Dominantnou udalosťou tohto týždňa bolo IPO Saudi Aramco, UK voľby, zasadnutie FOMC a evergreen poslednej päťročnice – Donald a jeho cla .

Začnime marketingovo vďačnou témou – spoločnosťou s najväčšou trhovou kapitalizáciou na svete je aktuálne Saudi Aramco, s hodnotou skoro 2 bilióny USD. Tým predskočil ohryzok, ktorý osciluje okolo 1,2 bilióna. Aké sú v kocke dôvody tejto kapitalizácie?

Aramco má podiel približne 10% na svetovom trhu s ropou, produkuje 2x viac čierneho zlata než celá Kanada.

Má najnižšie náklady na barel – konsenzus analytikov je okolo 5 – 10 USD. V porovnaní s Kanadou, kde je úzus v nákladoch niekde okolo 30 USD za barel je to dobrá konkurenčná výhoda.

Obzvlášť pre investorov , pretože táto situácia pomáha profitovať spoločnosti a dáva tak dividendový výnos aj v časoch, kedy bude trh s ropou a fosílne palivá všeobecne v útlme. Po začiatku obchodovania na Rijádskej burze akcie vzrástli o maximum povoleného o 10%.

Nie je preto prekvapením, že Aramco bude silne závislé od cien ropy. Podľa analytikov bude rast ceny barelu ropy o jeden USD znamenať rast revenue Aramco o 1,5 miliardy USD.

LYNX bohužiaľ nemá prístup na Rijádsku burzu Tadawul. Všeobecne je prístup na túto burzu umožnený iba investorom, ktorý majú AUM nad 5 mld USD a aspoň 5 rokov skúsenosť s investovaním. S napätím teda očakávame, ktorý emitent príde s obchodovateľným ADR ako prvý. Insider info zverejniť nemôžeme, máme podpísanú mlčanlivosť.

Horúcou témou boli tiež voľby v UK, ktoré sa konali tento štvrtok. Asi sa nedá predpokladať, že výsledky prekvapí trhy tak, ako víťazstvo “LEAVE” priaznivcov v referende tri roky späť. Napriek tomu je niekoľko scenárov, ktoré by mohli pre investorov s expozíciou k UK dopadnúť čierno. Kľúčovo sa môžu prejaviť výsledky v Škótsku. Škótski konzervatívci prekvapivo pomohli minulej vláde Theresa May, kedy získali vo voľbách nečakanú podporu. Boj však akcentuje predovšetkým odchod z EÚ.

To by mohlo pridať na podpore labouristovi Jeremymu Corbyn. Len námatkovo z jeho programu: znárodnenie energetických firiem, železnice, vodovodných a kanalizačných spoločností, pošty. Nútené odovzdanie 10 percent akcií verejne obchodovaných spoločností do rúk ich zamestnancov v priebehu nasledujúcich desiatich rokov. Zvýšenie výdavkov na sociálne služby, vzdelávanie, zdravotníctvo, …. A ako to chce Jeremy financovať? Zvýšenie firemných daní, solidárne dane, vyššie sadzby pre vysokopríjmové skupiny u progresívneho systému zdaňovania, vyššie dane z kapitálových výnosov a pod.

Je zaujímavé, že ideály ľavicovej politiky získavajú v západných demokraciách stále väčšie a väčšiu podporu – napriek tomu mi nie je známy prípad jedinej krajiny, ktorá by s ich využitím fungovala (Venezuela to asi nebude). Smiešny fakt – najväčší komerčný tlačiar bankoviek na svete, britská spoločnosť De La Rue krachuje. Podiel na tom má aj pohľadávka 18 míľ GBP za Venezuelskou vládou – tá nemá peniaze zaplatiť za peniaze, ktoré tlačí.

Po dvoch rokoch, kedy FED prvý rok zvyšoval sadzby a následne znižoval to vyzerá na zimný spánok v roku 2020. Podľa dot-plota zverejneného včera 13 z 17 členov FEDu neočakáva úpravy sadzieb v roku 2020. Jerome nám toho na stredajšej tlačovej konferencii moc nepovedal, teda ak nedôjde k nejakej neočakávanej udalosti, z pohľadu sadzieb v USA to vyzerá na pokojný rok pred nami.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.