V stredu došlo k ďalšiemu navýšeniu základnej úrokovej sadzby o 1,25 percentuálneho bodu . Tým sa dostala na úroveň 7 %, čo je najvyššia úroveň od roku 1999. Počas stredajšieho hlasovania hlasovalo za tento návrh 5 zo 7 centrálnych bankárov. Ide o siedme zvýšenie základnej sadzby v rade o viac ako 0,25 percentuálneho bodu.

„Cieľom intervencií je nepripustiť nežiaduce oslabovanie kurzu, a to sa darí. Keď sa pozriete na kurzy podobne situovaných mien, teda poľského zlotého alebo maďarského forintu, tak tie viac či menej oslabujú. Ide nám o to nemať tu ďalší zdroj inflácie , teda ten ktorý prechádza dovozom.“
Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Japonský jen sa v utorok prepadol voči americkému doláru na najnižšiu hodnotu od októbra 1998. Značne uvoľnená menová politika japonskej centrálnej banky bola v ostrom kontraste s agresívnym Fedom , ktorý je rozhodnutý potlačiť prudko rastúcu infláciu. Yen klesol na nové 24-ročné minimum 136,455 za dolár, čím sa rozšírili straty, ktoré už tento rok dosiahli viac ako 18 % svojej hodnoty oproti doláru.

„Zdôvodnenie je rovnaké ako v predchádzajúcich týždňoch. Bank of Japan bude posledná z G10, ktorá zvýši úrokové sadzby. Fed zrýchľuje navyšovanie úrokov a tým sa vytvára širší rozdiel výnosov.“
Colin Asher, hlavný ekonóm spoločnosti Mizuho

Ako reakciu na zníženie dodávok zemného plynu do Európy, zvažuje niekoľko krajín EÚ využitie uhlia, aby si zabezpečili dodávky energie na budúcu zimu. Tento krok prichádza po týždňoch obmedzovania dodávok plynu a obmedzenia tokov do Európy, čo prinútilo vlády EÚ hľadať alternatívne dodávky a vytvárať zásoby. Ruský štátny energetický gigant Gazprom zastavil dodávky do niekoľkých krajín EÚ kvôli odmietnutiu platiť za plyn v rubľoch. Uhlie je stále druhým najväčším zdrojom elektriny v Nemecku a vojna otvorila okno na predĺženie jeho životnosti – aspoň dočasne. Nemecká vláda však v pondelok uviedla, že je aj naďalej odhodlaná do roku 2030 postupne prestať využívať uhlie.

CEO spoločnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg v rozhovore pre televíziu CNBC uviedol, že metaverse bude v druhej polovici tejto dekády významnou časťou biznisu spoločnosti.

„Dúfame, že sa v zásade dostaneme k približne miliarde ľudí aktívnych v metaverse, z ktorých každý bude nakupovať digitálny tovar, digitálny obsah a ďalšie veci, ktoré najlepšie zodpovedajú ich vlastnej identite. Či už je to oblečenie pre svojho avatara alebo rôzne digitálne tovary pre svoj virtuálny domov alebo veci, ktoré zdobia ich virtuálnu konferenčnú miestnosť a nástroje, aby mohli byť produktívnejší vo virtuálnej a rozšírenej realite a naprieč celým metaversom.”
Mark Zuckerberg, CEO Meta Platforms

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.