Európska centrálna banka varuje, že na trhu s nehnuteľnosťami začína dochádzať k prehriatiu, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť cenovej korekcie u rezidenčných i komerčných realít. Rast cien nehnuteľností totiž dosiahol viac ako 7 %, čo je najvyšší nárast o roku 2005.

„Riziká cenových korekcií v strednodobom horizonte sa výrazne zvýšili v súvislosti s rastúcimi odhadmi nadhodnotenia cien nehnuteľností,“ konštatovala ECB vo svojej správe.

Podľa predbežných údajov ruského štatistického úradu hrubý domáci produkt v treťom štvrťroku medziročne vzrástol o 4,3 %. Ruská ekonomika tak pokračuje v oživovaní po kríze spôsobenej koronavírusovou krízou, a dokonca sa už dostala na úroveň pred vypuknutím pandémie. Tamojšie hospodárstvo však aj naďalej zápasí s vysokou infláciou na úrovni 8,14 %, ktorá sa nachádza vysoko nad inflačným cieľom (4 %) centrálnej banky .

Agentúra Kjódó oznámila, že japonská vláda plánuje vydať rekordných 55,7 bilióna jenov na podporu ekonomiky, ktorá stále zápasí s problémami spojenými s pandémiou. Podpora ekonomiky teda nakoniec bude väčšia, než sa pôvodne očakávalo. Vláda kvôli týmto výdavkom chce zvolať mimoriadne zasadnutie v parlamente, na ktorom sa bude snažiť presadiť dodatočný rozpočet .

Miera nezamestnanosti sa v Británii aj naďalej znižuje, keď v októbri dosiahla 4,3 %. Analytici oslovení agentúrou Reuters sa pritom domnievali, že nezamestnanosť bude vyššia o jednu desatinu percentuálneho bodu . Vývoj nezamestnanosti pozorne sleduje aj Bank of England , ktorá stále váha so zvýšením základnej úrokovej sadzby.

Nemecké regulačné orgány pozastavili schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2 kvôli obchodnej štruktúre prevádzkovateľa, ktorá nie je v súlade s nemeckým právom. Cena plynu neprekvapivo po tejto kurzotvornej správe “vyskočila” nahor, keď termínovaný kontrakt na plyn s dodaním v decembri sa dostal na 88,20 eura za megawatthodinu, čo predstavovalo nárast ceny o viac ako 10 %. Analytici očakávajú, že vyriešenie situácie potrvá ešte niekoľko mesiacov a plyn cez Nord Stream 2 začne prúdiť až v druhej polovici nasledujúceho roka.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.