Spolkový štatistický úrad v pondelok zverejnil, že sa nemecká ekonomika v prvom štvrťroku prepadla v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 2,2%, čo bol najväčší pokles od finančnej krízy v roku 2009. V predchádzajúcom štvrťroku klesla ekonomika Nemecka o 0,1% a teraz sa teda nachádza v recesii.

Podľa inštitútu Ifo sa však podnikateľská nálada v Nemecku v máji zlepšila, keď sa zvýšila z aprílových 74,2 bodov na 79,5 bodov.

Rusko oznámilo, že zavedie dočasný zákaz dovozu ropných produktov do zeme. Toto obmedzenie by malo trvať do konca septembra a bude zahŕňať vysoko kvalitnú naftu , benzín a letecký petrolej.

Guvernér BoJ Haruhiko Kuroda v utorok varoval, že japonská centrálna banka môže urobiť ďalšie kroky na zmiernenie ekonomického dosahu pandémie koronavírusu.

Index spotrebiteľskej dôvery , ktorý zostavuje výskumná skupina Conference Board, v máji vzrástol z 85,7 bodov na 86,6 bodov. Analytici oslovení agentúrou Reuters však predikoval rast na 88 bodov.

Z Béžovej knihy, ktorá bola zverejnená v stredu, vyplynulo, že ekonomická aktivita v USA v apríli a máji kvôli koronavírusu zaznamenala prudký pokles. Najmä poklesli spotrebiteľské výdavky a produkcia v spracovateľskom sektore.

Japonská vláda schválila ďalší balíček na podporu ekonomiky vo výške 31,9 biliónov jenov. Spolu s prvým balíčkom, ktorý bol navrhnutý pred mesiaca, sa jedná o najväčšiu pomoc na svete.

Japonský premiér Šinzó Abe k tomu dodal, že bude chrániť japonskú ekonomiku pred krízou storočia za každú cenu.

Mierny pokles európskej ekonomiky v tomto roku, ako sa spočiatku zdalo, nebude pravdepodobne pravdepodobný, konštatovala guvernérka ECB Christine Lagardeová. Zároveň uistila, že by sme nemali v najbližšej dobe byť svedkami ďalšej dlhovej krízy.

Zo štvrtkových zverejnených fundamentov vyplynulo, že objednávky tovarov dlhodobej spotreby v Spojených štátoch v apríli poklesli o 17,2% po marcovom poklese 16,6%. Konsenzus pritom očakával ešte väčší pokles o 19%.

Hrubý domáci produkt v USA v prvom štvrťroku medzikvartálne klesol o 5% z rastu 2,1% v predchádzajúcom štvrťroku, keď sa očakával pokles o 4,8%.

Týždenný počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti vzrástol v Spojených štátoch o viac ako 2 milióny žiadostí. Za posledný mesiac teda žiadalo viac ako 22 miliónov nezamestnaných o dávky v nezamestnanosti.

V piatok sme sa tiež dočkali zverejnenia HDP v Kanade, ktoré v prvom štvrťroku medzikvartálne kleslo z 0,1% na – 2,1%. V marci bol však medzimesačný prepad až 7,2%, keď sa očakával ešte väčší prepad (- 9%).

Index spotrebiteľských cien v eurozóne sa v máji medziročne klesol z 0,3% na 0,1%, čo bolo v súlade s prognózami analytikov.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.