Americká centrálna banka na svojom marcovom zasadnutí ponechala úrokové sadzby bez zmeny. Tiež nedošlo k úprave programu nákupu aktív . Všeobecne sa neočakávalo, že Fed na tomto zasadnutí nijako nebude upravovať svoju monetárnu politiku, a preto malo zasadnutie len malý vplyv na finančné trhy.

Fed zverejnil svoj výhľad ohľadom zvyšovania sadzieb, ku ktorému by malo dôjsť najskôr až v roku 2023. Tiež bol vydaný výhľad ohľadom americkej ekonomiky, u ktorej sa počíta, že by mala tento rok rásť ďaleko rýchlejším tempom (6,5%) než sa odhadovalo v decembri (4,2%).

Guvernér Fedu Powell na tlačovej konferencii konštatovať, že centrálna banka svojou uvoľnenou politikou pomohla zabrániť výrazným škodám v tamojšej ekonomike. Tiež informoval, že doterajšie oživenie ekonomiky je ďaleko výraznejšie, než sa očakával. Pokiaľ dôjde k vyššej inflácii, než je inflačný cieľ Fedu, tak by sa malo jednať o prechodný jav a teda Fed bude po nejakú dobu tolerovať vyššiu mieru inflácie , dodal Powell.

Podľa člena bankovej rady ČNB Tomáša Holuba by mohlo dôjsť k zvyšovaniu úrokových sadzieb v druhej polovici tohto roka. Všetko ale bude závisieť od dátumu ukončenia reštrikcií v sektore služieb. Holub sa tiež domnieva, že väčším rizikom pre ekonomiku je zvýšiť sadzby príliš skoro, ako keby k zvýšeniu sadzieb došlo s miernym oneskorením.

Bank of England po svojom zasadnutí informovala, že sa britská ekonomika zotavuje z korona-krízy, ale výhľad aj naďalej zostáva neistý. Podľa analytikov týmto BoE naznačila trhom, že sa nechystá v blízkej budúcnosti zvyšovať úrokové sadzby či uťahovať menovú politiku.

Prvýkrát od nástupu nového amerického prezidenta Joa Bidena došlo k schôdzke medzi zástupcami USA a Číny, ktoré bolo poznačené ostrou výmenou názorov medzi predstaviteľmi oboch táborov. Americká delegácia totiž obvinila Čínu z autoritatívnosti, zatiaľ čo predstavitelia čínskej komunistickej strany označili postoj Washingtonu za pokrytectvo.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.