bodov .

Streda

Agentúra Reuters v stredu informovala, že americký prezident Donald Tramp zrejme odloží rozhodnutie o zavedení clá na európske automobily o šesť mesiacov. Odklad rozhodnutia by mal Trump oznámiť v najbližších dňoch. Mexiko oznámilo, že sa dohodlo s USA ohľadom odstránenia ciel na oceľ a hliník.

Priemyselná produkcia v Číne v apríli medziročne klesla z 8,5% na 5,4%. Trh očakával rast o 6,5%. HDP eurozóny v prvom štvrťroku medziročne zostalo na 1,2%. Analytici tiež neočakávali žiadnu zmenu rastu.

Štvrtok

Vo štvrtok guvernér ČNB Jiří Rusnok konštatoval, že úrokové sadzby stále nie sú aj napriek ich zvýšeniu v tomto mesiaci na rovnovážnej úrovni. Ďalej dodal, že pri ďalšom uvažovaní o zvýšení sadzieb však bude musieť byť ČNB viac trpezlivá. Index spotrebiteľských cien v Kanade v apríli medziročne vzrástol z 1,9% na 2%, a tak sa nachádza na inflačnom cieli kanadskej centrálnej banky .

Guvernér BOC Poloz stále očakáva, že ekonomika v tomto roku vzrastie. Hlavné riziko pre kanadskú ekonomiku aj naďalej predstavuje eskalácie obchodnej vojny. Miera nezamestnanosti sa v Austrálii v apríli zvýšila z 5,1% na 5,2%. Pritom trh očakával, že sa sa miera zníži na 5%.

Piatok

V piatok jadrová inflácia z eurozóny za apríl sa prekvapivo medziročne zrýchlila z 1,2% na 1,3%. Index CPI zostal nezmenený na úrovni 1,7%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.