Európska centrálna banka (ECB ) vo štvrtok zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov . Jednalo sa o prvé navýšenie po 11 rokoch. Týmto krokom ECB dostala depozitnú sadzbu na 0 %, pričom od roku 2014 sa pohybovala v záporných hodnotách. Európsky index Stoxx 600 reagoval pozitívne a uzavrel o 0,3 % v zelených číslach, pričom akcie finančných služieb vzrástli o 2,1 %. Na tlačovej konferencii po oznámení prezidentka ECB Christine Lagardeová uviedla, že s vysokou infláciou je naďalej potrebné počítať.

„Nadmerná výška inflácie je aj naďalej nežiaduca a očakáva sa, že nejaký čas zostane nad naším cieľom. Najnovšie údaje naznačujú spomalenie ekonomického rastu, čo zatemňuje výhľad na druhú polovicu roku 2022 a ďalej.“
Christine Lagardeová, prezidentka ECB

Ruský plyn opäť začal prúdiť do Európy cez plynovod Nord Stream 1. Vo štvrtok popoludní boli dodávky zemného plynu do Nemecka na úrovni 40 % kapacity plynovodu. Obavy z úplnej odstávky dodávok plynu sa tak nenaplnili. Od 11. júla bol plynovod mimo prevádzky a panovali obavy, že vďaka zhoršujúcej sa situácii medzi západom a Ruskom by dodávky nemuseli byť obnovené. Vladimír Putin v tomto týždni vyhlásil, že spoločnosť Gazprom je aj naďalej pripravená plniť svoje záväzky dodávok zemného plynu.

Cena zlata sa v týždni dostala pod hodnotu 1700 USD za trójsku uncu . Zostupná trajektória ťahá XAUUSD na najnižšiu úroveň od augusta 2021. Cenu zlata zaťažili jastrabie postoje centrálnej banky . Vyhliadky na ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb zo strany hlavných centrálnych bánk sa stávajú kľúčovým faktorom, ktorý prispieva k odlivu od nevýnosného zlata.

Spoločnosť Tesla v stredu oznámila štvrťročný pokles tržieb a ziskov. Jej konečné výsledky sa znížili v dôsledku obmedzenia dodávateľského reťazca, inflácie a predĺženej odstávky v Číne. Cena akcií spoločnosti vzrástla po vyhlásení výsledkov až o 4 %. Tesla vygenerovala v druhom štvrťroku tržby 16,9 miliardy USD, čo je pokles z 18,8 miliardy USD v prvom štvrťroku. CEO spoločnosti Elon Musk tiež odhalil, že v tomto štvrťroku Tesla predala 75 % svojich bitcoínov. Boli predané mince za 963 miliónov USD.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.