Agentúra Reuters v pondelok informovala, že ECB minulý týždeň nakúpila dlhopisy za rekordných 44 miliárd eur. Celkovo Európska centrálna banka plánuje nakúpiť v tomto roku dlhopisy za 1,1 bilióna eur.

Člen bankovej rady ČNB Tomáš Holub uviedol, že ČNB sa nebráni ďalšiemu monetárnemu uvoľneniu a že do hry sa môžu dostať záporné sadzby, kvantitatívne uvoľnenie alebo devízové ​​intervencie .

Podľa saudského ministra energetiky plánuje Saudi Aramco znížiť od júna produkciu o ďalšie 1. mil. barelov denne a celková produkcia v tejto krajine by mala sa mala dostať k blízkosti 7,5 mil. barelov ropy denne.

Viceguvernér BoE Ben Broadbent v utorok vyhlásil, že by britská centrálna banka mohla pristúpiť k záporným úrokovým sadzbám.

Miera inflácie v Spojených štátoch v apríli medziročne vzrástla o 0,3% a jednalo sa o najnižší rast spotrebiteľských cien od októbra 2015. Analytici naopak očakávali pokles o 0,4%.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v stredu oznámil, že od budúceho týždňa dôjde k uvoľneniu niektorých opatrení, ktoré sa zaviedli kvôli šíreniu koronavírusu. V niektorých regiónoch by teda mala byť čiastočne obnovená výroba, tiež dôjde k otvoreniu škôl a obchodov.

Čína od 19. mája 2020 do 18. mája 2021 oslobodí od ciel 79 druhov tovaru. Clá nebudú podliehať napríklad rudy vzácnych kovov.

Podľa šéfa Fedu Jerome Powella by Spojené štáty mohli čeliť dlhodobému ekonomickému útlmu, a preto vyzval americkú vládu k ďalším rozpočtovým výdavkom na podporu hospodárstva. Powell tiež uistil, že Fed aj naďalej bude pokračovať v stimulačnej politike.

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok vymedzil voči počínanie Číny v raných fázach šírení koronavírusy na jej území a dodal, že si v tejto chvíli nepraje rokovať so svojím čínskych náprotivkom Si Ťin-pchingom. “Som Čínou veľmi sklamaný,” vyhlásil Trump, ktorý v poslednej dobe obviňuje Peking z toho, že svojou nedbalosťou zavinil rozšírenie vírusu po celom svete a tým nesie zodpovednosť za hlbokú hospodársku krízu, ktorá zasiahla aj USA. “Mám veľmi dobré vzťahy (so Si Ťin-pchingom), ale momentálne s ním nechcem hovoriť,” dodal Trump.

Z piatkových zverejnených dát vyplynulo, že maloobchodné tržby v USA v apríli zaznamenali rekordný medzimesačný pokles o 16,4%, pričom sa očakávalo, že tržby poklesnú iba o 12%.

Ekonomika v eurozóne zaznamenala v prvom štvrťroku tohto roka medziročný pokles o 3,2%. Hrubý domáci produkt v Nemecku z rovnakej období medziročne kleslo o 1,9%. Analytici predpovedali miernejší pokles o 1,6%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.