Česká národná banka na svojom zasadnutí zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 0,75 % na 4,5 %. Banka sa týmto krokom snaží tlmiť inflačné očakávania. Základná úroková sadzba sa dostala na najvyššiu úroveň od začiatku roku 2002.

Podľa guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka by k ďalšiemu zvyšovaniu sadzieb nemalo v blízkej budúcnosti dochádzať. „Inflácia bude kulminovať v tohtoročnom prvom polroku. Následne bude klesať vďaka posilneniu koruny a prejaví sa aj stabilizujúci vplyv menovej politiky cez domáci dopyt,“ dodal Rusnok.

Britská centrálna banka sa tiež uchýlila k zvýšeniu úrokovej sadzby o 25 bázických bodov na 0,5 %. Miera inflácie (5,4 %) totiž bola v decembri najvyššia za približne 30 rokov. Banka ďalej informovala, že sa chystá ukončiť program nákupov dlhopisov .

„Vzhľadom k súčasnej napätej situácii na trhu práce a pokračujúcim prejavom toho, že náklady domácností a cenové tlaky pretrvajú, všetci členovia výboru usúdili, že zvýšenie bankovej sadzby na tomto zasadnutí je oprávnené,“ uviedla banka v zápisnici z rokovania.

Naopak Európska centrálna banka ponechala monetárnu politiku bez zmeny. Šéfka ECB Christine Lagardeová však pripustila rýchlejšie uťahovanie menovej politiky, než sa pôvodne očakávalo. K “hiku” by však ešte tento rok nemalo dôjsť, informovala bankárka.

Peňažné trhy teraz podľa agentúry Reuters považujú za veľmi pravdepodobné, že ECB v júni zvýši svoju základnú úrokovú sadzbu na 0,1 percenta z terajšieho rekordného minima nula percent.

Inflácia v Turecku neprestáva udivovať, keď v januári dosiahla 48,7 % a dostala sa najviac za 20 rokov. Analytici pritom predikovali rast na zhruba 46 %. Najviac sa na raste cien v januári podieľali ceny za dopravu, ktoré medziročne vzrástli o 68,9 percenta. Nasledujú potraviny a nealkoholické nápoje, kde rast predstavoval 55,6 percenta, ďalej vybavenie domácností, ktoré zaznamenalo rast o 54,5 percenta.

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC ) a Rusko sa rozhodli, že od marca zvýšia ťažbu čierneho zlata o ďalších 400.000 barelov denne. „Máme olympijského ducha, a preto sme prekonali rekord schôdzky, keď sme ju skončili za 16 minút,“ konštatoval minister energetiky princ Abdalazíz bin Salmán.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.