Priemyselná výroba v Nemecku v januári prekvapivo medzimesačne klesla o 2,5%, keď sa očakával mierny rast o 0,2%. Dané údaje podľa analytikov naznačujú spomalenie ekonomickej aktivity od začiatku roka v najväčšej európskej ekonomike.

ECB na svojom marcovom zasadnutí ponechala podľa očakávaní nastavenie monetárnej politiky bez zmeny. Došlo však k miernej úprave výhľadu vývoja ekonomiky smerom hore pre tento i budúci rok. Európska centrálna banka ďalej konštatovala, že v druhom štvrťroku zintenzívni nákupy dlhopisov . Pravdepodobne sa ECB nepáči zvýšenie výnosov európskych dlhopisov, ku ktorému dochádza v poslednej dobe.

Na tlačovej konferencii šéfka ECB uviedla, že ekonomická situácia by sa v roku 2021 mala zlepšovať, ale stále pretrvávajú ekonomickej neistoty v krátkodobom období.

Bidenov stimulačný balík vo výške 1,9 bilióna dolárov prešiel v stredu Kongresom a nový prezident ho následne vo štvrtok podpísal. Biden sa teraz s viceprezidentkou Kamal Harrisouvou sústredí na propagáciu daného balíka naprieč Spojenými štátmi. Kritici stimulačného balíka poukazujú na to, že by mohol spôsobiť prehriatie ekonomiky, s čím by súviselo aj zvýšenie inflácie . Podľa amerického prezidenta je pre americkú ekonomiku ďaleko väčším rizikom nedostatočná podpora ekonomiky než podpora prílišná.

Podľa pravidelnej mesačnej správy OPEC by sa dopyt po rope mala razantnejšie zvýšiť až v druhej polovici tohto roka. Dopyt by teda mala vzrásť o 5,98 milióna barelov denne, čo by predstavovalo medziročný nárast o 6,5%.

Britský štatistický úrad zverejnil dáta o januárovom vývozu z Británie do Európskej únie, ktorý klesol o viac ako 40%. Aj dovoz tovaru z Európskej únie zaznamenal pokles, a to o necelých 29%. Tiež boli zverejnené dáta ohľadne HDP, ktorý sa v januári prepadol medzimesačne o 2,9%, čo bol ďaleko menší pokles, než analytici predpovedali (-4,9%). V medziročnom porovnaní však hrubý domáci produkt znížil až o hrozivých 9,2%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.