Pondelok

V pondelok Bundesbanka konštatovala, že aj napriek nedávnemu oživeniu je nemecká ekonomika stále slabá. Nedávne oživenie bolo spôsobené z veľkej časti jednorazovými faktormi.

Člena FOMC Bullarda znepokojuje jadrová PCE inflácia na úrovni 1,6%.

V Japonsku vzrástlo HDP v prvom štvrťroku z 0,4% na 0,5%. Analytici pritom očakávali pokles HDP o 0,1%.

Utorok

V utorok bol zverejnený zápis z posledného zasadania RBA , z

ktorého vyplynulo, že ak sa situácia na trhu práce nezlepší, tak je vhodné znížiť sadzby. Avšak podľa banky zníženie sadzieb nebude mať na austrálsku ekonomiku taký dopad, ako v minulosti. Ďalej zo zápisu vyplynulo, že banka bude v najbližších rokoch pozorne sledovať trh práce.

Po zverejnení zápisu sa k slovu dostal guvernér Lowe, ktorý oznámil, že bude na ďalšom zasadnutí uvažovať o znížení sadzieb. Podľa guvernéra je rast miezd príliš pomalý.

Novozélandský minister financií Robertson chce podporiť ekonomiku zvýšením vládnych výdavkov.

Evans z Fedu si myslí, že nižší rast ekonomiky donúti centrálnu banku, aby znovu zaviedla QE . QE by však bolo použité len v prípade, že by úrokové sadzby klesli blízkosti 0%.

Streda

V stredu sme sa tiež dočkali zápisnice z posledného zasadnutia FOMC, v ktorom banka oznámila, že bude aj naďalej opatrná ohľadom zmeny menovej politiky. Podľa banky bude nedávny pokles inflácie (PCE) prechodným javom. Riziká spomalenia ekonomiky aj naďalej pretrvávajú.

Maloobchodné tržby na Novom Zélande vzrástli v prvom štvrťroku tohto roka o 0,7%, keď sa očakávalo, že vzrastú o 0,9%.

Priemyselná produkcia v Číne zaznamenala v apríli medziročný rast z 8,5% na 5,4%.

Inflácia vo Veľkej Británii medziročne vzrástla z 1,9% na 2,1%, keď sa očakával rast 2,2%.

Štvrtok

Vo štvrtok bol zverejnený zápis z posledného zasadania ECB . Z ktorého vyplynulo, že väčšina členov očakáva oživenie v druhej polovici roka. Aj napriek oslabeniu ekonomiky eurozóny sú fundamenty aj naďalej v súlade so základným scenárom.

Piatok

V piatok jadrová inflácia z eurozóny za apríl prekvapivo medziročne zrýchlila z 1,2% na 1,3%. Index CPI zostal nezmenený na úrovni 1,7%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.