Podľa konečných údajov Eurostatu ekonomika v Európskej únii v druhom kvartáli zaznamenala medzikvartálny rast o 2,1%. Došlo tak k obnoveniu rastu po dvojité recesii, ktorá bola spôsobená pandémiou. V krajinách platiacich eurom v porovnaní s prvým štvrťrokom ekonomika spevnila dokonca o 2,1%.

Britská Konfederácia pre nábor pracovníkov informovala, že Británia zažíva rekordný nedostatok záujemcov o voľné pracovné miesta. K nedostatku pracovníkov tiež prispel brexit , ktorý viedol k odlivu pracovnej sily z Európskej únie. Britská obchodná komora sa obáva, že problémy s dodávateľskými reťazcami, a práve nedostatok pracovníkov by mohol viesť k spomaleniu rastu ekonomiky.

Európska centrálna banka na svojom septembrovom zasadnutí oznámila, že plánuje znížiť nákupy dlhopisov v rámci núdzového pandemického programu Peppa. Avšak banka zatiaľ neuviedla žiadne konkrétne informácie, len ohlásila, že sa bude jednať o mierne zníženie tempa, čo trh vyhodnotil ako holubičia rétoriku.

Miera inflácie v Českej republike v auguste dosiahla v medziročnom porovnaní 4,1% po júnových 3,4%. Jedná sa teda o najvyššiu úroveň od novembra 2008. Ceny tovarov aj služieb vzrástli vo všetkých položkách spotrebného koša, avšak najviac sa zvýšili ceny za bývanie.

Podľa niektorých analytikov by rast inflácie mal pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, na čo by mala ČNB reagovať zvýšením svojou základnej úrokovej sadzby. Niektorí dokonca predikujú, že by sme sa hiku mohli dočkať už v tomto mesiaci, a to rovno o 50 bázických bodov .

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.