Nedeľa

Minulú nedeľu člen bankovej rady ECB Klaas Knot sa vyjadril v zmysle, že očakáva zlepšenie ekonomiky eurozóny v druhom polroku tohto roka.

Pondelok

Guvernér BOC Poloz v pondelok neprekvapil trhy, keď už po niekoľkýkrát zopakoval, že zmena úrokových sadzieb je závislá na prichádzajúcich dátach. Nedávne zverejnené dáta však podľa guvernéra poukazujú na zmiešaný obraz kanadskej ekonomiky.

Inflácia v eurozóne v marci medziročne spomalila z 1,5% na 1,4%. Jadrová inflácia zaznamenala pokles z 1,0% na 0,8%. Maloobchodné tržby sa v USA vo februári prepadli o 0,2% z predchádzajúceho rastu 0,7%.

Utorok

V utorok denník Financial Times informoval, že USA a Čína sú blízko k dohode, avšak zatiaľ neboli zverejnené nejaké konkrétne kroky ohľadom dosiahnutia obchodného prímeria.

Zo zasadania RBA sme sa dozvedeli, že trh práce dosiahol významný pokrok. Miera nezamestnanosti sa nachádza na veľmi nízkych úrovniach (4,9%), čo viedlo k rastu miezd, a podľa banky možno očakávať ďalšie postupné zvyšovanie miezd aj do budúcnosti. RBA varovala, že dopyt po úveroch sa dramaticky znížil a celkovo je nehnuteľný trh na tom bledo.

Streda

Ratingová agentúra Fitch v stredu zverejnila negatívny výhľad pre čínske banky a v strednodobom horizonte by podľa agentúry mali byť zisky tamojších bánk na nízkych úrovniach.

Andréa Maechler z SNB upozornila, že v prípade potreby (ak by CHF dramaticky posilnilo) je centrálna banka pripravená zasiahnuť na trhu (intervenovať). Podľa bankárou je expanzívna monetárna politika stále potrebná, pretože sú inflačné tlaky stále slabé.

Štvrtok

Zo štvrtkovej zápisnice z posledného zasadnutia ECB vyplynulo, že banka očakáva návrat solídneho rastu ekonomiky eurozóny v priebehu roka. Niektorí členovia konštatovali, že by sa sadzby nemali zvyšovať do prvého štvrťroku budúceho roka, aj keď existuje určitá obava vnútri ECB, že dlhodobo nízke úrokové sadzby poškodzujú úverové inštitúcie v eurozóne.

Piatok

V piatok sme sa dočkali z USA tvorby pracovných miest mimo poľnohospodárstva. Americká ekonomika vytvorila v marci 196 tisíc pracovných miest. Trh očakával nárast o 170 tisíc pracovných miest. Miera nezamestnanosti v USA zostala nezmenená na úrovni 3,8%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.