České hospodárstvo zaznamenalo v minulom roku najhlbší prepad od vzniku samostatnej Českej republiky. Podľa spresneného odhadu Českého štatistického úradu HDP vlani pokleslo o 5,6%. “Najvýraznejšie k poklesu, o 2,2 percentuálneho bodu , prispel vývoj v skupine odvetví obchodu, dopravy, ubytovanie a ďalej priemysel o 2,1 percentuálneho bodu,” konštatoval riaditeľ odboru národných účtov ČSÚ Vladimír Kermiet.

V Austrálii naopak hrubý domáci produkt v štvrtom štvrťroku vzrástol oproti predchádzajúcemu kvartálu o 3,1%. Medziročne však v poslednom štvrťrokom minulého roka klesol o 1,1%, aj keď analytici očakávali ďaleko väčší pokles na úrovni 1,8%.

Z USA sme sa tiež dočkali zverejnenia HDP vo štvrtom štvrťroku, ktoré medziročne vzrástlo o 4,1%. Ekonómovia predikujú, že by americká ekonomika mohla v prvej štvrťroku vďaka vládnym stimulom, očkovaniu, nízkych úrokových sadzieb posilniť o 9%, čo by predstavovalo najrýchlejší rast od roku 1984.

Čínsky štatistický úrad informoval, že Čína v minulom roku poskytla rekordných 2,4% HDP na výskum a vývoj. Čínska vláda by tento týždeň mala oznámiť plán na podporu svojej sebestačnosti v technológiách a inováciách. Snahy Číny stať sa technologickou veľmocou by ešte viac mohli podkopať už tak krehké vzťahy so Spojenými štátmi.

Počet Američanov žiadajúcich o podporu v nezamestnanosti stúpol v týždni do 27. februára na 745 tisíc (očakávania trhu 750 tisíc). Žiadosti o podporu sú stále vzdialené úrovni 200 tisíc, kde sa pohybovali pred koronakrízou. Pokračujúce žiadosti klesli na 4,295 mil. pri očakávaní vo výške 4,3 mil. pred začiatkom krízy sa pohybovali okolo 1,7 mil.

Maloobchodné tržby v eurozóne v januári klesli medziročne o 6,4%. Jedná sa o prudkejší pokles, než sa čakalo (iba 1,2%). Najvyšší pokles zaznamenalo Slovensko, Rakúsko a Írsko. Môžu za to uzavreté obchody kvôli protipandemickým opatreniam a tlmené zimné výpredaje, ktoré brzdili výdavky spotrebiteľov s výnimkou potravín a nákupov po internete.

Spotrebiteľská dôvera Conference Board v USA prekonala očakávania. Vo februári vzrástla na 91,3 b. v porovnaní s januárovými 89,3 b. Trh pre mesiac február očakával vzostup iba na 90,2.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.