EKONOMIKA

AUSTRÁLIA

Hodnota septembrových pôžičiek na bývanie v Austrálii zaznamenala pokles o -1,0% (odh. -0,9%) na úroveň 29,9 miliardy amerických dolárov. Z tejto hodnoty tvorili 20,3 miliardy pôžičky na obytné domy, kým na investičné domy (napr. podniky) sa zobrali pôžičky o hodnote 9,89 miliardy. Minulo mesačná hodnota bola revidovaná mierne nadol z -2,1% na -2,2%.

ČÍNA

Index spotrebiteľských cien (CPI) zostal v októbri na nezmenenej úrovni 2,5% v súlade s odhadmi analytikov. I napriek tomu sa však CPI pohybuje v rámci svojich niekoľkomesačných maxím ( od marca 2018). Stále to však nestačí na inflačný cieľ čínskej centrálnej banky PBOC, ktorý je úrovni 3%.

Slabý domáci dopyt a obchodná neistota Číny s USA boli hlavnými príčinami, prečo sa CPI v októbri nezvýšil. Hore uvedené príčiny sa budú podľa analytikov podieľať len na miernom náraste CPI v strednodobom horizonte.

O niečo horšie skončil index cien výrobcov (PPI). Jeho hodnota +3,3% síce skončila s odhadom trhu, no predsa len ide už o 4 pokles v rade a súčasne pokles z minulo mesačnej hodnoty 3,6% v dôsledku spomalenia domáceho dopytu a výroby. PPI nedokázali naštartovať ani zvyšujúce sa ceny čínskeho importu . Hrozí teda, že PBOC bude nútená zaviesť ďalšie opatrenia na obnovu ekonomického rastu.

FRANCÚZSKO

Priemyselná výroba utrpela v septembri ťažké straty. Výrobný sektor sa prepadol o -2,1% a to predovšetkým kvôli poklesu vo výrobe strojov a zariadení (-3,5%), elektroniky (-1,8%) a transportného zariadenia (-3,8%). Výroba energií i napriek nástupu zimného počasia vzrástla len o 0,1%. Nástup zimného počasia sa podpísal tiež pod prepad v ťažiarenskom sektore (-1,8%). Všetky tieto faktory nakoniec spôsobili to, že sa priemyselná produkcia v septembri prepadla až o -1,8% (odh. -0,3%).

USA

Americká centrálna banka (FED) ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni 2,25% v rámci očakávania trhu. Fed pochválil aktuálny stav ekonomiky a trhu práce, ktoré označil za “silné”. Je mierne prekvapujúce, že FED považuje aktuálny stav ekonomiky za dobrý a to i napriek nedávnym veľmi slabým výsledkom maloobchodných tržieb , a taktiež značnému spomaleniu v obchodných investíciách. Fed sa v zápisnici nezmienil ani o vysokej volatilite , ktorá vznikla na finančných trhoch v polovici októbra. Zdá sa, že tieto negatívne faktory nemali žiaden vplyv na pozitívny slovník Fedu, čo Fed potvrdil aj očakávaním postupným zvyšovaním sadzieb v najbližšom období. Na najbližšom zasadnutí Fedu v decembri sa po dnešnom prejave očakáva zvýšenie sadzieb takmer na 100%.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Z Británie dnes bolo zverejnených viacero dôležitých ekonomických dát. Najdôležitejšie z nich – HDP skončilo v 3 kvartáli na ročnej báze (1,5% predch. 1,2%) i v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom (0,6% predch. 0,4%) v rámci očakávania trhu a silnejšie v porovnaní s predchádzajúcimi hodnotami. Na kvartálnej báze ( v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom) rástlo britské HDP najrýchlejšie od januára 2017, vplyvom teplejšieho počasia, ktoré naštartovalo osobnú spotrebu obyvateľstva. Výrobná aktivita v stavebníctve vzrástla o 2,1%, celková výroba po slabom druhom kvartáli taktiež vzrástla, hlavne vďaka silnému rastu výroby automobilov. Na druhej strane ale obchodné investície spomalili až o 1,2%. Analytici navyše varujú, že súčasný rast HDP nemá svoje momentum , a preto sa v poslednom 4 kvartáli HDP očakáva jeho pokles.

Priemyselná výroba v septembri na ročnej báze ( 0,0% odh. 0,5%) i na mesačnej báze (0,0% odh. 0,1%) skončila mierne pod odhadmi trhu. Za týmito slabými výsledkami stojí hlavne pokles vo výrobe strojov a zariadení (-2,3%), farmaceutických produktov (-3,2%) a hlavne vlny a hnedého uhlia (-12,3%). Prepad priemyselnej produkcie z veľkej časti mierne zmiernil nárast výroby transportných zariadení (+2,3%) a chemických produktov (+2,0%).

Britská obchodná bilancia v septembri i naďalej zostáva v obchodnom deficite (-9,73 mld. GBP odh -11,25 mld. GBP). Ide však o najmenší obchodný deficit od novembru 2015, na ktorom znížení sa z hlavnej časti podieľal predaj áut z Británie do neeurópskych krajín, ktorý v porovnaní s minulým mesiacom vzrástol až o 1 miliardu libier. Navyše, hodnota importu áut do Británie klesla až o 1,7 miliardy libier. Tieto dva fakty mali najväčší vplyv na signifikantnom zlepšení obchodnej bilancie Británie.

POLITIKA

NEMECKO

Nemecké spoločnosti dôverujú menej v budúci rast svetovej ekonomiky. Vyplýva to z prieskumu v ktorom počet spoločnosti, ktoré veria v rast svetovej ekonomiky poklesol z 40% na 27%.