Pondelok

V pondelok bola zverejnená výročná správa RBNZ , v ktorej bolo uvedené, že novozélandská ekonomika preukázala odolnosť voči oslabovanej svetovej ekonomike a zvýšenej globálnej neistote.

Prezident ECB Mario Draghi konštatoval, že riziko pre európsku ekonomiku pochádza z vonku, teda mimo eurozóny. Podľa Draghiho sú vedľajšie efekty z extrémne uvoľnenej politiky ECB (záporné sadzby a znovuzavedenie QE ) čoraz viditeľnejšie.

V septembri Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPCIE) vyťažila najmenej ropy od roku 2011. Hlavnou príčinou boli útoky na zariadenia v Saudskej Arábii. Bolo teda vyťažené 28,4 milióna barelov ropy denne, čo je o 750 tisíc barelov denne menej ako v auguste.

Britská ekonomika v druhom štvrťroku zaznamenala medziročný rast o 1,3%, keď konsenzus očakával rast o 1,2%.

Utorok

RBA na svojom zasadnutí, ktoré sa konalo v utorok, znížila hlavnú úrokovú sadzbu podľa očakávaní z 1% na 0,75%. Banka tiež zopakovala, že možno očakávať dlhšie obdobie s úrokovou sadzbou na nízkych úrovniach. RBA tiež plánuje znížiť sadzby v budúcnosti, ak si to makroekonomická situácia bude vyžadovať. Inflačné tlaky by podľa banky mali zostať po nejakú dobu utlmené.

Guvernér Lowe na tlačovej konferencii vyhlásil, že pokrok na pracovnom trhu a dosahovaní inflačného cieľa je pomalší, než si pôvodne predstavoval.

Inflácia v eurozóne v septembri zaznamenala pomalší medziročný rast z 1% na 0,9%. Analytici pritom očakávali, že zostane nezmenené na 1%.

Streda

Podľa dát zverejnených v stredu, je situácia vo Švajčiarsku ohľadom inflácie ešte horšia, keď sa v septembri medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien znížilo o 0,1%.

Člen bankovej rady SNB Maechler opäť zopakoval, že extrémne uvoľnená menová politika bude trvať dlhší čas, a ak by švajčiarsky frank aj naďalej posilňoval, tak je SNB pripravená intervenovať.

Úrad amerického obchodného splnomocnenca oznámil, že Spojené štáty zavedú odvetné clá vo výške 10% na európske lietadlá a 25% ciel na poľnohospodárske a priemyselné tovary. Jedná sa o reakciu na nezákonné subvencovanie európskeho výrobcu lietadiel Airbus.

Štvrtok

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire vo štvrtok povedal, že Francúzsko a EÚ sú pripravené odpovedať sankciami , ak USA naozaj pristúpi k zavedeniu ciel.

Maloobchodné tržby v eurozóne zaznamenali v auguste pomalší medziročný rast z 2,2% na 2,1% v porovnaní s minulým mesiacom.

Piatok

Podľa dát NFP , ktoré vyšli v piatok, v americkej ekonomike mimo poľnohospodárstva vzniklo v septembri 136 tisíc pracovných miest. Analytici odhadovali, že vznikne 145 tisíc miest a 168 tisíc v auguste.

Miera nezamestnanosti v Spojených štátoch v septembri klesla z 3,7% na 3,5% a priemerná hodinová mzda v septembri medziročne vzrástla o 2,9%, keď analytici očakávali rast o 3,2%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.