Menový výbor americkej centrálnej banky na svojom stredajšom podľa očakávania ponechal základnú úrokovú sadzbu v rozpätí 0-0,25%. Nákup aktív (kvantitatívne uvoľňovanie ) tiež zostanú nezmenené. Banka ako pri predchádzajúcich zasadnutiach zopakovala, že je odhodlaná využiť všetky dostupné nástroje na dosiahnutie svojich monetárnych cieľov.

Banka teda očakáva, že sadzby zostanú na rovnakých či nižších úrovniach po dlhšiu dobu, teda dokiaľ Fed nebude presvedčený, že ekonomika dokáže eliminovať následky spôsobené pandémiou.

Fed si tiež posťažoval, že ekonomické oživenie kvôli slabému výkonu niektorých zasiahnutých sektorov spomaľuje a že situácia by sa mala zlepšiť po zrušení reštrikcií spojených s obmedzením šírenia koronavírusu.

Senát schválil návrh na vymenovanie bývalej šéfky Fedu Janet Yellenovej do funkcie ministerky financií. Yellenová sa tak stane prvou ženou v histórii, ktorá bude riadiť tento rezort. Očakáva sa, že nová ministerka financií podporí Bidenov stimulačný balík vo výške necelých dvoch biliónov dolárov, proti ktorému sa vyhradzujú republikánski predstavitelia.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok konštatoval, že by centrálna banka mohla v tomto roku pristúpiť k dvojitému zvýšeniu úrokových sadzieb. “Tempo normalizácie sadzieb by mohlo byť zhruba v súlade s našou prognózou, ale celý proces bude mierne oneskorený”, dodal Rusnok.

Spotrebiteľská dôvera v Nemecku už klesá štyri mesiace v rade, keď index spotrebiteľskej dôvery pre február zostavený inštitútom GfK zostúpil z -7,3 bodu na -15,6 bodu. Podľa GfK je hlavnou príčinou obava zo straty zamestnania a zhoršujúca sa epidemiologická situácia.

Inflácia v Nemecku v januári podľa predbežných údajov vzrástla o 1% v porovnaní s decembrovým poklesom o 0,3%. Analytici pritom predpovedali rast spotrebiteľských cien iba o 0,7%.

Naopak miera nezamestnanosti v najväčšej európskej ekonomike v januári prekvapivo zostala na úrovni 6%, keď sa očakávalo, že mierne vzrastie na 6,1%. Počet nezamestnaných dokonca klesol o 41 tisíc na 2,7 milióna ľudí bez práce.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.