Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA opäť zaznamenali rekordné hodnoty. Cez 3,169 mil. Američanov požiadalo o podporu. Ide o pokles oproti predchádzajúcemu týždňu z 3,846 mil., trh avšak očakával 3 mil. Ďalšiu výpovednú hodnotou o vplyvoch opatrení proti koronavírusu má štatistika počtu pokračujúcich (trvajúcich) žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Tá za minulý týždeň vzrástla na 22,647 mil. z 18,011 mil. za predchádzajúci týždeň.

Počet novovytvorených pracovných miest v súkromnom sektore USA podľa agentúry ADP zaznamenal v apríli stratu 20 mil. miest. Pre porovnanie v marci sektor stratil “iba” 149 000 pracovných miest.

V USA sa nálada nelepší. Finálne hodnoty PMI za apríl poklesli na 27 z 40,9 bodov v marci (kompozitný ukazovateľ). Nálada v službách je horšia ako v priemysle z dôvodu ich povahy a zavedených karanténnych opatreniach v krajine.

Európska komisia tento týždeň v rámci ekonomického výhľadu zverejnila, že očakáva v EÚ najhoršej recesii v jej doterajšej histórii. HDP klesne za tento rok o 7,4%. Recesia postihne všetky členské krajiny a bude nasledovať čiastočnou kompenzáciou v roku 2021, a to rastom o 6,1%. Inflácia v EÚ by tento rok mala dosiahnuť iba 0,6% a nezamestnanosť 9%. Ide o odhady s pozitívnym vývojom epidémie a postupným uvoľňovaním ekonomických reštrikcií vo všetkých krajinách.

Za mesiac marec index cien výrobcov v eurozóne zaznamenal medzimesačný pokles o 1,5%. Jednalo sa o najstrmší pokles od krízy v roku 2008.

Banková rada ČNB vo štvrtok znížila úrokovú sadzbu o 0,75 percentuálneho bodu na 0,25 percenta. Lombardná sadzba bola znížená na hodnotu 1 percenta, diskontnú bezo zmeny vo výške 0,05 percenta.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.